Photo Gallery, Τοπικά

Στο ΕΣΠΑ η ανακαίνιση του Ματσάγγου

Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 9.717.000 ευρώ ενέταξε χθες η Περιφέρεια Θεσσαλίας την ανακαίνιση του κτιρίου Ματσάγγου


Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 9.717.000 ευρώ ενέταξε χθες η Περιφέρεια Θεσσαλίας την ανακαίνιση του κτιρίου Ματσάγγου με στόχο τη στέγαση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ειδικότερα ακόμη ένα νέο έργο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο θα συμβάλλει στη βελτίωση των υποδομών στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενέταξε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός.

Η πράξη αφορά στο έργο: «Αποκατάσταση Τμήματος πρώην Καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου και μετατροπή του σε Πανεπιστημιακό Κτίριο για τις ανάγκες του Τμήματος Οικονομικών Επιστήμων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στο Βόλο», προϋπολογισμού 9.717.000 ευρώ. Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στη Θεσσαλία» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Όπως τόνισε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Σε μια δύσκολη στιγμή για την οικονομία εντάσσουμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας νέα έργα που διαχέουν τους κοινοτικούς πόρους στην τοπική οικονομία και κοινωνία και ανοίγουν θέσεις εργασίας. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και με την υπάρχουσα δομή του για να παρέχει υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση. Ως Αιρετή Περιφέρεια στηρίζουμε έμπρακτα την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναβαθμίζοντας τις κτιριακές υποδομές όπου αυτές δεν πληρούν τις ανάγκες τις Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Με την ανακαίνιση αυτού του ιστορικού κτιρίου οι νέοι επιστήμονες θα έχουν στη διάθεσή τους υποδομές υψηλών προδιαγραφών όπου θα πραγματοποιείται αναβαθμισμένου επιπέδου έρευνα και διδασκαλία». Το συγκρότημα της πρώην καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου, ιδιοκτησίας Π.Θ., βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Βόλου, μεταξύ των οδών 28ης Οκτωβρίου, Π. Μελά, Ερμού και Μακεδονομάχων. Αποτελείται από πέντε κτίρια κτισμένα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Το κτίριο που πρόκειται να μετατραπεί σε πανεπιστημιακό κτίριο βρίσκεται μεταξύ των οδών 28ης Οκτωβρίου, Π. Μελά, Μακεδονομάχων και στοάς Ματσάγγου και κτίστηκε το 1936-37. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της Αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου και του μοντέρνου κινήματος και είναι κατασκευασμένο από φέροντα οργανισμό οπλισμένου  σκυροδέματος και τοίχους πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή. Το βορινό τμήμα (28ης Οκτωβρίου) είναι τριώροφο με υπόγειο και δώμα και το νότιο τμήμα (στοά Ματσάγγου) είναι τετραώροφο με υπόγειο και δώμα. Η αλλαγή χρήσης από βιομηχανικό σε κτίριο εκπαίδευσης γίνεται με όλους τους όρους και τις προδιαγραφές που απαιτούνται με βάση την κείμενη νομοθεσία. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί ενίσχυση του φέροντος οργανισμού σύμφωνα με τη στατική μελέτη, ώστε το κτίριο να είναι απολύτως ασφαλές με βάση τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό. Οι ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του κτιρίου για θέρμανση, πυροπροστασία, πυρασφάλεια, φυσικό αερισμό, ηλιοπροστασία, κ.λπ. Έχει ληφθεί ειδική μέριμνα από τον αρχικό σχεδιασμό, προκειμένου το κτίριο να υπακούει στις επιταγές για βιοκλιματιστική λειτουργία και κατά το δυνατόν σε εξοικονόμηση ενέργειας.Η συνολική μεικτή επιφάνεια δόμησης είναι 3.711 τ.μ. και σύμφωνα με το εγκεκριμένο Κτιριολογικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής: i)Δεκατρείς αίθουσες διδασκαλίας (συνολ. εμβαδού) 990τ.μ., ii) Αμφιθέατρο 140 θέσεων: 170τ.μ., iii) Είκοσι εννιά γραφεία: (συνολ. εμβαδού) 461τ.μ., iv) Δύο χώρους Διοίκησης: (συνολ. εμβαδού) 90τ.μ., v) Λοιπούς χώρους (κυλικείο, χώροι φοιτητικών εργασιών – καθηγητών, αποθήκες, αρχείο, κ.λπ.): (συνολ. εμβαδού) 665 τ.μ., vi) Υπόγειους χώρους: (Η/Μ εγκαταστάσεις) 400τ.μ., vii) Χώρους κυκλοφορίας: 935τ.μ.

Να σημειωθεί ότι μαζί με την ανέγερση του νέου κτιριακού συγκροτήματος για τη λειτουργία του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων, που εντάχθηκε πριν λίγες μέρες, ο συνολικός προϋπολογισμός για τα δυο αυτά έργα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ ανέρχεται στα 20,2 εκατ. ευρώ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το