Photo Gallery, Οικονομία

Στο «κατώφλι» της τρόικας η Πορτογαλία

Παραίτηση Κυβέρνησης Σόκρατες μετά την καταψήφιση από τη Βουλή πακέτου λιτότητας


Ραγδαίες εξελίξεις στην Πορτογαλία δρομολογεί η απόρριψη από την αντιπολίτευση του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος υπέβαλε αργά χθες το βράδυ την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, δύο ώρες μετά την ομόφωνη απόρριψη από το κοινοβούλιο της χώρας το σχέδιο λιτότητας που παρουσίασε η κυβέρνησή του, ανακοινώθηκε από την πορτογαλική προεδρία, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Lusa.

Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, από την Αριστερά έως την άκρα Δεξιά, ψήφισαν ομόφωνα την απόρριψη του τετάρτου σχεδίου λιτότητας που παρουσιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο και προέβλεπε τη μείωση από 4,6% σε 3% του δημόσιου ελλείμματος για να αποφευχθεί η προσφυγή της χώρας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Το πακέτο που παρουσίασε η σοσιαλιστική κυβέρνηση, που δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή, αφορά – μεταξύ άλλων – περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, αύξηση φορολογίας και αύξηση στα κόμιστρα των δημοσίων συγκοινωνιών.

Μετά το τέλος της πεντάωρης συνεδρίασης του κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Πέδρο Σίλβα Περέιρα, κατάγγειλε την «ανευθυνότητα» μιας «αρνητικής συμμαχίας» η οποία απέρριψε «ένα σημαντικότατο εργαλείο δράσης της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό είχε λάβει την έγκριση και την ψήφο των ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαίων εταίρων της Πορτογαλίας».

«Η απόρριψη των νέων μέτρων λιτότητας, θα οδηγήσει σε δυσκολία χρηματοδότησης της χώρας μέσω των αγορών, η οποία αμφιβάλω αν θα γίνει εφικτό να ξεπεραστεί» δήλωσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ντος Σάντος.

Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης που αποχώρησε από το κοινοβούλιο χωρίς να πει ούτε μια λέξη μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ενδέχεται να υποβάλει την παραίτησή του ήδη χθες το βράδυ στον πρόεδρο της χώρας Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Ο κ. Σόκρατες είχε ξεκαθαρίσει ότι αν το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Κομμουνιστικό καταψηφίσουν το Πρόγραμμα, όπως έχουν προαναγγείλει, θα προκηρύξει εκλογές. Το πισωγύρισμα που θα φέρει η πολιτική κρίση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει την Πορτογαλία στο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ.

Μπροστά στην προοπτική αυτή το spread απόδοσης του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου συγκριτικά με την απόδοση του αντίστοιχης διάρκειας γερμανικού εκτινάχθηκε κατά 10 μονάδες βάσης υψηλότερα, στις 423 μονάδες βάσης.

Την Τετάρτη, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999 (8,11%) και του 10ετούς στο 7,56%

Στο κενό φαίνεται να πέφτει η χείρα βοηθείας που παρέσχε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος δήλωσε στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat ότι «η Πορτογαλία έχει λάβει κάποια δυναμικά μέτρα για να αναδιοργανώσει τα δημόσια οικονομικά της» και εν πάση περιπτώσει «δεν είναι γραμμένο σε κάποια στήλη του Μωϋσή ότι η Πορτογαλία θα αναγκαστεί να ζητήσει δανειακή βοήθεια από τους εταίρους».

«Αυστηρές προϋποθέσεις»

Ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει «υπό αυστηρές προϋποθέσεις», δηλαδή με αντάλλαγμα τη λήψη σκληρών μέτρων οικονομικής λιτότητας, τόνισε σήμερα στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης (. . .) εάν δοθεί αυτή η βοήθεια, τούτο θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις», δήλωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το