Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας το ΚΕΠΑ Βόλου

 

Δεκαοκτώ γιατροί εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις 14 θέσεις
Δεκαοκτώ γιατροί εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις 14 θέσεις

Δεκαοκτώ συνολικά γιατροί του Βόλου εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να στελεχώσουν τις 14 θέσεις που προκήρυξε το ΙΚΑ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Στο μεταξύ το ΚΕΠΑ Βόλου αναμένεται να μετεγκατασταθεί στο κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας, καθώς οι τελευταίες συγχωνεύονται στις αντίστοιχες υπηρεσίες του υποκαταστήματος του Βόλου.

Οι 18 γιατροί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να στελεχώσουν τις 14 θέσεις του ΚΕΠΑ Βόλου είναι επτά καρδιολόγοι (θέσεις τέσσερις), έξι νευρολόγοι (πέντε θέσεις) και πέντε ψυχίατροι (πέντε θέσεις). Σύμφωνα πάντως με πηγές από το ΙΚΑ Βόλου, παρά το ότι οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις προκηρυχθείσες θέσεις, ίσως προσληφθούν όλοι, προκειμένου να καλύψουν ανάγκες άλλων περιφερειακών ΚΕΠΑ.

Οι ελλείψεις καρδιολόγων, νευρολόγων και ψυχιάτρων προκαλούν πολύμηνη καθυστέρηση στις πιστοποιήσεις αναπηρίας στο ΚΕΠΑ.

Όσοι επιτύχουν στο διαγωνισμό, θα εργαστούν με συμβάσεις μίσθωσης έργου διάρκειας ενός έτους. Η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπεται εκτός ΑΣΕΠ από το ΙΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιώτες ιατροί που θα συνάψουν σχετικές συμβάσεις, μετά από την αξιολόγηση των αιτήσεων, θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά στο ΚΕ.Π.Α. της πόλης που θα επιλέξουν, από τις αναφερόμενες στην προκήρυξη, και θα συμμετέχουν σε 5-7 επιτροπές μηνιαίως, οι οποίες διεξάγονται πρωινές ώρες.

Οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι γιατροί στο ΚΕΠΑ, θα καθορίζονται ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας, με ελάχιστες ημέρες διαθεσιμότητας 5 ώς 7 το μήνα και θα παρέχονται αποκλειστικά στο πλαίσιο της αρμοδιότητας των υγειονομικών επιτροπών του ΚΕΠΑ, καθώς και στο ωράριο συνεδρίασης των εν λόγω επιτροπών.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες των γιατρών θα πρέπει να γνωστοποιούνται στο ΚΕΠΑ ένα μήνα τουλάχιστον πριν την ημερομηνία της συνεδρίασης της επιτροπής. Το ΙΚΑ θα μπορεί επίσης να καταγγείλει τη σύμβαση του γιατρού πριν τη λήξη της, αν ο συμβαλλόμενος παραβεί τους όρους της ή απουσιάσει αναιτιολόγητα από υγειονομική επιτροπή και χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση.

Τέλος ορίζεται ότι η αμοιβή των γιατρών που θα προσληφθούν, θα είναι επτά ευρώ για κάθε περιστατικό, στο οποίο θα εκδίδουν γνωμάτευση, ωστόσο το σύνολο των αμοιβών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή κάθε μήνα οι εν λόγω γιατροί δεν μπορούν να εξετάζουν και να εκδίδουν γνωματεύσεις για περισσότερα από 142 περιστατικά αναπηρίας. Για την κατ’ οίκον εξέταση περιστατικών η αποζημίωση ανέρχεται σε ποσό ίσο με το τριπλάσιο της κανονικής αμοιβής (21 ευρώ).

Στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας το ΚΕΠΑ

Στο κτίριο όπου στεγάζονται σήμερα οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στη Ν. Ιωνία, θα μεταφερθεί τέλη του τρέχοντα μήνα το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Βόλου. Οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας διακόπτουν τη λειτουργία τους στις 27 του μήνα και στο κτίριο όπου αυτές στεγάζονται, δίπλα στα πολυιατρεία, θα μετεγκατασταθεί το ΚΕΠΑ, το οποίο σήμερα στεγάζεται στο ισόγειο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στο Βόλο. Σημειώνεται ότι στο ΚΕΠΑ συνεδριάζουν καθημερινά πέντε επιτροπές. Ωστόσο αν και θα αποσυμφορηθεί το ΙΚΑ Βόλου, χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στη Ν. Ιωνία θα αναγκάζονται στο εξής να προσέρχονται στις διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο Βόλο, για συνταξιοδοτικά ζητήματα, παροχές, θέματα μητρώου κ.ο.κ.

Στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας υπηρετούν σήμερα 19 υπάλληλοι, όλοι έμπειροι. Το οργανόγραμμα του ΙΚΑ προβλέπει ότι θα υπάρχει ένα υποκατάστημα στα όρια κάθε περιφερειακής ενότητας.

Δεν αποστέλλει εκκαθαριστικά

Μέσω του διαδικτύου θα μπορέσουν οι χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό του εισοδήματός τους για το 2012, προκειμένου να το καταθέσουν στην Εφορία. Όπως έγινε γνωστό, για την αποφυγή δαπανών, το ΙΚΑ δεν θα αποστείλει εκκαθαριστικά και έτσι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να κάνουν χρήση του ίντερνετ στην ιστοσελίδα του www.ika.gr. Θα χρησιμοποιούν τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό μητρώου ΙΚΑ, θα το βρίσκουν και θα εκτυπώνουν το εκκαθαριστικό τους.

Έλεγχος εξετάσεων ΕΟΠΥΥ

Ηλεκτρονικά ελέγχει πλέον ο ΕΟΠΥΥ τις διαγνωστικές εξετάσεις. Ανά πάσα ώρα και στιγμή ο Οργανισμός γνωρίζει ποιες διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται από ποιους ασθενείς και σε ποιο κέντρο.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει πλέον τη δυνατότητα της διαδικτυακής παρακολούθησης της εκκαθάρισης των δαπανών παρακλινικών εξετάσεων.

Μέχρι σήμερα το σύστημα επέτρεπε στους ελεγκτές να βλέπουν μόνο το παραπεμπτικό και στη συνέχεια το τιμολόγιο, χωρίς να γνωρίζουν εάν μία πράξη έχει εκτελεστεί.

Τα παραπεμπτικά που εκτελούνται στο e-ΔΑΠΥ (μέσω της web φόρμας), ανακτώνται ηλεκτρονικά από τα τηρούμενα στοιχεία στο e – Prescription και δεν απαιτείται η καταχώρηση από την αρχή του παραπεμπτικού, όπως γινόταν παλαιότερα από τους εργαζόμενους στα διαγνωστικά κέντρα.

Επιπλέον το σύστημα υποστηρίξει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής φόρτωσης τιμολογίων, με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης και να πληρωθεί το σύνολο της υποβαλλόμενης πραγματικής δαπάνης (100%) και όχι με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο. Επιπλέον με το νέο σύστημα δίδεται η δυνατότητα:

-Eλέγχου των προς εκτέλεση ιατρικών πράξεων με χρήση των ηλεκτρονικών συμβάσεων που τηρούνται για κάθε πάροχο.

-Αυτόματης μετατροπής των συνταγογραφούμενων ιατρικών πράξεων σε ιατρικές πράξεις εκτέλεσης (π.χ. περίπτωση χρήσης μηχανημάτων) με αναφορά στην τηρούμενη σύμβαση με τον πάροχο πληροφορία (διαφορετικοί τύποι μηχανημάτων ανά σύμβαση παρόχου).

-Υπολογισμού υποβαλλόμενης αξίας για κάθε ιατρική πράξη.

-Ελέγχου μοναδικής εκτέλεσης παραπεμπτικού για το σύνολο των παρόχων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το