Photo Gallery, Τοπικά

Στο «184» και οι γιατροί ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ

 

Χθεσινή εγκύκλιος του ΙΚΑ τους ζητεί να αποστείλουν σχετική αίτηση για να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του


 

Μόλις οκτώ ημέρες ισχύει το πλαφόν των επισκέψεων ασφαλισμένων του ΙΚΑ σε γιατρούς εκτός Ιδρύματος, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ και ήδη, όπως έγινε γνωστό χθες από την Υγειονομική Μονάδα του τοπικού ΙΚΑ, ήδη το πλαφόν αυτό έχει συμπληρωθεί στους περισσότερους γιατρούς. Στο μεταξύ χθες με εγκύκλιό της η διοίκηση του ΙΚΑ ενημέρωσε ότι στο σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού «184» θα ενταχθούν και οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατροί, που θα αποδεχθούν τους όρους σύμβασης που τους προτείνεται. Την ίδια ώρα έντονες είναι οι διαμαρτυρίες υποψήφιων συνταξιούχων, καθώς το αρμόδιο τμήμα συντάξεων του ΙΚΑ Βόλου δέχεται μόλις μία ώρα καθημερινά 9-10 το πρωί το κοινό…

 

 

 

Οκτώ μόλις ημέρες μετά την ισχύ του πλαφόν για τις επισκέψεις ασφαλισμένων του ΙΚΑ που μπορούν να δέχονται οι γιατροί, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και με τον ΟΑΕΕ και όπως έγινε γνωστό χθες, το πλαφόν αυτό ήδη έχει εξαντληθεί στους περισσότερους γιατρούς. Η διοίκηση του ΙΚΑ, όπως πρώτη η «Θ» είχε δημοσιεύσει προ δεκαπενθημέρου, επέβαλε από 1ης Απριλίου πλαφόν στις επισκέψεις για τους ιατρούς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που δέχονται τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος στα ιδιωτικά τους ιατρεία με ανώτατο όριο 50 επισκέψεων, στο πλαίσιο των οποίων μπορούν να εκδοθούν έως 65 συνταγές το μήνα, ενώ για τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ τίθεται ανώτατο όριο 80 επισκέψεων, στο πλαίσιο των οποίων μπορούν να εκδοθούν έως 100 συνταγές το μήνα.

Στόχος της διοίκησης του ΙΚΑ είναι να περιορίσει το μεγάλο αριθμό επισκέψεων σε γιατρούς εκτός του Ιδρύματος, που είχε ως αποτέλεσμα, να καλείται να καταβάλλει χιλιάδες ευρώ μηνιαίως.

Με χθεσινή της εγκύκλιο η διοίκηση του ΙΚΑ ενημερώνει ότι οι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών του ΙΚΑ, που έχουν παράλληλα σύμβαση με τους φορείς αυτούς, να συμπληρώσουν σχετικό έντυπο, με το οποίο τίθενται όροι και προϋποθέσεις, το οποίο και θα αποστείλουν στο ΙΚΑ μέχρι 15 Απριλίου. Οι γιατροί που θα αποδεχθούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται, όπως μεταξύ άλλων το πλαφόν των μηνιαίων επισκέψεων, θα ενταχθούν στο σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού «184». Η διοίκηση του ΙΚΑ επισημαίνει ρητά ότι «μετά τη συμπλήρωση του ορίου των επισκέψεων, δεν επιτρέπεται πλέον η συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ και η τυχόν εξυπηρέτησή τους αποτελεί εξυπηρέτηση ιδιωτικής πελατείας του γιατρού. Αν διαπιστωθεί από τον έλεγχο των υπηρεσιών του Ιδρύματος παράβαση, ο γιατρός θα αφαιρείται από τη λίστα και θα εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες».

Η διοίκηση του ΙΚΑ υποστηρίζει ότι με την ένταξη των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ στο σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού «184» για την εξυπηρέτηση και των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, οι τελευταίοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν από υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών.

Γι’ αυτό το λόγο, καταλήγει στην εγκύκλιό της χθες η διοίκηση του ΙΚΑ, «αιτήσεις για απόδοση δαπάνης μέσω της έκτακτης περίθαλψης δεν θα εγκρίνονται παρά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που προκύπτει επείγον περιστατικό και παράλληλα αντικειμενική αδυναμία εξυπηρέτησης του ασφαλισμένου μέσω των γιατρών των μονάδων Υγείας του ΙΚΑ, των συμβεβλημένων με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρών, καθώς και των κρατικών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας».

Οι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ προσερχόμενοι στη Μονάδα Υγείας του ΙΚΑ της περιοχής όπου λειτουργεί το ιατρείο τους, θα έχουν μαζί τους το βιβλιάριο ΤΣΑΥ, καθώς και απλή φωτοτυπία της πρώτης σελίδας αυτού στην οποία (φωτοτυπία) θα αναγράφουν τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους. Στη Μονάδα Υγείας οι ιατροί θα συμπληρώνουν Υπεύθυνη Δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν ότι διαθέτουν σύμβαση με τον ΟΠΑΔ ή και τον ΟΑΕΕ.

Η εκ νέου χορήγηση συνταγολογίου απαιτεί μόνο την προσκόμιση του προηγούμενου (χρησιμοποιημένου) συνταγολογίου, προκειμένου να γίνει η αποχρέωση και η νέα χρέωση.

 

Διαμαρτυρίες για τις συντάξεις

Τις έντονες διαμαρτυρίες υποψήφιων συνταξιούχων που έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους για συνταξιοδότηση ή θέλουν να τα καταθέσουν, προκαλεί η λειτουργία του τμήματος συντάξεων του ΙΚΑ Βόλου μόνον για μία ώρα κάθε πρωί, 9-10, για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων. Η διεύθυνση του τοπικού ΙΚΑ αιτιολογεί την υποδοχή του κοινού μόνον για μία ώρα με την έλλειψη προσωπικού να αντεπεξέλθει, ωστόσο οι διαμαρτυρόμενοι επισημαίνουν πως το τμήμα πρέπει να ενισχυθεί και να εξυπηρετεί περισσότερες ώρες, καθώς οι υποψήφιοι συνταξιούχοι έχουν αυξηθεί λόγω των ασφαλιστικών νόμων. Οι ενδιαφερόμενοι σημειώνουν ότι αν κάποιος θέλει να έρθει από τα νησιά π.χ., θα πρέπει να έρθει από την προηγουμένη, για να εξυπηρετηθεί…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το