Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Στο επίκεντρο της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων ο Βόλος

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να ερευνηθεί κατά πόσο ο Βόλος και η Λάρισα μπορούν να λειτουργήσουν σε καιρό οικονομικής κρίσης, ως παράδειγμα ενεργού και ελκυστικού «Δίπολου»
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να ερευνηθεί κατά πόσο ο Βόλος και η Λάρισα μπορούν να λειτουργήσουν σε καιρό οικονομικής κρίσης, ως παράδειγμα ενεργού και ελκυστικού «Δίπολου»

Διεθνές εργαστήριο με την παρουσία αρχιτεκτόνων, καθηγητών, υποψηφίων διδακτόρων, ερευνητών και φοιτητών θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο στο διάστημα 4-14 Μαρτίου, όπου κεντρικός στόχος θα είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης ενός δραστήριου και ελκυστικού διπόλου Λάρισας και Βόλου.
Το Εργαστήριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων και του ελληνικού τμήματος που διαθέτει, ενώ υπάρχει συνεργασία και με το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και τοπικούς φορείς της Θεσσαλίας. Ως τόπος διεξαγωγής των εργασιών θα είναι το Τμήμα Αρχιτεκτονικής στο Βόλο.
Το 2014 θα πραγματοποιηθεί στο Durban της Νότιας Αφρικής το παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) με τίτλο «Αrchitecture Οtherwhere». Σε αυτό το συνέδριο, το ελληνικό τμήμα της UIA, αποφάσισε να συμμετάσχει με ένα ερευνητικό εργαστήριο (workshop) στο πλαίσιο του προγράμματος UIA Cimes που αφορά στη μελέτη ενός παγκόσμιου δικτύου «ενδιάμεσων» πόλεων (500.000 – 2.000.000 κατοίκους) στο οποίο συμπεριλαμβάνονται παρά το μικρό τους μέγεθος η Λάρισα και ο Βόλος.
Το εργαστήριο θα είναι δύο φάσεων και έχει λάβει την έγκριση του διευθυντή του προγράμματος UIA_Cimes Josep Maria Llop y Torne, καθώς και πιστοποίηση από την UNESCO. Στην πρώτη φάση θα συμμετέχει το τμήμα των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα γίνει στις αρχές Μαρτίου στο Βόλο και στη Λάρισα και στη δεύτερη φάση θα συμμετέχουν οι «Architects without borders» και θα γίνει στα τέλη Απριλίου στη Λέριδα (Βαρκελώνη). Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα εκδοθούν σε έντυπη έκδοση που θα παρουσιαστεί μαζί με γραφικό υλικό στο παγκόσμιο συνέδριο του Durban.
Συντονιστές της πολύ ενδιαφέρουσας αυτής εξέλιξης που έχει τη στήριξη των τοπικών φορέων της Θεσσαλίας, είναι οι αρχιτέκτονες, μέλη της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων, κ.κ. Κάρολος Γαλανός και Νέστορας Κανέλλος, καθώς και η υπεύθυνη του προγράμματος UIA_Cimes για την Ελλάδα κ. Μίτση Βαλασσά.
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να ερευνηθεί κατά πόσο οι δύο αυτές πόλεις της Θεσσαλίας μπορούν να λειτουργήσουν σε καιρό οικονομικής κρίσης, ως παράδειγμα ενεργού και ελκυστικού «Δίπολου» στο πλαίσιο προδιαγραφών μιας «ενδιάμεσης» πόλης. Αναζητούνται στην ουσία σενάρια βιωσιμότητας, αλλά και ανάπτυξης που να μπορούν να δράσουν πιλοτικά σε παγκόσμια κλίμακα για ένα σύνολο γειτονικών πόλεων αντίστοιχου μεγέθους.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λόης Παπαδόπουλος τόνισε «πως στις αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο ένα μεγάλο διεθνές εργαστήριο, το οποίο διοργανώνεται από τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων με τη συμβολή της προέδρου του ελληνικού τμήματος καθηγήτριας του ΑΠΘ κ. Φανής Βαβύλη και το οποίο μελετά τα ζητήματα των πόλεων μεσαίου μεγέθους».
Οι εργασίες του εργαστηρίου θα διεξάγονται στο χώρο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και για δέκα ημέρες θα μελετώνται διάφορα ζητήματα του Βόλου και της Λάρισας σε μια προοπτική συνύπαρξης των δύο περιοχών, αφού αντιμετωπίζονται ως ένα εν δυνάμει μητροπολιτικό κύτταρο.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «στο νέο μητροπολιτικό κέντρο Βόλου-Λάρισας μπορούν να τεθούν πολλά ζητήματα με κυρίαρχο θέμα την εγκατάσταση υποδομών που θα εγγυώνται την ανάπτυξη. Η βιομηχανική περιοχή θα πρέπει να βγει από την καχεξία και βύθιση, επίσης το λιμάνι του Βόλου να ενεργοποιηθεί περισσότερο και να υπάρχει μεγαλύτερη σύνδεση με την ενδοχώρα και τη νησιωτική περιοχή.
Ο Βόλος και η Λάρισα αποτελούν ένα μαγνήτη που έλκονται από διάφορες οικονομικές, επιστημονικές και παραγωγικές δράσεις, αναπτύσσονται διάφορες υπηρεσίες, ενώ και η πολιτιστική δράση αποτελεί έναν καταλύτη. Ακόμη μεταξύ του Βόλου και της Λάρισας αναπτύσσεται ένας πλούσιος πρωτογενής τομέας. Γενικότερα πρόκειται για ιδέες που ξεκινούν από τις συλλήψεις του Κωνσταντίνου Δοξιάδη για την οικουμενόπολη, δηλαδή την πύκνωση των οδικών αξόνων από οικιστικά κύτταρα και την ανάπτυξη υβριδικών μορφών παραγωγής που περιέχουν τον πρωτογενή τομέα, τη βιομηχανία, αλλά και τον τριτογενή τομέα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το