Κατηγορίες: Τοπικά

Στο Δήμο Βόλου θα καταλήξουν ποδήλατα της πρώην Νομαρχίας

Οδοιπορικό της «Θ» σε σημεία ολιγόωρης δωρεάν διάθεσης των δικύκλων

Τρισήμισυ χρόνια μετά, ελάχιστοι είναι αυτοί που ακόμη συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα ποδήλατα, που η πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μαγνησίας είχε τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία της πόλης για να τα χρησιμοποιούν δωρεάν οι πολίτες.

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

«Το ποδήλατο είναι τρόπος να ζεις» ήταν το σύνθημα που χρησιμοποίησε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μαγνησίας. Έτσι 50 ποδήλατα που προμηθεύτηκε για αυτό τον σκοπό η τότε νομαρχία, βρίσκονταν σε 37 κεντρικά εμπορικά καταστήματα της πόλης, για να μπορεί ο κάθε πολίτης να τα δανείζεται επί τρίωρο για να μετακινηθεί εντός του κέντρου της πόλης. Σύμφωνα με έρευνα, μόνο το 10% των πολιτών του Βόλου, χρησιμοποιούσε ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις.

Σήμερα κάποια από τα ποδήλατα αυτά χάθηκαν ή κλάπηκαν, ενώ ο Αθλητικός Οργανισμός της Νομαρχίας σκέφτεται να χαρίσει τα υπόλοιπα στο δήμο Βόλου.

Ο πρόεδρος του ΑΟΝΑΜ κ. Καναβός είπε ότι «τα 40 ποδήλατα θα παραχωρηθούν στο δήμο Βόλου, ενώ 8 παραχωρήθηκαν στο ΚΕΘΕΑ- Πιλότος».

Από την υπηρεσία του Αθλητικού Οργανισμού της παλιάς νομαρχίας, μας έδωσαν κατάλογο με τα σημεία δανεισμού ποδηλάτων και ξεκινήσαμε. Ο καιρός βοηθούσε για μία ενδεικτική έρευνα, αναζητώντας και εμείς ένα ποδήλατο…για να μετακινηθούμε στο κέντρο της πόλης.

Η αναζήτηση

Πήγαμε πρώτα σε ένα βιβλιοπωλείο (Ιάσονος με Ιωλκού), που αναφέρονταν στον κατάλογο του ΑΟΝΑΜ ότι θα είχε ποδήλατο. Το βιβλιοπωλείο σήμερα δεν λειτουργεί. Κάποιο ποδήλατο παρκαρισμένο εκεί δίπλα δεν είδαμε.

Προχωρήσαμε την οδό Ιάσονος και φθάσαμε με βάση τον οδηγό του ΑΟΝΑΜ σε ένα κατάστημα, όπου υποτίθεται θα υπήρχαν και εκεί ποδήλατα. Ο ιδιοκτήτης πρόθυμος να μας εξυπηρετήσει είπε: «Είχα τα ποδήλατα, επτά μήνες. Δεν ήρθε κανένας να τα ζητήσει και έτσι για να μην χαθούν τα έβαλα στην αποθήκη μου. Τώρα είναι εκεί…ξεφούσκωτα».

Κατεβήκαμε προς παραλία σε ένα εστιατόριο. Ο εκπρόσωπος του καταστήματος είπε ότι «τα δύο από τρία ποδήλατα, που έχει είναι εκτός λειτουργίας». Χρειαζόταν όμως την ειδική άδεια του ΑΟΝΑΜ και έτσι δεν μπορέσαμε να το πάρουμε…να κάνουμε την βόλτα μας. Επόμενος σταθμός μας κάποιο άλλο βιβλιοπωλείο. Ζητήσαμε το ποδήλατο, αλλά το είχε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και έκανε τις δουλειές του. Φθάσαμε σε ένα πολυκατάστημα, όπου το ποδήλατο βρίσκονταν στην είσοδο, αλλά καθώς δεν είχαμε προμηθευτεί την ειδική κάρτα, δεν κάναμε βόλτα.

