Τοπικά

Στοπ στις συντάξεις σε αλλοδαπούς

Λαμβάνουν μέχρι 720 ευρώ μαζί με το ΕΚΑΣ, όταν στη Βουλγαρία παίρνουν 100 ευρώ…

Χιλιάδες Βούλγαροι και Ρουμάνοι λαμβάνουν από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ συντάξεις κατά 300 ευρώ το μήνα μεγαλύτερες από αυτές που θα δικαιούνταν στις χώρες τους, αξιοποιώντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης, σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο. Τέτοιες συντάξεις έχουν λάβει και κάτοικοι των δύο βαλκανικών χωρών μέσω του ΙΚΑ Βόλου, χωρίς ωστόσο να είναι εξακριβωμένος ο ακριβής αριθμός των συνταξιοδοτηθέντων. Με εγκύκλιό της προς το τοπικό υποκατάστημα η διοίκηση του ΙΚΑ βάζει «φρένο» στις εν λόγω συνταξιοδοτήσεις.

Σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο εάν ένας Ρουμάνος ή Βούλγαρος έρθει στην Ελλάδα και συμπληρώσει – με συνυπολογισμό του χρόνου εργασίας στη χώρα του – τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του ΙΚΑ, δικαιούται να λάβει την κατώτατη σύνταξή του.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της διοίκησης του ΙΚΑ, που παραλήφθηκε και από το τοπικό υποκατάστημα, δεν θα χορηγείται πλέον το κατώτατο όριο σε παλαιούς ασφαλισμένους, που λαμβάνουν από τη χώρα προέλευσής τους οικονομικό βοήθημα-σύνταξη, ανεξαρτήτως του ύψους αυτής.

Για παράδειγμα, εάν μια Βουλγάρα 59 ετών έχει 14 έτη ασφάλισης στη χώρα της, τότε με ένα χρόνο απασχόλησης στην Ελλάδα, μπορεί να πάρει σύνταξη 486 ευρώ και το ΕΚΑΣ. Το βουλγαρικό δημόσιο, το οποίο έλαβε εισφορές επί 14 χρόνια, θα αποδώσει έως 130 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα το ΙΚΑ για μόλις 300 ημέρες ασφάλισης. Μάλιστα, ακόμη και εάν δεν έχει ούτε ένα ένσημο, μπορεί μετά τα 65 έτη να μετακομίσει στην Ελλάδα και να πάρει τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ (330 ευρώ). Φυσικά με την ίδια λογική το Κοινοτικό Δίκαιο μπορεί να εκμεταλλευτεί και ένας Έλληνας, μετακομίζοντας μόνιμα σε μια πιο αναπτυγμένη χώρα και λαμβάνοντας εκεί με ενάμιση χρόνο δουλειά, μια υψηλότερη από την Ελλάδα σύνταξη.

Τη δυνατότητα αυτή εκμεταλλεύονται κυρίως ηλικιωμένοι από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που έρχονται στην Ελλάδα και με μόλις ενάμιση χρόνο δουλειά, παίρνουν σύνταξη και επιπλέον συμπληρωματικές παροχές από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο ΙΚΑ, οι αλλοδαποί δηλώνουν πως διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και στο Βόλο ειδικότερα και λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξης, αν και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διαμένουν στις χώρες τους.

Παράλληλα, όπως ανέφερε το στέλεχος του τοπικού ΙΚΑ, υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους και λαμβάνουν και το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), με αποτέλεσμα το σύνολο της σύνταξής τους να φθάνει και τα 720 ευρώ(!), ποσό με το οποίο στις χώρες τους αμείβονται διευθυντικά στελέχη υπουργείων ή τραπεζών…

Στέλεχος του τοπικού ΙΚΑ σημειώνει πάντως πως αν εφαρμοστεί η πρόταση αυτή, δηλαδή οι συντάξεις να είναι ανάλογες των ασφαλιστικών εισφορών, αντικειμενικά καταργείται ο θεσμός των κατωτάτων ορίων σύνταξης, αφού ως γνωστό για πολλές συντάξεις η αναλογία σύνταξης και εισφορών είναι πολύ κάτω από τα ποσά των κατωτάτων ορίων.

