Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Στο ΕΣΠΑ υδάτινοι πόροι, Βαμβακουργία και πλ. Πανεπιστημίου

Η πρόταση που θα κατατεθεί για χρηματοδότηση αφορά στην κατεδάφιση των κτισμάτων της πρώην Βαμβακουργίας προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου στα οικοδομικά τετράγωνα που προορίζονται για κοινόχρηστοι χώροι
Η πρόταση που θα κατατεθεί για χρηματοδότηση αφορά στην κατεδάφιση των κτισμάτων της πρώην Βαμβακουργίας προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου στα οικοδομικά τετράγωνα που προορίζονται για κοινόχρηστοι χώροι

Στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα εντάξει ο δήμος Βόλου τη χρηματοδότησης της μελέτης
διαχείρισης υδάτινων πόρων της λεκάνης του ενιαίου Δήμου Βόλου, για αποδοτική και αειφόρο χρήση του νερού – βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας για ύδρευση και άρδευση.
Η διαχείριση των υδάτινων πόρων θα γίνει από τη ΔΕΥΑΜΒ.
Μέσα από τη μελέτη θα γίνει καταγραφή όλων των πηγών υδροληψίας και μετρήσεις της παροχής τους. Θα υπάρξει – καταγραφή των εξωτερικών υδραγωγείων ύδρευσης και άρδευσης, αποτύπωση επιφανειακών αρδευτικών δικτύων, προσδιορισμός της ποσότητας και της ποιότητας των υδατικών πόρων, καταγραφή των χρήσεων γης, προσδιορισμός και εκτίμηση των αναγκών σε νερό ύδρευσης και άρδευσης αλλά και καθορισμός του υδατικού ισοζυγίου. Προτεινόμενα έργα αξιοποίησης των υδάτινων πόρων.
Στο ΕΣΠΑ θα ενταχθεί και η κατασκευή έργων όπως υδρομαστεύσεις – φράγματα – δεξαμενές, για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.
Η μελέτη θα προβλέπει και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στην μεταφορά του νερού για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών και της βελτίωσης των δικτύων διανομής και άρδευσης.
Στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ προγραμματίζει ο δήμος Βόλου να εντάξει πρόταση και για τη διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων, με ανακύκλωση και εφαρμογή της κομποστοποίησης και να αξιοποιήσει τα ανενεργά λατομεία του Σαρακηνού για την εναπόθεση αδρανών υλικών.
Η πόλη θα αναζητήσει τα «πράσινα σημεία» όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, ενώ απαιτείται προμήθεια κάδων για τη συλλογή των προϊόντων ανακύκλωσης και των βιοαποβλήτων, αλλά και προμήθεια απορριμματοφόρων.
Σε ότι αφορά την αξιοποίηση των ανενεργών λατομείων προβλέπεται η δημιουργία χώρου διαχωρισμού των υλικών σε αδρανή και ανακυκλώσιμα και χώρου επεξεργασίας των αδρανών ώστε ένα μέρος να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση του τοπίου της περιοχής και ένα μέρος να επαναχρησιμοποιείται ως ανακυκλωμένο οικοδομικό υλικό.

Πλατεία Πανεπιστημίου
Στο ΕΣΠΑ θα ενταχθεί και η διαμόρφωση της πλατείας Πανεπιστημίου.
Η διαμόρφωση της πλατείας έχει σαν στόχο, την δημιουργία ενός πολυδύναμου χώρου, περιπάτου, ανάπαυσης, συνάθροισης κοινού. Από τις βασικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι οι πλακοστρώσεις με φυσικά υλικά.
Ο συνδυασμός των διαφορετικών χρήσεων οδηγεί και στον συνδυασμό των διαφόρων υλικών της τελικής επιφάνειας, έχοντας σαν βασική προϋπόθεση, την διατήρηση της επιφάνειας του πρασίνου σε ποσοστό πάνω από το 50% της επιφάνειας της πλατείας. Η ανάγκη για προστασία από τον θόρυβο και το καυσαέριο της οδού Δημητριάδος, οδηγούν στην δημιουργία ενός φράγματος από ψηλό και μέσου ύψους πράσινο, το οποίο ωστόσο να επιτρέπει την οπτική επαφή με την πλατεία και να μην δίνει την εικόνα του απρόσιτου, αλλά παράλληλα να κρύβει και ανεπιθύμητες θέες γειτονικών κτιρίων. Σε σημεία ανάπαυσης και χώρους στάσης θα τοποθετηθούν δέντρα σκιάς, ενώ στους χώρους γύρω από τα καθιστικά θα τοποθετηθούν αρωματικά φυτά ή φυτά με ανθοφορία. Επίσης, θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα (στα οποία θα υπάρχουν ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά για την παραγωγή του ρεύματος), καθίσματα και διάφορες κρήνες.
Ο φάκελος του έργου είναι πλήρης από μελέτες και αδειοδοτήσεις.

«Μοντέλο» αστικής ανάπτυξης η Βαμβακουργία
Η πρόταση που θα κατατεθεί για χρηματοδότηση αφορά την κατεδάφιση των κτισμάτων της πρώην Βαμβακουργίας προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου στα οικοδομικά τετράγωνα που προορίζονται για κοινόχρηστοι χώροι. Ιδιοκτησιακά ο χώρος ανήκει στην στον Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και έχει παραχωρηθεί για 50 χρόνια στο Δήμο Βόλου, για το σκοπό αυτό. Σήμερα, εντός του οικοπέδου βρίσκονται οι παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας, συνολικού εμβαδού 28.143,10 τ.μ. Η κατεδάφιση των κτισμάτων, θα γίνει με μηχανικά μέσα και υπολογίζεται ότι τα προϊόντα αυτής θα είναι 40.000 – 50.000 κ.μ., περίπου. Οι χώροι που θα απελευθερωθούν και θα αποδοθούν σε κοινή χρήση είναι οι εξής:
– κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, παιδικές χαρές, κλπ.
– χώροι πρασίνου εντός οικοδομικών τετραγώνων
(ενεργά οικοδομικά τετράγωνα)
– κοινόχρηστοι χώροι στάθμευσης
– πεζόδρομοι
– δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας
Σήμερα το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό νεκροταφείο και εστία μόλυνσης με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την καθημερινότητα των περιοίκων, οι οποίοι αναγκάζονται να συμβιώνουν με τρωκτικά, κουφάρια ζώων, πεταμένα πλαστικά, καμένα ξύλα και χαλάσματα σε έναν περιβάλλοντα χώρο που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Με την παρέμβαση θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της, θα αναζωογονηθεί και θα αναπτυχθεί η ολόκληρη περιοχή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το