Photo Gallery, Πολιτική

Στο επίκεντρο ο χρόνος της κάλπης

Συναντήσεις του Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς – Αύριο με Σαμαρά

 

 

Πρωθυπουργός: Δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία των εκλογών

Τη λειτουργία και το χρόνο της κυβερνητικής θητείας αναμένεται να θέσει επί τάπητος ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος -όπως προανήγγειλε στο υπουργικό Συμβούλιο- τις προσεχείς ημέρες θα έχει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, αρχής γενομένης με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Παπαδήμος θα δεχτεί τον κ. Σαμαρά την ερχόμενη Παρασκευή στις 18.30, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους υπόλοιπους αρχηγούς.

 

Απευθυνόμενος στο υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός τόνισε- σχετικά με το βίο της κυβέρνησης- ότι “δεν μπήκε ρητή ημερομηνία στη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών”.

 

Αφορμή για την παρέμβαση Παπαδήμου ήταν η αναφορά του υπουργού Μεταφορών, Μ. Βορίδη, ο οποίος είπε ότι χρειάζεται ένα ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να λαμβάνονται άμεσα αποφάσεις, συμπληρώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να οδηγηθούμε στις κάλπες.

 

Ο κ. Παπαδήμος, απαντώντας, υπογράμμισε: “Δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία των εκλογών”.

 

 

Ειδικότερα όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης (χθες), το αντικείμενο των συναντήσεων αυτών θα είναι η θητεία της κυβέρνησης.

 

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ήταν και το “πισωγύρισμα” του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κουτρουμάνη ως προς τον χρόνο εφαρμογής της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, σε μία εξέλιξη που φαίνεται να είναι συμφωνημένη με την Τρόικα.

 

Με αφορμή τη συζήτηση για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων ο κ. Βορίδης ανέφερε πως ο ΛΑΟΣ, έχει πάρει θέση υπέρ της παράτασης και της εξάντλησης του πολιτικού χρόνου της κυβέρνησης ακόμα και της αναμόρφωσης του κυβερνητικού σχήματος και για αυτό ο ΛΑΟΣ, δεν μπορεί να συναινέσει σε περικοπές μισθών και συντάξεων, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να είναι συγκεκριμένου σκοπού και χρόνου. Ο κ. Παπαδήμος απάντησε στον κ. Βορίδη πως ο εξορθολογισμός των επικουρικών ταμείων είναι στο πλαίσιο του σκοπού της κυβέρνησης.

 

Ο κ. Παπαδήμος, μιλώντας στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, μίλησε για ευρεία συμφωνία ώστε να υπάρξει αναγκαία αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων. Μίλησε επίσης για αναγκαία συμφωνία για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για αναγκαία προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Αν δεν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση ως τα μέσα Ιανουαρίου είπε ο κ. Παπαδήμος, τότε αυτό θα συνεπάγεται μεγάλη δυσκολία με την Τρόικα στη διαπραγμάτευση για την δόση – μαμούθ των 80 δισ. ευρώ αλλά και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων εν γένει.

 

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι προτάσεις του κ. Κουτρουμάνη αποτελούν μια βάση για περαιτέρω διερεύνηση, αξιοποίηση τους και διαβούλευση με τα κόμματα.

 

Τέλος, ο αντιπρόεδρος τη κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ.  Βενιζέλος σημείωσε, ότι η πίεση που θα δεχτεί η Ελλάδα από την Τρόικα θα εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το