Photo Gallery, Τοπικά

Στον «αέρα» η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν στις τάξεις των αγροτών της Μαγνησίας για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην επιστροφή του ΦΠΑ

Στον «αέρα» βρίσκεται η επιστροφή του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας (ΦΠΑ) ύψους 11% στους αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Νομού Μαγνησίας για την οικονομική χρήση της περσινής χρονιάς, καθώς ακόμη δεν έχει φτάσει στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) Βόλου η σχετική εγκύκλιος. Αγροτικοί Συνεταιρισμοί υπέβαλαν στην Εφορία τα απαιτούμενα τιμολόγια, ωστόσο η Υπηρεσία τα επέστρεψε, διότι δεν υπάρχει από την Κεντρική Διοίκηση εντολή δρομολόγησης της διαδικασίας επιστροφής του ΦΠΑ. Εξάλλου, καθυστέρηση παρατηρείται και στην καταβολή της σύνταξης του περασμένου Δεκεμβρίου σε αγρότες, οι οποίοι

εντάχθηκαν στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν στις τάξεις των αγροτών της ευρύτερης περιοχής του Νομού Μαγνησίας εξαιτίας της καθυστέρησης, η οποία παρατηρείται στην επιστροφή του ΦΠΑ ύψους 11% οικονομικής χρήσης 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και πέρυσι τουλάχιστον η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στους παραγωγούς ξεκινούσε τον Ιανουάριο κάθε χρόνο και ολοκληρωνόταν μέχρι και τα τέλη της άνοιξης το αργότερο.

Διοικήσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας συγκέντρωσαν και φέτος τα απαιτούμενα από την ισχύουσα Νομοθεσία δικαιολογητικά, όπως τιμολόγια και παραστατικά, και τα προσκόμισαν στην Εφορία, αναμένοντας να κινηθεί η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ.

Έκπληκτοι, ωστόσο, οι διοικούντες Αγροτικούς Συνεταιρισμούς διαπίστωσαν ότι η διαδικασία δεν προχωρεί, καθώς ενημερώθηκαν από την Εφορία ότι η Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να τους επιστρέψει τα δικαιολογητικά, διότι ακόμη δεν έχει φτάσει από την Κεντρική Διοίκηση η σχετική εγκύκλιος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, την οποία έχουν συνεταιριστές και αγρότες από την Εφορία, η όλη διαδικασία παραμένει στον «αέρα» και προς το παρόν τουλάχιστον είναι άγνωστο αν και πότε θα ξεκινήσει η διεκπεραίωση, προκειμένου να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους παραγωγούς.

«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας κ. Νίκ. Κάπελας «συγκεντρώσαμε ως Συνεταιρισμός όλα τα απαιτούμενα από την πλευρά των αγροτών μελών μας δικαιολογητικά, όπως τιμολόγια και παραστατικά, και τα προσκομίσαμε στην Εφορία. Με έκπληξη, ωστόσο, ενημερωθήκαμε από την Εφορία ότι τα δικαιολογητικά θα μας επιστραφούν, διότι δεν έχει ακόμη φτάσει στην Υπηρεσία η εγκύκλιος σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ ύψους 11% στους αγρότες, οικονομικής χρήσης 2011. Στις τάξεις των παραγωγών επικρατούν έντονη ανησυχία και προβληματισμός, καθώς πλέον δεν είναι καθόλου μα καθόλου σίγουρο αν και πότε θα μας καταβληθούν τα χρήματα, τα οποία δικαιούμαστε άλλωστε. Κάθε χρόνο η επιστροφή του ΦΠΑ ξεκινούσε από τον Ιανουάριο και ολοκληρωνόταν μέχρι τα τέλη της άνοιξης το αργότερο. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει φέτος και ανησυχούμε» σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

Στο μεταξύ, η χαρακτηριστική καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων από την επιστροφή του ΦΠΑ δημιουργεί προβλήματα στους αγρότες, καθώς ξεκινά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα η νέα καλλιεργητική περίοδος, όπως και η διαδικασία συγκομιδής, ανάλογα πάντα με το προϊόν, και δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα απαιτούμενα αγροτικά εφόδια.

«Είναι χρήματα που δικαιούμαστε ανάλογα με τον τζίρο που έχουμε. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και γενικότερης ύφεσης στην αγορά, ποντάρουμε σε αυτά τα χρήματα, προκειμένου να ξεκινήσουμε τη νέα καλλιεργητική περίοδο και τη συγκομιδή. Διαφορετικά, δεν έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε αγροτικά εφόδια» δηλώνει ο κ. Κάπελας.

Συντάξεις

Καθυστέρηση παρατηρείται στην καταβολή της σύνταξης του περασμένου Δεκεμβρίου σε αγρότες, οι οποίοι εντάχθηκαν στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι συντάξεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου καταβλήθηκαν κανονικά στους δικαιούχους.

«Είναι περίεργο το γεγονός» τονίζει ο κ. Κάπελας «να βρίσκεται σε εκκρεμότητα η σύνταξη του περασμένου Δεκεμβρίου για αγρότες που εντάχθηκαν στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης. Πρόκειται για παραγωγούς, οι οποίοι μεταβίβασαν τη γη τους σε διαδόχους. Η πρόωρη σύνταξή τους ανέρχεται στα 300 ευρώ το μήνα και στα 360 αν ο διάδοχος είναι κάτω των 30 ετών. Δεν είναι τόσο σημαντικό το ποσό για το κράτος, ωστόσο οι δικαιούχοι ζουν από τη σύνταξή τους και εύλογα διαμαρτύρονται και ταυτόχρονα ανησυχούν για τη χαρακτηριστική καθυστέρηση στην καταβολή της» καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.           

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το