Πολιτική

Στουρνάρας: Μεθαύριο στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

Ως την ερχόμενη Κυριακή θα πρέπει να έχει ψηφιστεί σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, ενόψει Eurogroup και δόσης
Ως την ερχόμενη Κυριακή θα πρέπει να έχει ψηφιστεί σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, ενόψει Eurogroup και δόσης

Ως την ερχόμενη Κυριακή θα πρέπει να έχει ψηφιστεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο – σκούπα, που περιέχει τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση, πάνω στα οποία υπήρξε πολιτική συμφωνία. Θα κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη, ενώ στόχος είναι η κυβέρνηση να είναι έτοιμη για το Eurogroup της 13ης Μαΐου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, εφόσον η Βουλή μείνει κλειστή για το Πάσχα, το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή ως την Κυριακή.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει -μεταξύ  άλλων – τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο, την είσπραξη του τέλους ακινήτων για ακόμη έναν χρόνο μέσω της ΔΕΗ και η μείωση κατά 15%, τον μόνιμο νέο φόρο στα ακίνητα από το 2014, τις προβλέψεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το ν/σ για τα κόκκινα δάνεια, τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Στουρνάρας οι κυβερνητικοί εταίροι θα συναντηθούν το βράδυ της Τετάρτης, εκτός απροόπτου, ώστε να ενημερωθούν από τον ίδιο για το πολυνομοσχέδιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει δυσφορία στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, καθώς στελέχη των δύο κομμάτων τονίζουν πως δεν έχουν καμία ενημέρωση για το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί, και θα περιλαμβάνει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα πάντως, υπάρχει συνεχής ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και συνεργατών των κκ Βενιζέλου και Κουβέλη. Ερωτηθείς εξάλλου για το αν “έχει κάποιο προβληματισμό, ότι οι κυβερνητικοί εταίροι μπορεί σε κάτι να διαφωνούν” απάντησε: “Δε νομίζω. Εξάλλου είναι όλα γνωστά πράγματα. Απλώς είναι νομοθετική πρωτοβουλία τώρα”.

Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης την οποίο προσδιόρισε περί τα μέσα Μαΐου.

Σύσκεψη για το φόρο ακίνητης περιουσίας

Σύσκεψη σήμερα (χθες) στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για την επεξεργασία του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας που πρόκειται να ισχύσει από το 2014.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος φόρος επί της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων να αντικαταστήσει το Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων που θα εφαρμοστεί και φέτος, με μειωμένους συντελεστές κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

Στη σύσκεψη δεν ελήφθησαν αποφάσεις, αλλά εξετάστηκαν τρόποι διεύρυνσης της φορολογική βάσης επί της οποίας θα εφαρμοσθεί ο νέος φόρος.

Πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2014

«Για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, για το 2014, προβλέπουμε, έστω και μικρό θετικό πρόσημο, μπροστά από τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στον ραδιοσταθμό ALPHA.

Σε ό,τι αφορά τον φόρο ακινήτων, ο υπουργός δήλωσε ότι φέτος θα εισπραχθεί μειωμένος κατά 15% μέσω της ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι «από του χρόνου θα έχουμε έναν νέο ενιαίο φόρο, που δεν θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ».

Τόνισε πως η πολιτική της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής είναι να μειώνει φορολογικούς συντελεστές, για δε τον ΦΠΑ στην εστίαση ανέφερε ότι «αν και στο επόμενο τρίμηνο, δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο, έχουμε ουσιαστικό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό -όπως είχαμε στο πρώτο τρίμηνο- τότε τα επιχειρήματά μας θα γίνουν πιο ισχυρά για να αρχίσουμε να μειώνουμε φόρους».

Σημείωσε ότι ο δρόμος είναι δύσβατος, αλλά επισήμανε ότι «φαίνεται πως η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε τώρα είναι πώς να συνδυάζουμε την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή με την ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει κλάδους που μπορούν να γίνουν πρωταθλητές της ανάπτυξης, να τραβήξουν το «κάρο» της ανάπτυξης. Αρχίζουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι».

Αναφορικά με τους δημοσίους υπαλλήλους, υπογράμμισε:

«Έχουμε δεσμευτεί ότι θα αποχωρήσουν οι υπάλληλοι που δεν αξιολογούνται θετικά και στη θέση τους θα προσληφθούν ισάριθμοι νέοι από την αγορά. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Γενικότερα μας ενδιαφέρει η αναβάθμιση της ποιότητας. Το Δημόσιο έχει πολύ καλά στελέχη στο ηλικιακό εύρος από 32-42 έτη.

Μαζί με τον κ. Μανιτάκη θα προσπαθήσουμε να περάσουμε διάταξη που θα επιτρέπει την αξιοποίηση αυτών των πολύ ικανών στελεχών, των νέων παιδιών με τις καλές σπουδές και την επαρκή εμπειρία. Εάν μπορέσουμε να τους προωθήσουμε σε κορυφαίες θέσεις στη Δημόσια Διοίκηση θα δείτε ένα Δημόσιο πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε σήμερα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το