Τοπικά

Στο κρύο για το πετσοκομμένο Δώρο

Συνταξιούχοι στήθηκαν χ

θες σε «ουρές» στις τράπεζες

Περίμεναν από νωρίς χθες το π

ρωί έξω από τις τράπεζες, για να πάρουν το δώρο ή

μάλλον το επίδομα Χριστουγέννων, καθώς αυτό περικόπηκε λόγω Μνημονίου. Οι συνταξιούχοι μπορεί φέτος να ήταν λιγότεροι στις τράπεζες, αφού κάποιοι κάνουν πλέον χρήση των καρτών ανάληψης από τα αυτόματα  μηχανήματα (ΑΤΜ), ωστόσο πάλι δεν έλειψαν, όσοι προσέρχονταν στα γκισέ, για να πληρωθούν. Οι περισσότεροι διαμαρτύρονται για την περικοπή του Δώρου, ωστόσο λένε πως «υπάρχουν και χειρότερα»…

«Είναι τόσο λίγη, που δεν φτάνει», δηλώνει η κ. Έλλη, συνταξιούχος του ΙΚΑ.

«1200 ευρώ μου έκοψαν όλον τον χρόνο», αναφέρει ο κ. Γιώργος, συνταξιούχος του ΙΚΑ

«Η γενιά η δική μας ανόρθωσε την οικονομία της Ελλάδος», δηλώνει ο κ. Μιλτιάδης, συνταξιούχος αυτοκινητιστής

Ρεπορτάζ ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Μέσα στο χιόνι που έπεφτε νωρίς χθες το πρωί δεκάδες συνταξιούχοι, αψηφώντας το ψύχος στήθηκαν έξω από τις τράπεζες, για να πληρωθούν το Δώρο Χριστουγέννων. Αν και

λιγότεροι από άλλες χρονιές, αφού πολλοί πλέον εξυπηρετούνται με τις κάρτες ανάληψης, συνταξιούχοι δεν έλειψαν και φέτος από τα γκισέ των τραπεζών, δημιουργώντας, όπως είναι φυσικό, «ουρές» και ταλαιπωρία.

Η αναμονή μεγάλη και τα μηχανήματα προτεραιότητας τύπωναν χαρτάκια συνεχώς.

Χθες μαζί με το ΕΚΑΣ και τη σύνταξη του Ιανουαρίου καταβλήθηκε από το ΙΚΑ το έκτακτο επίδομα 100 έως 300 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το έκτακτο επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ) ανακοινώθηκε χθες ότι θα καταβληθεί στις 3 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα, μαζί με την σύνταξη Ιανουαρίου.

Το έκτακτο επίδοµα των 100 έως 300 ευρώ – ανάλογα µε το ετήσιο και το οικογενειακό εισόδηµα– το οποίο δεν υπόκειται σε εισφορές, επρόκειτο να καταβληθεί στους χαµηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών όλων των ασφαλιστικών ταµείων (πλην του ΟΓΑ) µέχρι τις 22 ∆εκεµβρίου, ωστόσο χθες ο ΟΑΕΕ ανακοίνωσε ότι τελικά θα χορηγηθεί στις 3 Ιανουαρίου.

Σηµειώνεται ότι δώρο Χριστουγέννων 400 ευρώ καταβάλλεται φέτος στους συνταξιούχους όλων των Ταµείων, µε την προϋπόθεση ο συνταξιούχος να έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και η µηνιαία σύνταξή του να µην υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ.

«Πολλά πρέπει να κάνω μ’ αυτή την σύνταξη, αλλά δεν ξέρω αν θα προλάβω να τα κάνω όλα. Είναι τόσο λίγη, που δεν φτάνει», δήλωσε στη «Θ» η κ. Έλλη, συνταξιούχος του ΙΚΑ, που περίμενε στην Εθνική Τράπεζα.

«Ό,τι μπορούμε, θα κάνουμε, για να φανούν αυτές οι μέρες. Μειωμένη σύνταξη, αλλά τι να κάνουμε. Υπάρχουν και χειρότερα. Καλές γιορτές και υγεία σε όλον τον κόσμο», προσθέτει η κ. Έλλη.

