Photo Gallery, Τοπικά

Στο Βόλο παράρτημα του Κινήματος «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε»

Πραγματοποιήθηκε χθες η ιδρυτική συνέλευση

Συγκροτήθηκε και στο Βόλο παράρτημα του κινήματος πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» και στη χθεσινή πρώτη συγκέντρωση των φορέων στο Δημαρχείο Βόλου που πήρε τη μορφή ιδρυτικής συνέλευσης, εξελέγη προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή.

«Αν δεν θέλουμε να καταρρεύσουμε ως ελληνική οικονομία, πρέπει να αλλάξουμε ριζικά καταναλωτικές συνήθειες. Χρειάζεται να διαμορφώσουμε επειγόντως εθνική και περιφερειακή καταναλωτική συνείδηση με όσες δυνάμεις διαθέτουμε», τόνισε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλών Δύναμη» Απ. Παπατόλιας, στην ιδρυτική συνέλευση του παραρτήματος στη Μαγνησία της κίνησης «Κίνημα Πολιτών. Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε».

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει το «παρών» στην πρωτοβουλία που ανέλαβε η «Θεσσαλών Δύναμη» για την ίδρυση του παραρτήματος της κίνησης στη Θεσσαλία.

Η σημασία ενός πανεθνικού κινήματος πολιτών για τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων είναι καταλυτική, υπογράμμισε ο κ. Παπατόλιας. Χαρακτήρισε εσφαλμένη την άποψη περί ρατσιστικών συνδρόμων και φοβικών λογικών και κάλεσε να κηρυχθεί ιδεολογικός πόλεμος με παρόμοιες θέσεις και να αποτελέσει η Μαγνησία «φυτώριο» εθνικής και περιφερειακής καταναλωτικής συνείδησης.

Είναι η προϋπόθεση, πρόσθεσε, σε μια περίοδο που η κρίση απειλεί τα οικονομικά θεμέλια της χώρας, για τη διάσωση θέσεων εργασίας, τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη στήριξη του τουρισμού και των αγροτών.

Στην εισαγωγική της ομιλία η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Εύη Τζαβέλα – Αδαμάκη, αναφέρθηκε στους σκοπούς του κινήματος και τόνισε ότι στην Ελλάδα έξι στα δέκα προϊόντα είναι εισαγόμενα. Σε ετήσια βάση εισάγονται 6,5 δισ. ευρώ αγροτικά προϊόντα. Το 2009 οι Έλληνες αγόρασαν γερμανικά προϊόντα αξίας 6,1 δισ. ευρώ. Εισαγωγής είναι το 65% των βιολογικών προϊόντων, το 70% των ειδών στον κλάδο υπόδησης και το 80% στον κλάδο ένδυσης.

Την ιδρυτική συνέλευση, η οποία ολοκληρώθηκε με την εκλογή προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, χαιρέτισε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Παν. Σκοτινιώτης, χαρακτηρίζοντας ανάγκη, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, τα κινήματα πολιτών. «Δεν αρκεί – είπε – να αφήσουμε τη διαχείριση της κατάστασης στην κυβέρνηση, αλλά να ενεργοποιηθούμε ως πολίτες αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στήριξης των παραγωγικών δυνάμεων».

Συμμετοχή στο Παράρτημα του Κινήματος στη Μαγνησία έχουν ήδη δηλώσει οι εξής: Εργατικό Κέντρο Βόλου, ΑΔΕΔΥ, Επιμελητήριο Μαγνησίας, Ένωση Καταναλωτών Βόλου, Εμπορικός Σύλλογος Βόλου-Ν. Ιωνίας, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Βόλου-Ν. Ιωνίας, Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, Σύνδεσμος Βιομηχάνων Θεσσαλίας, Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Μαγνησίας, Σύλλογος Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Μαγνησίας.

Η πρωτοβουλία

Την πρωτοβουλία να ιδρύσουν στην Αθήνα το «Κίνημα Πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», ανέλαβαν 90 προσωπικότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ΑΕΙ, τους δικηγορικούς, ιατρικούς, τεχνικούς συλλόγους, τον επιστημονικό και καλλιτεχνικό κόσμο μαζί με προέδρους συνδικαλιστικών οργάνων, προέδρους επιμελητηρίων, συλλόγους της αγοράς.

Με σύνθημα «ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά», καλούν όλους τους Έλληνες να μετάσχουν στον αγώνα για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να μειωθεί η ανεργία, να σταματήσει το κλείσιμο καταστημάτων, να στηριχθεί ο εγχώριος τουρισμός, οι αγρότες μας, οι Έλληνες παραγωγοί.

Για την επιτυχία του αγώνα θα πρέπει να γίνει πράξη το σύνθημα «καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά.

Στο προσκλητήριο υπενθυμίζεται ότι:

– Οι Έλληνες σχεδιαστές, τεχνίτες και εργαζόμενοι κατασκευάζουν ωραία, κομψά και καλής ποιότητας ρούχα, παπούτσια κ.λπ. είδη.

– Η ελληνική διατροφή διαφημίζεται διεθνώς ως η πιο υγιεινή.

– Η Ελλάδα εντάσσεται στις ωραιότερες και πιο ενδιαφέρουσες τουριστικές χώρες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. “Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε” ,,, μόνον εάν οι τιμές είναι ανταγωνιστικές ΚΑΙ η ποιότητα καλή! Δυστυχώς όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Συνήθως τα προϊόντα μας δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικά, και από ποιότητα υστερούν πάρα πολύ. Λυπούμαι, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που βλέπω εγώ. Γιατί να αγοράσω, ας υποθέσουμε, βιολογικό γάλα ΕΒΟΛ όταν το αντίστοιχο εισαγόμενο είναι τουλάχιστον κατά 30 με 35 λεπτά φθηνότερο. Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα προϊόντα. Αυτοί που πρέπει να κατανοήσουν σωστά το πρόβλημα είναι οι παραγωγοί (συγκαταλέγω και την Ελληνική βιομηχανία), ώστε να παράγουν προϊόντα καλύτερης ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές. Να επενδύσουν σε υποδομές και τεχνολογία ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν. Εάν μπορούν ας το κάνουν, και τότε πιστεύω ότι θα αλλάξει νοοτροπία και ο καταναλωτής. Στην Ελλάδα όμως εκτός μερικών λαμπρών εξαιρέσεων οι παραγωγοί ακολουθούν την λογική του «πέσε πίττα να σε φάω.»

Μοιραστείτε το