Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Στον «αέρα» ο δρόμος στο Ανατολικό Πήλιο

Εμπλοκή προκύπτει με την αρμοδιότητα του έργου μεταξύ υπουργείου και Περιφέρειας
Εμπλοκή προκύπτει με την αρμοδιότητα του έργου μεταξύ υπουργείου και Περιφέρειας

Εμπλοκή προκύπτει στη δρομολόγηση και την εκτέλεση του έργου υλοποίησης των απαιτούμενων παρεμβάσεων στα χαρακτηριζόμενα ως επικίνδυνα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο. Με τοποθέτησή της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σημειώνει ότι η συντήρηση του οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία από την πλευρά της θεωρεί ως αρμόδιο το υπουργείο. Έντονη είναι η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου, καθώς το ζήτημα περιπλέκεται και προκύπτει ο κίνδυνος μη εκτέλεσης των εργασιών. Στην Αθήνα και το αρμόδιο υπουργείο μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το ζήτημα των αρμοδιοτήτων και να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες εργασίες.

Στον «αέρα» βρίσκεται το έργο υλοποίησης των απαιτούμενων ουσιαστικών παρεμβάσεων στα χαρακτηριζόμενα ως επικίνδυνα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιου, στα οποία σημειώθηκαν και εξακολουθούν να σημειώνονται καθιζήσεις και κατολισθήσεις λόγω κυρίως των βροχοπτώσεων, με το πρόβλημα να παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια και να οξύνεται.

Η αρνητική εξέλιξη που προκύπτει είναι ότι με τοποθέτησή της η πολιτική ηγεσία του  υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σημειώνει ότι η συντήρηση του οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και κατά συνέπεια η ίδια θεωρεί ότι πρέπει να απεμπλακεί από την ευθύνη δρομολόγησης και εκτέλεσης των απαιτούμενων εργασιών.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, το οποίο έφτασε στη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τα έργα συντήρησης του οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο δεν αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου, αλλά της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Ωστόσο, από την πλευρά της η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία συνεργάζεται άριστα με τη Δημοτική Αρχή και όταν προκύπτουν προβλήματα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της πρόχειρης έστω αποκατάστασής τους προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, θεωρεί ως αρμόδιο για τη δρομολόγηση και την εκτέλεση των ουσιαστικών παρεμβάσεων, οι οποίες απαιτούνται στο εθνικό οδικό δίκτυο του Ανατολικού Πηλίου, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Η τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργείου προκαλεί πέρα από τις έντονες αντιδράσεις και εύλογο προβληματισμό στις τάξεις της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου, η οποία υποστηρίζει ότι τα έργα συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο αποτελούν πράγματι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση δεν απαιτείται συντήρηση του δρόμου, αλλά αντίθετα ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως είναι μεταξύ άλλων τεχνικά έργα, αποστραγγιστικά και πασσαλοποίηση.

Στο μεταξύ, λόγω της εμπλοκής που προκύπτει, ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα στην Αθήνα και το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη, να ξεκαθαριστεί το ζήτημα των αρμοδιοτήτων και να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες εργασίες.

«Προκύπτει ανησυχητική εμπλοκή στο ζήτημα της δρομολόγησης και της εκτέλεσης των απαιτούμενων ουσιαστικών παρεμβάσεων στα χαρακτηριζόμενα ως επικίνδυνα σημεία στο εθνικό οδικό δίκτυο του Ανατολικού Πηλίου» επισημαίνει ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης «καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τοποθέτησή της υποστηρίζει ότι η συντήρηση του δρόμου δεν αποτελεί δική της αρμοδιότητα, αλλά της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ουσιαστικά το έργο βρίσκεται πλέον στον «αέρα». Πράγματι, η συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση δεν απαιτείται μόνο συντήρηση. Αντιθέτως, απαιτούνται κυρίως ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως είναι μεταξύ άλλων τεχνικά έργα, αποστραγγιστικά και πασσαλοποίηση. Η κατάσταση περιπλέκεται επικίνδυνα πλέον και μεταβαίνω εκτάκτως στην Αθήνα, προκειμένου το ζήτημα να ξεκαθαρίσει. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Στο εθνικό οδικό δίκτυο του Ανατολικού Πηλίου απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι απλώς συντήρηση. Το ζήτημα των αρμοδιοτήτων πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα και θα ξεκαθαριστεί» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Από την πλευρά ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου κ. Θ. Μπρίζης συμπληρώνει ότι «το ζήτημα περιπλέκεται πλέον και από την εμπλοκή που προκύπτει είναι αμφίβολο αν θα δρομολογηθούν έστω οι απαιτούμενες εργασίες. Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υποστηρίζει ότι οι εργασίες δεν αποτελούν δική του αρμοδιότητα, αλλά της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αντίθετα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστηρίζει ότι τα έργα αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου. Πολύ φοβόμαστε ότι με την εμπλοκή που προκύπτει στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων οι εργασίες δεν πρόκειται να δρομολογηθούν και να εκτελεστούν. Δεν πρόκειται να δοθεί λύση με αυτόν τον τρόπο. Οι αρμόδιοι οφείλουν επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Για τη συντήρηση του δρόμου υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το ζήτημα είναι ποιοι έχουν τελικά την ευθύνη για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που απαιτούνται» καταλήγει ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το