Οι απόμαχοι της εργασίας δεν απογοητεύονται. Θεωρούν ότι παρά τα προβλήματα μπορούν να έρθουν καλύτερες μέρες.

«1200 ευρώ μου έκοψαν όλον τον χρόνο.  Μια χαρά πάμε. 1040 έπαιρνα, τώρα θα πάρω 400…» αναφέρει ο κ. Γιώργος, επίσης συνταξιούχος του ΙΚΑ, που περίμενε στην «ουρά». «Τριανταπέντε χρόνια βαρέα και ανθυγιεινά. Οικοδόμος έξη χρόνια και 29 χρόνια στο τσιμεντάδικο. Τι να φθάσουν; Θέλω 200 στη ΔΕΗ και 200…», άρχισε να μετράει ο κ. Γιώργος, που διεκόπη στο μέτρημα από τον κ. Μιλτιάδη, επίσης συνταξιούχο, αυτοκινητιστή. «Πήρα 500 ευρώ και καθόμουν στο καφενείο και κάποιοι  μου έλεγαν πήρα τόσα καθυστερούμενα, πήρα τόσα… Αυτό το σύστημα αν ο Παπανδρέου το εφαρμόσει, ο κόσμος θα τον ψηφίσει. Αν όχι… Μόνον έτσι θα γίνει η Ελλάδα. Να παίρνουμε όλοι στη σειρά εκεί. Η γενιά η δική μας ανόρθωσε την οικονομία της Ελλάδος. Το ’27 γεννηθείς», πρόσθεσε ο κ. Μιλτιάδης, που δηλώνει ότι υπηρέτησε και 34 μήνες στο Ναυτικό.

Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τοµέα µε συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ χάνουν τον 13ο και τον 14ο µισθό. Από το όριο ηλικίας των 60 ετών εξαιρούνται όσοι εξ ιδίου δικαιώµατος λαµβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας, καθώς και οι δικαιούχοι εκ µεταβιβάσεως, εφόσον: είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συζύγου, δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος ή το 24ο έτος αν σπουδάζουν, είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλµατος σε ποσοστό µεγαλύτερο του 67% και συνταξιούχοι οι οποίοι λαµβάνουν το εξωιδρυµατικό επίδοµα.

Σε περίπτωση υπέρβασης των 2500 ευρώ, τα επιδόματα μειώνονται αναλόγως, έτσι ώστε το εξαγόμενο ποσό, στο οποίο συνυπολογίζονται και τα προαναφερόμενα επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ανωτέρω όριο.
Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που χορηγούνται περισσότερες της μίας συντάξεις, για την εξεύρεση του ορίου των 2.500 ευρώ λαμβάνεται υπόψη μόνο το ποσό της μεγαλύτερης σύνταξης.
Τα επιδόματα καταβάλλονται και στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα.

Το έκτακτο βοήθημα του ΟΑΕΕ

Στις 3 Ιανουαρίου μαζί με την σύνταξη Ιανουαρίου θα καταβληθεί τελικά το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, όπως ανακοίνωσε χθες το Ταμείο. Το έκτακτο βοήθημα επρόκειτο να δοθεί στις 22 Δεκεμβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΕ το επίδομα δικαιούνται ως εξής: Όσοι συνταξιούχοι έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι  12.000 ευρώ, δικαιούνται 300 ευρώ. Όσοι έχουν ετήσιο ατομικό από 7.001 μέχρι 8.500 ευρώ ή οικογενειακό από 12.001 μέχρι 14.500 ευρώ, δικαιούνται 200 ευρώ, ενώ όσοι έχουν ετήσιο ατομικό από 8.501 μέχρι 10.500 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 16.500 ευρώ, δικαιούνται βοήθημα 100 ευρώ. Τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια ισχύουν για το οικονομικό έτος 2009 και όχι για το φετινό (φορολογική δήλωση περυσινή).

Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 60Ο έτος της ηλικίας έως 31-12-2010.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το