Photo Gallery, Τοπικά

Στους δρόμους σήμερα οι εργαζόμενοι

 

 

Με την 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει τα εργατικά συνδικάτα

 

Τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Βόλο

 

Σε τρεις συγκεντρώσεις στις 10 π.μ, του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ και του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το Εργατικό Κέντρο Βόλου, του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Πανεπιστημίου και αυτόνομων εργατικών σχημάτων, ανέργων και συνδικαλιστών στην Πλατεία Ελευθερίας, οι εργαζόμενοι διατρανώνουν σήμερα την αντίθεσή τους στις μονομερείς θυσίες και τα άδικα μέτρα.

Συνδικαλιστές στέλνουν μήνυμα μαζικής και δυναμικής συμμετοχής στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση επισημαίνοντας πως θα αποτελέσει την αρχή νέων αγώνων.

 

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΦΩΚΙΔΗΣ

 

Με κεντρικό σύνθηµα «Όχι στα δεσµά του Μνηµονίου – κοινωνική αντίσταση ενάντια στην πολιτική της ανεργίας και της λιτότητας», η ΓΣΕΕ και η Α∆Ε∆Υ οργανώνουν σήμερα νέα 24ωρη γενική, πανεργατική, απεργία κατά τη διάρκεια της οποίας θα προκληθούν προβλήµατα στη λειτουργία των µέσων µαζικής µεταφοράς, στις υπηρεσίες του δηµόσιου τοµέα και στις ∆ΕΚΟ (∆ΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥ∆ΑΠ κ.ά.) καθώς και στις τράπεζες.

Τα εργατικά συνδικάτα, όπως τονίζεται σε σχετική διακήρυξη, απεργούν και διεκδικούν αποδέσµευση από τις προβλέψεις του Μνηµονίου τονίζοντας ότι:

– Η ανεργία, οι απολύσεις, τα 4ήµερα και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων αυξάνονται δραµατικά ως αποτέλεσµα της βαθύτατης ύφεσης στην οικονοµία.

– Συνεχίζεται ανενόχλητα το µεγάλο πάρτι της φοροδιαφυγής.

– Τα κυκλώµατα και τα καρτέλ στα καύσιµα, στην υγεία, στις εισαγωγές και την εµπορία αγροτικών και βασικών καταναλωτικών προϊόντων κερδοσκοπούν και βουλιάζουν την εθνική οικονοµία και την ελληνική κοινωνία και οδηγούν τους εργαζόµενους της χώρας στην ανεργία και την εξαθλίωση.

– Η λυσσαλέα επίθεση κατά του θεσµού των συλλογικών συµβάσεων εργασίας από τους θιασώτες της λεγόµενης ελεύθερης αγοράς (βιοµήχανους και τραπεζίτες) στοχεύει στην υποταγή των εργαζόµενων και της κοινωνίας στα δικά τους επιχειρηµατικά συµφέροντα και κέρδη.

Οι εκπρόσωποι της Διοίκησης του ΕΚΒ εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επιτυχία της απεργίας υπογραμμίζοντας ότι όλα ανεξαιρέτως τα πρωτοβάθμια συνδικάτα έχουν λάβει αποφάσεις για να συμμετέχουν και μάλιστα δυναμικά. «Οι εργαζόμενοι, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΒ κ. Θαν. Παπαδημόπουλος, όλοι μαζί σαν μια γροθιά, θα απαντήσουμε δυναμικά στις ληστρικές επιδρομές που γίνονται στο εισόδημά μας, στην οπισθοδρόμηση και στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλεται».

Μετά εξάλλου από κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. των Δ.Α.Κ.Ε. Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα Νομού Μαγνησίας σε ανακοίνωσή τους καλούν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του Ν. Μαγνησίας να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά στην απεργία και υπογραμμίζουν «η Δ.Α.Κ.Ε. αφουγκράζεται τη δίκαιη αγανάκτηση από τα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον των εργαζόμενων και τους καλεί σε αυτήν την παλλαϊκή αγωνιστική διαμαρτυρία. Ενωμένοι να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στην καταστροφική πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος μας».

Ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων Βόλου και Ν. Ιωνίας συμμετέχει επίσης στην απεργία και καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος μαζικά και δυναμικά στην απεργία υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν του ξεσηκωμού, του αγώνα, της ρήξης, της πάλης και της ανατροπής. Βγαίνουμε όλοι στους δρόμους να αντισταθούμε, να αγωνιστούμε, να παλέψουμε καινά ανατρέψουμε αυτούς που γκρεμίζουν το κοινωνικό κράτους, μας αφαιρούν τα όνειρα και τις ελπίδες, μας γυρίζουν στο μεσαίωνα, μας απαγορεύουν το δικαίωμα στην εργασία και κάνουν τη μισθωτή εργασία ως κεντρικό νόημα της ζωής μας και της ευτυχίας μας».

«Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν απόδειξη της αδιέξοδης μνημονιακής πολιτικής της Κυβέρνησης και της Τρόικα. Πέρυσι μας έλεγαν πως με το πρόγραμμα που ανακοίνωσαν με ορίζοντα το 2013, η χώρα θα σωθεί. Σήμερα μεταθέτουν τη σωτηρία της πατρίδας, πάντοτε μέσα από μέτρα κοινωνικής βαρβαρότητας, για το 2015. Αύριο θα μας πουν να κάνουμε υπομονή μέχρι το 2020. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που οδηγεί στη φτώχεια, την ύφεση και την ανεργία μας γυρίζει 60 χρόνια πίσω. Δεν πρέπει να περάσει!! Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων». Ενωμένοι να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στην καταστροφική πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος μας». υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδος.

Το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, καλεί τους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕΣΥ και στην οποία συμμετέχουν όλες οι δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας και τα σωματεία εργαζομένων στο χώρο της ενημέρωσης. «Διεκδικούμε, αναφέρεται σχετικά, την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αντιδρούμε στις απολύσεις και στις αλλαγές των εργασιακών συμβάσεων και δικαιωμάτων που αρχίζουν και εμφανίζονται σε επιχειρήσεις ΜΜΕ στη Θεσσαλία».

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας καλεί όλες και όλους τους συναδέλφους στο όνομα της υπεράσπισης του κοινωνικού αγαθού που λέγεται Δημόσιο Πανεπιστήμιο καθώς και των στοιχειωδών όρων αξιοπρεπούς άσκησης του λειτουργήματος του ακαδημαϊκού δασκάλου, να συμμετέχουν τόσο στην 5ωρη στάση εργασίας (10 π.μ.-3 μ.μ.) της 11ης Μάη, όσο και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες που οργανώνονται και στις 4 θεσσαλικές πόλεις όπου εδρεύουν Τμήματα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

 

Το ΠΑΜΕ

 

«Γενικός ξεσηκωμός, οργάνωση και συγκέντρωση δυνάμεων για να βγούμε νικητές στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει κεφάλαιο, κυβέρνηση και τρόικα» αναφέρει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, γιατί σε τελευταία ανάλυση εμείς είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία, εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο και γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά.

Επείγει η δημιουργία ενός μαζικού, ρωμαλέου και καλά οργανωμένου κινήματος αντίστασης για: Να εμποδίσουμε το χτύπημα και τη διάλυση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη μείωση μισθών και ημερομισθίων. Να εμποδίσουμε απολύσεις, αλλαγές ωραρίων, τη δουλειά χωρίς ασφάλιση».

Η Διοίκηση του Συλλόγου συνταξιούχων του ΙΚΑ Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της καλεί τους συνταξιούχους να πάρουν αγωνιστικά – μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλ. Πανεπιστημίου και καταγγέλλει την κυβέρνηση τονίζοντας «αρνούμαστε να δεχτούμε οποιεσδήποτε περικοπές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, και κάθε άλλο μέτρο που θα θίγει τον κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Θα αντισταθούμε για να προστατέψουμε ότι με αγώνες κατακτήσαμε.

Από την πλευρά της Ένωσης Τυπογράφων Βόλου που επίσης θα συμμετέχει στην συγκέντρωση της Πλατείας Πανεπιστημίου επισημαίνονται και τα εξής: «Δεν είναι μια ακόμη απεργία. Να κάνουμε αυτή την απεργία αρχή νέων αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Πρέπει να πλημμυρίσουν τώρα οι δρόμοι με ανθρώπους του μόχθου, να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς, να βουίξουν οι γειτονιές. Να μην επικαλούνται η τρόικα και η κυβέρνηση τη συναίνεση των εργαζομένων».

Στον ίδιο χώρο έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση και τα μέλη του Σωματείου Καθαριστριών και άλλοι φορείς.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το