Photo Gallery, Κόσμος

Στο εδώλιο ο Χόσνι Μουμπάρακ


 

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου αρνείται τις κατηγορίες για συνεργία στη δολοφονία διαδηλωτών

O Χόσνι Μουμπάρακ είναι ξαπλωμένος σε ειδικό φορείο μέσα στον σιδηρόφρακτο χώρο, όπου βρίσκονται οι κατηγορούμενοι, στο δικαστήριο του Καΐρου


 


«Αρνούμαι εξ ολοκλήρου όλες αυτές τις κατηγορίες» δήλωσε, ξαπλωμένος σε φορείο μέσα στον ειδικό σιδηρόφρακτο χώρο του δικαστηρίου στο Κάιρο, ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. Εναντίον του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνεργία στη δολοφονία διαδηλωτών κατά την εξέγερση του Φεβρουαρίου στη χώρα, καθώς και για διαφθορά.

Σύμφωνα με εξεταστική επιτροπή, τουλάχιστον 846 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 6.000 τραυματίστηκαν από τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης.

Έξω από το κτίριο της Ακαδημίας της Αστυνομίας, εντός του οποίου άρχισε η ιστορική δίκη, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος πρόεδρου της Αιγύπτου. Περίπου 50 άτομα δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες έξω από την Ακαδημία, ενώ άλλοι 11 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία.

Πολλά ασθενοφόρα ήταν σταθμευμένα έξω από το κτίριο, ενώ δεκάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν προκειμένου να αποτρέψουν νέες συγκρούσεις.

Έως την επόμενη ακροαματική διαδικασία που ορίστηκε για τις 15 Αυγούστου, ο Χόσνι Μουμπάρακ θα βρίσκεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο στα περίχωρα του Καΐρου. Η δίκη για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι και τους υπόλοιπους κατηγορούμενος θα συνεχιστεί κανονικά την Πέμπτη.

 

Αρνείται τις κατηγορίες ο Μουμπάρακ

Ο εισαγγελέας απήγγειλε κατά του πρώην προέδρου της Αιγύπτου κατηγορίες για συνεργία στις δολοφονίες διαδηλωτών και για παροχή άδειας στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι να χρησιμοποιήσει αληθινά πυρά κατά των πολιτών.

Ο εισαγγελέας τόνισε ότι ο Μουμπάρακ «είχε την πρόθεση να σκοτώσει έναν αριθμό διαδηλωτών σε διαφορετικές επαρχίες, όπου πραγματοποιήθηκαν ειρηνικά συλλαλητήρια».

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Στο πλευρό του βρίσκονταν οι δύο γιοι του, Γκαμάλ και Αλάα, που επίσης κατηγορούνται, κρατώντας αντίγραφα του Κορανίου.

Στο εδώλιο βρίσκονταν επίσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Άντλι και ακόμη έξι πρώην συνεργάτες του.

Ένας εκ των δικηγόρων που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων της βίαιης καταστολής της εξέγερσης ζήτησε να επιβληθεί η θανατική ποινή στον πρώην υπουργό Εσωτερικών.

«Έλαβε εντολές από τον εκδιωχθέντα πρόεδρο να σκοτώσει τους διαδηλωτές. Ζητούμε την επιβολή της ανώτατης ποινής για τον κατηγορούμενο» δήλωσε ο δικηγόρος.

Ένας άλλος δικηγόρος που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων ζήτησε από το δικαστήριο να επιβάλει την κράτηση του Χόσνι Μουμπάρακ στις φυλακές Τόρα στο Κάιρο, όπου βρίσκονται προφυλακισμένοι και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Η κατάσταση της υγείας του 83χρονου Μουμπάρακ είναι επιβαρημένη και ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου μεταφέρθηκε στο Κάιρο για τη δίκη, με ελικόπτερο (εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα) από το νοσοκομείο στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου νοσηλεύεται.

Στο δικαστήριο βρισκόταν ξαπλωμένος σε ειδικό φορείο, χωρίς να χρησιμοποιεί αναπνευστήρα ή άλλο ιατρικό εξοπλισμό.

 

Διχασμένοι οι πολίτες της Αιγύπτου

Με αισιοδοξία, αλλά και αβεβαιότητα αντιμετωπίζει η κοινωνία της Αιγύπτου τη δίκη του πρώην πανίσχυρου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Αρκετοί ζητωκραυγάζουν, άλλοι όμως αμφισβητούν το κατά πόσο η δίκη θα αποτελέσει τομή στις αδικίες του παρελθόντος.

Κάποιοι μάλιστα ανησυχούν ότι οι νέοι στρατιωτικοί ηγέτες της Αιγύπτου διατυμπανίζουν τη δίκη ως δήθεν «απόδειξη» ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, την ώρα που απαιτούνται πολύ βαθύτερες αλλαγές και ο εκδημοκρατισμός της αιγυπτιακής κοινωνίας παραμένει μακρινός στόχος.

«Φοβάμαι ότι εάν ο Μουμπάρακ καταδικαστεί ο κόσμος θα θεωρήσει κάτι τέτοιο ως το τέλος της επανάστασης. Οι στρατηγοί θα πουν ότι η επανάσταση εκπλήρωσε τους στόχους της. Όμως αυτό δεν θα είναι αλήθεια» δηλώνει ο 27χρονος ειδικός περί μέσων κοινωνικής δικτύωσης Ταρέκ Σαλαμπί, ο οποίος βρισκόταν μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών της πλατείας Ταχρίρ.

Ο Σαλαμπί ίσως να μην αγωνιά άδικα, μιας και η προσαγωγή του Μουμπάρακ σε δίκη, στην οποία εάν καταδικαστεί κινδυνεύει να του αποδοθεί η θανατική ποινή, ήταν ένα από τα ελάχιστα αιτήματα που συνέχιζαν να κρατούν ακόμη ενωμένο το ετερόκλητο επαναστατικό κίνημα της χώρας.

«Η δίκη του Μουμπάρακ δεν σημαίνει ότι η Αραβική Άνοιξη νίκησε» τονίζουν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές σε αραβικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Φυσικά, δεν λείπουν και εκείνοι που δεν έχουν τέτοιες ανησυχίες και εμπιστεύονται την προσωρινή στρατιωτική κυβέρνηση της Αιγύπτου ότι θα αποδώσει πραγματική δικαιοσύνη, αλλά και μια μερίδα πολιτών που αντιτίθενται πλήρως στην προσαγωγή του πρώην προέδρου.

«Μουμπάρακ κράτα ψηλά το κεφάλι. Θα γκρεμίσουμε τη φυλακή και θα την κάψουμε αν ο Χόσνι Μουμπάρακ καταδικαστεί!» φώναζαν υποστηρικτές του έξω από το δικαστήριο.

Υπάρχουν όμως και οι αισιόδοξοι. Την Τετάρτη, πρώτη μέρα της δίκης, οι φωνές τους ακούγονταν δυνατά.

Εξάλλου, η προσαγωγή του πρώην προέδρου αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου ιστορικό γεγονός στον αραβικό κόσμο, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας σύγχρονος ηγέτης της Μέσης Ανατολής δικάζεται αποκλειστικά από τον λαό του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το