Οικονομία

Στουρνάρας: Ετοιμο το σχέδιο

Συνάντηση με τον με τον πρωθυπουργό χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συνάντηση με τον με τον πρωθυπουργό χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την εκτίμηση πως πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της Κύπρου εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση, που είχε την Πέμπτη (χθες) με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζοντας τις αποφάσεις της, ενώ επεσήμανε ότι ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο σε περίπτωση που χρειαστεί να απορροφηθούν τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την επίθεση που εξαπέλυσε προς το πρόσωπό του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως έχει απαντήσει λεπτομερώς σε όλα κατά τη χθεσινή του παρουσία στη αρμόδια επιτροπή ης Βουλής.

Νωρίτερα, μιλώντας σε ομάδα 20 φοιτητών MBA του Columbia Business School, είπε ότι είναι ανάγκη να παρουσιαστεί, το συντομότερο δυνατόν, από την κυπριακή πλευρά ένα «σχέδιο Β», καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές.

Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο.

Στη συνάντηση με τους φοιτητές, στο υπουργείο Οικονομικών, η συζήτηση, που αφορούσε θέματα της τρέχουσας οικονομικής επικαιρότητας, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της Κύπρου.

Ενώ, ταυτόχρονα, ο υπουργός ενημέρωσε τους φοιτητές για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ανάγκη δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Το σημαντικό είναι ότι το πρόγραμμα έχει μπει σε τροχιά. Έχουμε διανύσει τα 2/3 της διαδρομής, είμαστε κοντά στον στόχο. Σε έναν μαραθώνιο, όμως, τα τελευταία χιλιόμετρα είναι τα δύσκολα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Ερωτηθείς, τέλος, για το εάν ανησυχεί για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, είπε ότι όποιο και εάν είναι αυτό δεν θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα προς το χειρότερο.

«Δεν υπάρχει φόβος  για τις καταθέσεις»

Δεν υπάρχει φόβος για τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, τόνισε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Εurogroup.

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να πείσει τους Κύπριους ηγέτες να παγώσουν κάθε κίνηση κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία τους, φέρεται να είπε την Πέμπτη (χθες) στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή πηγή ενήμερη για τη σχετική συζήτηση.

Ενώ οι τράπεζες παραμένουν κλειστές ως την Τρίτη, δίνονται εντολές για την μεταφορά κεφαλαίων εκατομμυρίων ευρώ που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες της νήσου μόλις αρχίσουν να λειτουργούν εκ νέου.

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, έχει αναφερθεί ένα ποσό ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

«Οι κυπριακές αρχές έχουν τρία πράγματα να κάνουν έως την Τρίτη: να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο σε αντικατάσταση του σχεδίου διάσωσης που απέρριψε η βουλή, να επιβάλουν ένα πάγωμα για μακρά περίοδο στις κινήσεις των κεφαλαίων που είναι τοποθετημένα στις τράπεζες, και να προετοιμάσουν τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες», εξήγησε η πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη εάν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα.

Η απόφαση να επιβληθεί το πάγωμα επαφίεται στους Κύπριους ηγέτες. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν ότι μπορεί να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο, αλλά η απόφαση αυτή είναι πολιτική, επέμεινε η πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλά ξένα κεφάλαια, ιδίως ρωσικά αλλά και βρετανικά, έχουν τοποθετηθεί σε κυπριακές τράπεζες που προσφέρουν συμφέρουσες αποδόσεις, δηλαδή κατά πολύ υψηλότερα επιτόκια από τις τράπεζες σε άλλες χώρες-μέλη της Eυρωζώνης.

Εάν δεν επιβληθεί πάγωμα στις κινήσεις κεφαλαίων οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία και το κυπριακό κράτος θα χρειαστεί πολύ μεγάλα κεφάλαια για να καλύψει τις εγγυήσεις σε όλες τις καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ, είπε η πηγή αυτή.

Άλλη ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας στο Reuters, ανέφερε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εκκαθάρισης των μεγαλύτερων τραπεζών της, εάν δεν συμφωνήσει στην επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις

«Σε τελική ανάλυση είναι δική τους επιλογή», είπε ο αξιωματούχος, που έχει άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της Κύπρου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το