Πολιτική

Στο εδώλιο ο Άκης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ασκείται κρατική βία εναντίον μας υποστήριξε την πρώτη μέρα της δίκης
Ασκείται κρατική βία εναντίον μας υποστήριξε την πρώτη μέρα της δίκης

Αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία εναντίον του ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Αθώοι δήλωσαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι εκτός από τον Νίκο Ζήγρα που ζήτησε συγγνώμη από το λαό και επιείκεια από το δικαστήριο.

Ο πρών υπουργός Άμυνας δήλωσε προς το δικαστήριο ότι η πορεία της υπόθεσης είναι προδιαγεγραμμένη και τόνισε: “Αρνούμαι απόλυτα και κατηγορηματικά το κατηγορητήριο με το οποίο επιχειρείται συστηματικά να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει μία συμμορία η οποία είχε σκοπό να ξεπλύνει μαύρο χρήμα. Και ότι πίσω από αυτά υπάρχει δήθεν δωροδοκία. Το κατηγορητήριο αυτό είναι κατάπτυστο για μένα. Κύριε πρόεδρε θίγομαι όταν βλέπω μετά από τόσες διαδικασίες ένα συμβούλιο να μην έχει πάρει διαφορετική θέση. Μήπως τελικά υπάρχει μία καθοδηγούμενη πορεία του… τραίνου; Βρισκόμαστε 12 μήνες φυλακισμένοι και εγώ και η γυναίκα μου και η κόρη μου. Ασκείται κρατική βία εναντίον μας! Έχετε υποχρέωση να βγάλετε έξω τη γυναίκα μου. Εμένα ζητούσαν, εμένα κυνηγούσαν και κράτησαν την γυναίκα μου”.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ζήγρας παραδέχθηκε την ενοχή του και είπε: “Δηλώνω την ενοχή μου για τις κατηγορίες που έχω ομολογήσει στον ανακριτή, στην υπόθεση που με ενέπλεξε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ζητώ συγγνώμη από όλον τον κόσμο και την επιείκειά σας”.

“Αρνούμαι την κατηγορία. Ζω και αναπνέω μόνο για την στιγμή της απολογίας μου”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σαχπατζίδης. Από την πλευρά του ο Γιώργος Κωνσταντάτος είπε πως έχει καταστρέψει την οικογένειά του από αυτή την υπόθεση και πρόσθεσε: “Είμαι αθώος. Παγιδεύτηκα από την εμπιστοσύνη που έδειξα στον κ. Ζήγρα”.

Ο συνήγορος της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, δήλωσε για την εντολέα του: ” Η κ. Βίκυ Τσοχατζοπούλου δηλώνει αθώα. Παντρεύτηκε έναν πρώην υπουργό και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πήρε ένα σπίτι με δάνειο. Δεν γνωρίζει κανέναν από τους συγκατηγορούμενούς της, παρά μόνο τον κ. Ζήγρα, τον οποίο είχε συναντήσει δύο φορές”.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Στις 9:00 το πρωί έφτασαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Άκης Τσοχατζόπουλος και οι υπόλοιποι 18 συγκατηγορούμενοί του, ο οποίοι κατηγορούνται μεταξύ άλλων και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στο Εφετείο τηλεοπτικά συνεργεία, δημοσιογράφοι αλλά και πολίτες. Κάποιοι όταν κατέβηκε από την κλούβα τον χειροκρότησαν και κάποιοι άλλοι τον γιουχάισαν ζητώντας να φέρει πίσω τα χρήματα που έκλεψε από το ελληνικό δημόσιο.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου εμφανίστηκε ευδιάθετος, χαιρέτισε τους συνηγόρους του, τους δημοσιογράφους και σε ερώτηση πως αντιμετωπίζει την κατηγορία είπε: “Πολύ καλά”.

Η κ. Σταμάτη εμφανίστηκε χωρίς μακιγιάζ, φορώντας μαύρα ρούχα και ήταν εμφανώς στεναχωρημένη, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων είπε ότι νοιώθει αγωνία.