Επόμενος σταθμός στη διασταύρωση των οδών Κ. Γκλαβάνη με Ανθ. Γαζή. Το κατάστημα που αναγραφόταν στον κατάλογο του ΑΟΝΑΜ, δεν υπάρχει πλέον. «Έχει κλείσει» μας είπαν οι περίοικοι. Πάλι μείναμε χωρίς ποδήλατο».

Επίσκεψη στην οδό Ιωλκού, αλλά το φαρμακείο που θα είχε ποδήλατο, ήταν κλειστό, λόγω της απεργίας του κλάδου. Πήγαμε και σε ένα γνωστό μας βιβλιοπώλη. «Εγώ έχω ένα ποδήλατο με το οποίο συμμετέχω στο πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή, κάποιος το έχει δανειστεί. Αν θέλεις, περίμενε. Πάντως να ξέρεις, αυτοί που το χρησιμοποιούν είναι δύο- τρία άτομα και μέχρι σήμερα το έχω σε καλή κατάσταση με επισκευές που του έχω κάνει». Απογοητευμένοι από την αποτυχία να κάνουμε «ποδηλατάδα» τέτοια μέρα, πήγαμε στον προορισμό μας με τα πόδια, όπως συμβαίνει συνήθως…

Η διαδικασία δανεισμού

Η διαδικασία δανεισμού των ποδηλάτων έχει ως εξής:

-Η δωρεάν χρήση των ποδηλάτων πραγματοποιείται, με μια ειδική προσωπική κάρτα μέλους, η οποία δεν φέρει προσωπικά στοιχεία, παρά μόνο έναν αριθμό.

-Η κάρτα εκδίδεται από τον Α.Ο.Ν.Α.Μ. (πρώην κτίριο Καπνού), εφόσον, πρώτα, συμπληρώσει ο κάθε ενδιαφερόμενος τα απαραίτητα έντυπα (αίτηση εγγραφής, συμφωνητικό με τον Α.Ο.Ν.Α.Μ.).

-Στη συνέχεια, με την κατοχή της κάρτας μέλους, η οποία αντιστοιχίζεται σε ένα μοναδικό αριθμό, δίνεται η δυνατότητα δωρεάν χρήσης, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα (2-3 ώρες), ενός ποδηλάτου από οποιοδήποτε σημείο του δικτύου των 37 συνεργαζόμενων εμπορικών καταστημάτων της αγοράς (σημεία δανεισμού ποδηλάτων – κόμβοι), κατά τις ώρες και ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων.

-Η επιστροφή του ποδηλάτου πραγματοποιείται στο κατάστημα δανεισμού.

-Με την παράδοση του ποδηλάτου, ο ποδηλάτης θα παίρνει πίσω την κάρτα μέλους.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επισκεψη του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας στην έκθεση των φωτορεπόρτερ με θεμα τον Daniel

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας επισκέφτηκε στον δεύτερο όροφο…

5 Οκτωβρίου 2024

Πρώτο τζάμπολ για τη Νίκη με αντίπαλο τον Πανσερραϊκό

Πρώτο τζάμπολ για τη Νίκη. Οι «κυανόλευκοι» αναμετρώνται με τον Πανσερραϊκό σήμερα στις 17.00 στο…

5 Οκτωβρίου 2024

Μεγάλο ενδιαφέρον εθελοντών για προσφορά στη Στέγη Μητέρας και Παιδιού Δήμου Αλμυρού

Η πόρτα της Στέγης Μητέρας και Παιδιού του Δήμου Αλμυρού άνοιξε προχθές διάπλατα για όσες…

5 Οκτωβρίου 2024

Διήμερες εκδηλώσεις του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, με αφορμή τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης του…

5 Οκτωβρίου 2024

Τα παιχνίδια Αγία Άννα-Ρήγας και ΓΣΑ-Πύρασος ξεχωρίζουν στην Α’ ΕΠΣΘ

Σε Διμήνι και Αλμυρό στρέφεται το ενδιαφέρον των φίλων του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, αφού εκεί θα…

5 Οκτωβρίου 2024

Μήνυμα της Ζέττας Μακρή για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μ. Μακρή για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών: "Στην παγκόσμια ημέρα…

5 Οκτωβρίου 2024