Photo Gallery, Τοπικά

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι για τα φάρμακα

Πανθεσσαλική σύσκεψη εκπροσώπων συνταξιουχικών οργανώσεων των ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ, Δημοσίου, ΟΤΑ και του ΟΑΕΕ πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου

Οι ελλείψεις στα φάρμακα, αλλά και το γεγονός ότι επιβαρύνονται με την αγορά τους, διαθέτοντας τις πενιχρές συντάξεις τους για υπηρεσίες και αγαθά που έχουν «χρυσοπληρώσει» μέσω εισφορών, έχουν φέρει σε απόγνωση τους συνταξιούχους όλων των ταμείων.

Σε πανθεσσαλική σύσκεψη εκπροσώπων συνταξιουχικών οργανώσεων των ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ, Δημοσίου, ΟΤΑ και του ΟΑΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου αποφασίστηκε η συμμετοχή σε πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη 12 Ιουλίου.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Δήμος Κουμπούρης, η απόφαση ελήφθη από τη Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, μέσα στο καλοκαίρι και προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που οξύνονται μέρα με τη μέρα και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των συνταξιούχων. Ιδιαίτερα αιχμηρός για την κυβερνητική πολιτική που υπαγορεύεται από το μνημόνιο, ο κ. Κουμπούρης αναφέρθηκε στην αδυναμία των συνταξιούχων να πληρώσουν τα φάρμακά τους, στις αυτοκτονίες που τους οδηγεί η απόγνωσή τους, καθώς πλέον θεωρούνται «κόστος γήρανσης», αυτοί που όλη τους τη ζωή πλήρωναν για να έχουν να ζήσουν αξιοπρεπώς στα γεράματά τους.

Κάλεσε τους συνταξιούχους όλης της Θεσσαλίας να συσπειρωθούν και να οργανωθούν, με αλληλεγγύη και συμπαράσταση, προκειμένου να αντισταθούν και να παλέψουν στις δύσκολες μέρες που έρχονται. «Μπροστά στη δραματική κατάσταση όπως εξελίσσεται στα φάρμακα και τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια Νοσοκομεία, μπαίνουμε στον αγώνα χωρίς αναμονή, για δωρεάν φάρμακα και υπηρεσίες υγείας, με πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις στις 12 Ιούλη, σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Οι συνταξιούχοι απαιτούν για τα επείγοντα προβλήματα και τα φάρμακα:

– Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των Κέντρων Υγείας, και των ιδρυμάτων πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο «κούρεμα».

– Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα για Νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, των φαρμακοποιών και των γιατρών. Η κρατική επιχορήγηση για την υγεία – πρόνοια – φάρμακο να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε υποχρέωσης που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση.

– Εξασφάλιση, με ευθύνη του κράτους, της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας με όλα τα φάρμακα.

– Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσου, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρόνια πάσχοντες και στα ΑμεΑ.

– Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους ανέργους ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους, που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το