Η δίκη διεκόπη για δύο ώρες προκειμένου να βρεθούν καθίσματα για τους δικηγόρους, οι οποίοι έφθασαν τους 50. Στους κατηγορούμενους φόρεσαν χειροπέδες, πλην του Άκη Τσοχατζόπουλου και της Βίκυ Σταμάτη προξενώντας συζήτηση και τους μετέφεραν για τις δύο ώρες σε ειδικό δωμάτιο.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η Βίκυ Σταμάτη εμφανίστηκαν χέρι – χέρι, και αμέσως μετά προπορεύθηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος και ακολούθησε η κ. Σταμάτη.

Οι μάρτυρες υπεράσπισης που προτείνονται από τους κατηγορούμενους είναι 70. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, πρώτα ακούστηκαν τα ονόματα πρώην μελών του ΚΥΣΕΑ, της διετίας 1998 – 1999, την εποχή που ελήφθη ομόφωνα η απόφαση για να συναφθεί η σύμβαση για την κατασκευή των τεσσάρων υποβρυχίων.

Να σημειωθεί ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος πριν από δύο ημέρες έστειλε εξώδικη δήλωση – πρόσκληση στα πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ ζητώντας τους να έρθουν να καταθέσουν στο δικαστήριο. Σήμερα δεν εμφανίστηκε κάποιο από τα πρώην μέλη. Το αίτημα αυτό ο πρώην υπουργός το είχε κάνει ακόμα δύο φορές δύο φορές, ενώπιον του ανακριτή και ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, όμως είχε κριθεί ότι δεν έχουν τίποτα να εισφέρουν οι μάρτυρες αυτοί.

Όπως είπε ο δικηγόρος Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγουρόπουλος: “Επειδή η διαδικασία αυτή θα κρατήσει θεωρώ αρκετά, νομίζω ότι έχουν τη δυνατότητα, όλοι ανεξαιρέτως να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου και να καταθέσουν μετά λόγου γνώσης τι γνωρίζουν γι’ αυτή την περίφημη υπόθεση. Η υποχρέωση δεν είναι νομικού χαρακτήρα, θεωρώ προσωπικά ότι είναι ηθικού χαρακτήρα”.

Ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου μόλις μπήκε στο δικαστήριο απευθυνόμενος στον πρόεδρο είπε ότι θέλει να κάνει μια δήλωση, την οποία μέχρι το μεσημέρι όμως δεν είχε κάνει. Αυτό που φέρεται να θέλει να πει είναι, να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό, να ομολογήσει τις δικές του πράξεις μέχρι το 2005 αλλά και να κατανείμει στους συγκατηγορούμενους του τον ρόλο που τους αξίζει, όπως λέει ο ίδιος. Δηλαδή τον βαθμό εμπλοκής που κατά την άποψή του έχουν στην υπόθεση.

Απούσες από το εδώλιο ήταν η κόρη του κ. Τσοχατζόπουλου και η πρώην σύζυγός του, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση για να μεταβούν στο δικαστήριο.

Έντονα αντέδρασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης στο αίτημα της πολιτικής αγωγής που δήλωσε παράσταση του ελληνικού Δημοσίου. Ζητούν 1 εκατ. ευρώ από τον καθένα από τους κατηγορούμενους για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί το κράτος από τις δραστηριότητές τους. Οι συνήγοροι του Δημοσίου λένε ότι βλάφτηκε το ελληνικό δημόσιο καθώς από τα ωφελήματα που φέρεται να έχει λάβει ο κ. Τσοχατζόπουλος, ακρίβυναν το κόστος της σύμβασης με αποτέλεσμα αυτό να το επωμιστεί ο ελληνικός λαός.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης σημειώνουν ότι από τη στιγμή που το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί δεν μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να ζητά χρήματα από τους κατηγορουμένους. Η δίκη διεκόπη το μεσημέρι και θα συνεχιστεί στις 8 Μαΐου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το