Τοπικά

Στο Βόλο «κτυπά» η καρδιά της παγκόσμιας αστρονομίας

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Η 7η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής αρχίζει από σήμερα Σάββατο στο Βόλο και θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 4 Αυγούστου με την απονομή των μεταλλίων. Ουσιαστικά για μία εβδομάδα στο Βόλο θα «κτυπά» η κάρδια της παγκόσμιας αστρονομίας με τη συμμετοχή 160 μαθητών από 36 διαφορετικές χώρες του κόσμου και 100 καθηγητών, που είναι οι συνοδοί τους. Η ελληνική αποστολή αποτελείται από δύο πενταμελείς ομάδες.

Τα οφέλη του πολύ σημαντικού αυτού επιστημονικού γεγονότος αναπτύχθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ολυμπιάδας κ. Λουκάς Ζαχείλας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου κ. Μαυρομμάτης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Καλτσογιάννης και ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Απόστολος Παντσάς, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ κ. Κώστας Χαλέβας.

Η Ολυμπιάδα θα διαρκέσει οκτώ ημέρες, ενώ οι εξετάσεις των μαθητών θα είναι τέσσερις ημέρες. Επίσης από Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν δύο διεθνή εκπαιδευτικά συνέδρια για την αστρονομία με τη συμμετοχή 100 καθηγητών και ερευνητών. Ακόμη καθημερινά στην παραλία της πόλης από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ θα γίνεται παρατήρηση του ήλιου και από τις 10 μέχρι τις 12 το βράδυ θα πραγματοποιείται παρατήρηση των αστέρων με τη βοήθεια του τηλεσκόπιου. Παράλληλα έχει υπάρξει συνεννόηση με τον ΟΛΒ, ώστε το βράδυ να κλείνουν τα φώτα για την καλύτερη παρατήρηση των άστρων.

Επίσης η Αργώ καθελκύεται σήμερα στη θάλασσα, ενώ στη σημερινή τελετή έναρξης θα ακουστεί ο σχετικός ύμνος από τη Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Βόλου.

Η τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας Αστρονομίας θα γίνει σήμερα στις 8 το βράδυ μπροστά από το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και παρέλαση των αποστολών.

Ο προϋπολογισμός της Ολυμπιάδας ανήλθε στα 60.000 ευρώ, όταν σε άλλες Ολυμπιάδες, όπως στην Τεχεράνη, ξοδεύτηκε ένα εκατομμύριο ευρώ.

Από τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου θα παρουσιαστεί ο ύμνος της Ολυμπιάδας, που συνέθεσε ο μαέστρος Βασίλης Τασούδης και οι οργανωτές φιλοδοξούν να καθιερωθεί ως ύμνος και για τις επόμενες διοργανώσεις.

Παράλληλα στην Ολυμπιάδα ενεργοποιήθηκαν και πολλοί εθελοντές, 70 φοιτητές, 90 εκπαιδευτικοί και 30 εργαζόμενοι του Δήμου.

 

Επιστημονικό γεγονός

 Ο δήμαρχος Βόλου κ. Σκοτινιώτης δήλωσε αρχικά πως ο Βόλος γίνεται για δεύτερη φορά ολυμπιακή πόλη, αυτή τη φορά ολυμπιακή πόλη της επιστήμης, προσθέτοντας πως είναι μια ξεχωριστή διάκριση για τον τόπο που συμβάλλει στη διεθνή προβολή και αναγνώρισή του.

Παράλληλα σημείωσε πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται πλέον με τις «επιστήμες του ουρανού», ενώ υπογράμμισε την 23χρονη δημιουργική παρουσία της Ελληνικής Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.

Ο δήμαρχος επισήμανε πως τέτοια γεγονότα, όπως η Ολυμπιάδα Αστρονομίας τονώνουν την τοπική οικονομία, προσφέρουν τη δυνατότητα στον κόσμο να ασχοληθεί με την επιστήμη και δίνουν κίνητρα για πολύπλευρη δραστηριοποίηση.

Τέλος αναφέρθηκε και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο Νέων Γυναικών που ξεκινάει στις 17 Αυγούστου στο Βόλο.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι στο Βόλο από σήμερα «κτυπά» η καρδιά της παγκόσμιας αστρονομίας υπογραμμίζοντας πως είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την πόλη.

Ο ίδιος εξήρε το ρόλο της Εταιρείας Αστρονομίας Βόλου λέγοντας πως χάρη στη συνεργασία όλων και τις προσπάθειες, επήλθε αυτό το αποτέλεσμα με τη μεγάλη αυτή εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα υπογράμμισε πως «η Ολυμπιάδα φιλοξενείται χάρη στη μεθοδικότητα, τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη, το σχέδιο και τον εθελοντισμό των εμπλεκόμενων φορέων. Ακόμη συμπλήρωσε πως στην κρίση απαντάμε με ενεργητικές πολιτικές, με λόγια που γίνονται πράξεις. Προωθούμε έξυπνες λύσεις και είμαστε όλοι ενωμένοι, σαν μια γροθιά».

Κατέληξε δε λέγοντας πως οι συμμετέχοντες μαθητές θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στις 36 χώρες.
Ο κ. Λουκάς Ζαχείλας είπε πως με μεγάλη χαρά αγκαλιάσαμε όλοι οι φορείς την 7η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστροφυσικής και Αστρονομίας που για πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα, τον τόπο που γέννησε την αστρονομία πριν 3000 χρόνια.

Συμπλήρωσε δε πως «είμαστε ευτυχισμένοι και συγκινημένοι που μετά από 17 χρόνια πανελλαδικών διαγωνισμών και οι οποίοι οργανώνονται με πρωτοβουλία της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, η πόλη του Βόλου θα υποδεχτεί τους καλύτερους μαθητές των καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου, τους μελλοντικούς ερευνητές και επιστήμονες στο χώρο της αστρονομίας».

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου Κώστας Μαυρομμάτης τόνισε ότι μετά από τρία χρόνια, η ιδέα και το τόλμημα της Εταιρείας γίνεται πραγματικότητα, με την έναρξη της Ολυμπιάδας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Γιώργος Καλτσογιάννης υπογράμμισε τη σημασία του επιστημονικού γεγονότος, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Θεσσαλία διοργανώνει μαθητική Ολυμπιάδα.

Επίσης ο κ. Απ. Παντσάς τόνισε πως το σκάφος της Αργούς μετά από συντήρηση που έγινε, θα πέσει σήμερα το μεσημέρι στη θάλασσα, στην παραλία του Βόλου.
Αστρονομικόσκάκι στα Χάνια

Η Σκακιστική Ένωση Βόλου και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, στο πλαίσιο της 7ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής που διεξάγεται στο Βόλο, συνδιοργανώνουν τουρνουά γρήγορου σκακιού το πρωί της προσεχούς Τετάρτης 31 Ιουλίου, στο Χάνι του Ζήση στα Χάνια του Πηλίου. Ο σκοπός του τουρνουά είναι οι συμμετέχοντες στην Ολυμπιάδα να απολαύσουν το παιχνίδι και μέσω αυτού να γνωριστούν με τοπικούς σκακιστές της ίδιας ηλικίας. Οι συμμετοχές από πλευράς ξένων αποστολών είναι περίπου 60 και προέρχονται από 30 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Δηλώσεις συμμετοχής για τους βολιώτες σκακιστές στο e-mail: [email protected] (οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι μαθητές γυμνασίου ή μαθητές λυκείου ή λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία). Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Σ.Ε. Βόλου: http://s.e.volou.googlepages.com.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το