Photo Gallery, Τοπικά

Στο απροχώρητο η κατάσταση από τις καταλήψεις στους ΟΤΑ

Χωρίς να υπάρχει προκηρυγμένη απεργία, έχει μπλοκαριστεί η αποκομιδή σχεδόν 15 ημέρες στη Νέα Ιωνία

Οι σωροί των σκουπιδιών που «βουλιάζουν» τους δρόμους της Νέας Ιωνίας, έχουν φτάσει σε οριακό σημείο τις σχέσεις των εργαζομένων στην υπηρεσία Καθαριότητας, ενώ σε κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται και το Δημαρχείο Βόλου. Το ΠΑΜΕ, χωρίς να υπάρχει προκηρυγμένη απεργία, έχει μπλοκάρει την αποκομιδή σχεδόν 15 ημέρες στη Νέα Ιωνία και τα ξημερώματα της Δευτέρας έκλεισε και το αμαξοστάσιο του Βόλου μέχρι τις 8 το πρωί, ώστε να μην γίνει αποκομιδή.

Με σημαίες και πανό έκλεισαν το αμαξοστάσιο στο Βόλο και κατήγγειλαν τους εργαζόμενους που δουλεύουν, ωστόσο επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις και αποφεύχθηκαν τα επεισόδια. Τα απορριμματοφόρα βγήκαν στους δρόμους μετά τις 8 το πρωί, οπότε και αποχώρησε η ΔΑΣ.

Για μια ακόμη φορά χθες ξεκαθαρίστηκε επίσημα από το Δήμο Βόλου ότι οι εργαζόμενοι στη Νέα Ιωνία, που έχουν καταλάβει το αμαξοστάσιο και δεν επιστρέφουν αδικαιολόγητα στη δουλειά τους μετά τις τρίωρες στάσεις εργασίας, δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν.

Το Σαββατοκύριακο έγινε αποκομιδή στο Βόλο, Αγριά, Αρτέμιδα, Πορταριά και υπολειτούργησε η καθαριότητα στην Αισωνία.

Στο μεταξύ, οι καταλήψεις συνεχίζονται και η ΠΟΕ-ΟΤΑ προανήγγειλε νέα στάση εργασίας για σήμερα Τρίτη από τις 11 μέχρι τις 3. Στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων, ενώ αντιπροσωπεία τους θα παραστεί και στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων στη Λάρισα, στις 11 π.μ.

Για τις χθεσινές εξελίξεις στο αμαξοστάσιο του Βόλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ κ. Μαγιάκος δεν πήρε θέση, ωστόσο τόνισε ότι όλα τα δημοτικά κτίρια τελούν υπό κατάληψη. Σημειώνεται ότι μετά την κοινωνική κατακραυγή εναντίον της διεύθυνσης Πρόνοιας, λειτούργησε το πρόγραμμα σίτισης πασχόντων, το γραφείο εξυπηρέτησης δημοτών της ΔΕΥΑΜΒ και οι παιδικοί σταθμοί.

Ο κ. Μαγιάκος δήλωσε πως το Σωματείο πρέπει να συζητήσει το έγγραφο που απέστειλε η αντιδήμαρχος κ. Νατάσσα Οικονόμου, σύμφωνα με το οποίο ο δήμος έχει παραλύσει.

Ειδικότερα, οι καταλήψεις, στο Δημαρχείο, όπου στεγάζονται η Υπηρεσία των συλλογικών οργάνων και η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών -όχι το Τμήμα Εσωτερικής Διοίκησης, το οποίο χειρίζεται τα ζητήματα του προσωπικού- έχουν, στην ουσία, παραλύσει τη λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας, της πιο νευραλγικής δηλαδή Υπηρεσίας για τη λειτουργία του Δήμου, σε ένα, μάλιστα, ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα, κατά το οποίο υλοποιούνται διαδικασίες που αποτελούν προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της λειτουργίας του, κατά την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν στα τέλη διαφόρων κατηγοριών, στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης, το τεχνικό πρόγραμμα, τον προϋπολογισμό του Δήμου, τους προϋπολογισμούς των Νομικών του Προσώπων, τους απολογισμούς και ισολογισμούς της προηγούμενης χρονιάς. Και πρόκειται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, για αποφάσεις απολύτως αλληλοσυνδεόμενες, που -ειδικά στις τρέχουσες, συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, λόγω των αλλαγών των δεδομένων που προκύπτουν από τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης (νομοθετικό πλαίσιο, περικοπές), απαιτούν συλλογική εργασία, σοβαρό συντονισμό μεταξύ διαφόρων Υπηρεσιών, εύλογο χρονικό διάστημα και νηφαλιότητα, για την ετοιμασία των σχετικών εισηγήσεων.

Πέραν αυτών, οι προβλεπόμενες διοικητικές και συλλογικές διαδικασίες για την περαίωση των προαναφερθέντων θεμάτων, απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς προϋποθέτουν την υλοποίηση συνεδριάσεων της Επιτροπής Διαβούλευσης, της Οικονομικής Επιτροπής, του Δημοτικού Συμβουλίου, την τήρηση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία χρονικών περιθωρίων για την αποστολή των σχετικών ημερήσιων διατάξεων, την έκδοση και ανάρτηση στο διαδίκτυο των σχετικών αποφάσεων και, τέλος, την αποστολή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, για τον έλεγχο της νομιμότητας και την έγκρισή τους.

Αν, δε, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δεν υπάρξει, μέχρι τις 31-1-2013, έγκριση του νέου προϋπολογισμού του Δήμου, από την 1-2-2013 κάθε δαπάνη, εξαιρουμένων της μισθοδοσίας και των οφειλών στο δημόσιο, θα θεωρείται παράνομη. Με άλλα λόγια, θα σταματήσει, στην ουσία, η λειτουργία του Δήμου, με συνέπεια την αδυναμία ανταπόκρισής του ακόμη και σε βασικές υποχρεώσεις του προς τους πολίτες.

Λόγω της αναστάτωσης που έχει προκληθεί από τις καταλήψεις στο Δημαρχείο, όλος ο σχεδιασμός έχει «τιναχτεί στον αέρα» και τα χρονικά περιθώρια έχουν ήδη εξαντληθεί. Αν ξεκινήσει να λειτουργεί η Οικονομική Υπηρεσία από την ερχόμενη βδομάδα, δεν θα είναι δυνατή η ολοκλήρωση των προαναφερθεισών διαδικασιών μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Στη ΔΕΥΑΜΒ

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ να δώσει σε ιδιωτική εταιρεία την καταμέτρηση των υδρομέτρων, ώστε οι εργαζόμενοι που σήμερα απασχολούνται σε αυτό το περιορισμένο αντικείμενο δραστηριότητας, να ενταχθούν σε μάχιμες υπηρεσίες, κινητοποιεί τους εργαζόμενους.

Σε στάση εργασίας και κατάληψη της ΔΕΥΑΜΒ, προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Επιχείρηση σήμερα Τρίτη 27 Νοεμβρίου, μετά από απόφαση χθεσινής γενικής συνέλευσης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Συλλόγων Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ «μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., την περασμένη Παρασκευή και με δεδομένο τις αποφάσεις του Συμβουλίου, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος της Διοίκησης είναι η απαξίωση της Επιχείρησης, με επακόλουθο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ».

Η γενική συνέλευση των εργαζομένων, αποφάσισε ομόφωνα να γίνει κατάληψη στους χώρους της ΔΕΥΑΜΒ και στάση εργασίας, σήμερα Τρίτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το