Ο μέσος όρος σύνταξης στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία δεν ξεπερνάει τα 100 ευρώ(!), που σημαίνει ότι συνολικά η σύνταξη που λαμβάνουν από την Ελλάδα οι εν λόγω αλλοδαποί εργαζόμενοι φθάνει το επταπλάσιο της σύνταξης της πατρίδας τους.

Με ένσημα ενός ώς τριών ετών στην Ελλάδα οι εν λόγω αλλοδαποί μπορούν να πάρουν σύνταξη 600 ευρώ…

Σημειώνεται ότι το 85% των ασφαλισμένων όλων των ταμείων πλην ΟΓΑ λαμβάνουν σύνταξη από 450 μέχρι 1050 ευρώ…

Αυστηρές προϋποθέσεις

«Θα πρέπει να ελέγξουμε αυτές τις συντάξεις με την εγκύκλιο που ήρθε και βέβαια οι καινούργιες θα ελέγχονται αν πρέπει να χορηγηθούν ή όχι», τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΚΑ Βόλου.

Βασική προϋπόθεση για τη συνταξιοδότηση είναι ο αλλοδαπός να αποδείξει ότι διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα, ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που έχουμε παρανομίες, καθώς ορισμένοι με το αζημίωτο φυσικά, «δανείζουν» τις διευθύνσεις των σπιτιών τους, στους αλλοδαπούς, για να τις δηλώσουν και να δικαιούνται σύνταξης.

Με την εγκύκλιο του ΙΚΑ δίδονται αυστηρές εντολές να πιστοποιείται η μόνιμη διαμονή στη χώρα μας για πέντε συνεχή χρόνια, ακόμη και με τη βεβαίωση της Ελληνικής Αστυνομίας και απαιτείται μεταξύ άλλων κατάθεση αντιγράφου φορολογικής δήλωσης του ενδιαφερομένου, στην οποία και θα δηλώνεται η διεύθυνση κύριας κατοικίας, καθώς και το εισόδημα.

Προσωρινή σύνταξη

Ακόμη δεν έχει παραληφθεί από το τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την καταβολή προσωρινής σύνταξης σε όσους αναμένουν επί μήνες, για να λάβουν ολόκληρο το ποσό της σύνταξής τους. Η αναμονή για την έκδοση της σύνταξης, όταν ο ασφαλισμένος υπάγεται μόνον στο ΙΚΑ, φθάνει και τους 12 μήνες στο υποκατάστημα του Βόλου. Αν υπάγεται σε περισσότερα του ενός ταμεία, τότε ο χρόνος έκδοσης και απονομής αυξάνεται.

Μέχρι χθες εξάλλου στο τοπικό υποκατάστημα δεν είχε αναλάβει κανένας υπάλληλος εργασία προερχόμενος από μετάταξη ή από το διαγωνισμό της ΑΤΕ, όπως έχει ανακοινωθεί. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες και φθάνουν τις 30 κενές θέσεις.

Το ΕΚΑΣ

Όσοι συμπλήρωσαν το 60ό έτος της ηλικίας τους το Δεκέμβριο του 2010 και πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά κριτήρια του 2010, θα αρχίσουν από φέτος να εισπράττουν το ΕΚΑΣ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. gia sas.ego eimai apo ouzbekistan .eimai edo apo to 2001 me tous goneis mou nomimi.i mana mou einai 50 xronon kai exei asfalisi 10 xroneia.mporite na mou peite pote mpori na vgi gia sintaksi?kai meta afou 8a pari to sintaksi mporei na figi sti xora tis gia panta kai na pairni ti sintaksi apo tin ellada?evxaristo.

Μοιραστείτε το