Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Στον «αέρα» δεκάδες περιστατικά από τις Κλινικές αιχμής

Προβληματισμένοι οι γιατροί από τις συνέπειες της παραίτησης της γαστρεντερολόγου στο Νοσοκομείο Βόλου
Προβληματισμένοι οι γιατροί από τις συνέπειες της παραίτησης της γαστρεντερολόγου στο Νοσοκομείο Βόλου

Στον «αέρα» κινδυνεύουν να βρεθούν πολλά περιστατικά από τα παθολογικά και χειρουργικά Τμήματα του Νοσοκομείου Βόλου λόγω της έλλειψης γαστρεντερολόγου, η οποία παρεμβαίνει άμεσα για την αντιμετώπισή τους και τη διάγνωσή τους. Οι γιατροί στις Παθολογικές Κλινικές εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για την εύρυθμη λειτουργία των Κλινικών αιχμής του «Αχιλλοπούλειου» λέγοντας πως «κινδυνεύουμε να γυρίσουμε 30 χρόνια πίσω». Στο μεταξύ, νέες αποχωρήσεις γιατρών επίκεινται στο Νοσοκομείο, όπως στη Μονάδα Αιμοδοσίας, αλλά και στην Παιδιατρική Κλινική.

Στον απόηχο της παραίτησης της μοναδικής γαστρεντερολόγου που εργάζεται στο Νοσοκομείο Βόλου ζουν οι περισσότεροι γιατροί. Το ζήτημα είναι πως δεν κλείνει μόνο το Γαστρεντερολογικό Τμήμα, το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο, αλλά δημιουργούνται προβληματικές καταστάσεις και για την εύρυθμη λειτουργία Κλινικών αιχμής, όπως οι δύο Παθολογικές, αλλά και η Χειρουργική, όπου η παρουσία γαστρεντερολόγου είναι απαραίτητη.

Η «Θ» ήρθε σε επικοινωνία με γιατρούς που εξέφρασαν την αγωνία τους για το τι θα επικρατήσει στα Παθολογικά Τμήματα, από τα μέσα Ιουνίου και μετά, όταν αποχωρήσει η γαστρεντερολόγος. Και τα παραδείγματα σε αυτές τις περιπτώσεις που μπορούν να αφηγηθούν είναι πολλά. Γιατί είναι βγαλμένα από την καθημερινή πρακτική και την αντιμετώπιση περιστατικών.

«Ας υποθέσουμε ότι έρχεται ένας ασθενής με οξεία αιμορραγία ανωτέρου πεπτικού συστήματος. Αυτός ο ασθενής πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί αρχικά με την εύρεση μιας φλέβας και την τοποθέτηση των ορών, ενώ καλείται ο γαστρεντερολόγος για να επέμβει. Αυτός κάνει επείγουσα γαστροσκόπηση και βγαίνει αμέσως η διάγνωση. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης μπορεί να επέμβει στον ασθενή με αιμόσταση, με μια διαδικασία τεχνική, για να σταματήσει η αιμορραγία. Με αυτή την έννοια ο ασθενής σταθεροποιείται, ενώ οι μεταγγίσεις που ίσως χρειαστούν, θα είναι για ένα όριο. Αν είμαστε, όμως χωρίς γαστρεντερολόγο, αυτή η αιμορραγία θα είναι σε συνεχή παρακολούθηση, ενώ θα απαιτούνται διαρκείς μεταγγίσεις. Θα φτάσουμε μάλιστα στο σημείο να αναγκαστούμε να καλέσουμε γαστρεντερολόγο από τον ιδιωτικό τομέα, αν και δεν ξέρουμε, αν υπάρχει η νομική φόρμουλα για κάτι τέτοιο. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να διακομίσουμε το περιστατικό σε Νοσοκομείο της Λάρισας. Έτσι ένα απλό περιστατικό που μέχρι στιγμής ήταν ρουτίνας για την Παθολογική Κλινική, καθίσταται πολύπλοκο και επικίνδυνο» τονίζουν οι παθολόγοι.

Μάλιστα προσθέτουν πως ένα 30%-50% των περιστατικών της Παθολογικής Κλινικής χρειάζονται άμεσα την επέμβαση του γαστρεντερολόγου είτε για διάγνωση είτε για άμεση βοήθεια. Υπάρχουν οξέα αιμορραγικά περιστατικά του πεπτικού που χρήζουν σε ορισμένες περιπτώσεις και άμεση χειρουργική επέμβαση.

Επίσης υπάρχουν και τα τακτικά περιστατικά, όπως αναιμίες, όπου χρειάζονται η ενδοσκοπική δυνατότητα μέσω μιας κολονοσκόπησης. «Μέχρι τώρα βοηθούσαμε τον πληθυσμό και κάναμε έγκαιρες διαγνώσεις στις αναιμίες, στους πολύποδες, στις νεοπλασίες, με τη συνδρομή της γαστρεντερολόγου. Τώρα όμως που παραιτήθηκε, όλα αυτά τα περιστατικά θα πρέπει να στέλνουμε σε διαγνωστικά ιδιωτικά κέντρα ή στη Λάρισα, ενώ οι μετακινήσεις δημιουργούν και οικονομικές επιβαρύνσεις. Άλλωστε δεν διαθέτουμε και πολλά ασθενοφόρα» σημειώνουν οι παθολόγοι.

Νέες αποχωρήσεις

Παράλληλα νέες αποχωρήσεις επίκεινται στο Νοσοκομείο Βόλου. Οι τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως είναι θέμα χρόνου η συνταξιοδότηση δύο γιατρών από την Παιδιατρική Κλινική και το Τμήμα Αιμοδοσίας του «Αχιλλοπούλειου», εξέλιξη που ασφαλώς θα επιδεινώσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το