Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Στον “αέρα” έργο 2 εκ. ευρώ

Στον «αέρα» είναι στην κυριολεξία το ηλεκτρονικό δίκτυο που θα μπορούσε να συνδέσει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του ενιαίου Δήμου Βόλου και να αλλάξει τη δομή στην εξυπηρέτηση τόσο των χιλιάδων εργαζομένων, όσο και των πολιτών

 

Στον «αέρα» είναι στην κυριολεξία το ηλεκτρονικό δίκτυο που θα μπορούσε να συνδέσει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του ενιαίου Δήμου Βόλου και να αλλάξει τη δομή στην εξυπηρέτηση τόσο των χιλιάδων εργαζομένων όσο και των πολιτών.

Το δίκτυο οπτικών ινών έχει ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια, από το τέλος του 2009 έως σήμερα, ωστόσο παραμένει αναξιοποίητο. Κόστισε δε περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ. Κατασκευάστηκε από την εταιρία «Ιντρακάτ» και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Το δίκτυο αυτό θα συνέδεε ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου, το Νοσοκομείο, τα Δικαστήρια, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τις οικονομικές υπηρεσίες, τα σχολεία, το ΤΕΕ Μαγνησίας, το Επιμελητήριο κ.λπ. Γίνεται αντιληπτό ότι η ηλεκτρονική σύνδεση όλων των δημοσίων υπηρεσιών στο Βόλο θα αλλάξει την εικόνα και τη δομή λειτουργίας τους, λύνοντας καθημερινά προβλήματα που ταλαιπωρούν υπαλλήλους και πολίτες.

Δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου, η μόνη δικτύωση που έγινε είναι των δημοτικών υπηρεσιών του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.

Η μελέτη και η όλη διαδικασία για το ηλεκτρονικό δίκτυο των οπτικών ινών έγινε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αρχικά είχε υπογραφεί η πρώτη σύμβαση 1.331,992 ευρώ, που στην ουσία κάλυψε τα έργα στο Δήμο Βόλου. Ακολούθησε υπογραφή δεύτερης σύμβασης, 532.628 ευρώ, για την επέκταση του δικτύου στη Νέα Ιωνία. Ένα μεγάλο έργο παραμένει αναξιοποίητο, όταν το ζητούμενο είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

Το δίκτυο οπτικών ινών ολοκληρώθηκε το 2009. Μάλιστα, είχαν γίνει στο Βόλο παρουσιάσεις όπου είχαν παραβρεθεί οι τότε υφυπουργοί Εσωτερικών κ.κ. Νάκος και Ζώης. Το έργο στόχευε: Στη διασύνδεση με οπτικές ίνες των κτιρίων του δημοσίου τομέα, που είναι εγκατεστημένα στα διοικητικά όρια του Δήμου, στην επέκταση της υποδομής τηλεπικοινωνιών υψηλού επιπέδου στα όρια του Δήμου και σε περιοχές με εμπορικό ενδιαφέρον και στην εκ των πραγμάτων υποστήριξη της απελευθέρωσης της αγοράς τηλεπικοινωνιών, ως αποτέλεσμα της ανοικτής και κοστοστρεφούς διάθεσης μελλοντικά των υποδομών που θα αναπτυχθούν σε ενδιαφερόμενους παρόχους.

Το έργο επικεντρώνεται στην δημιουργία αποκλειστικά παθητικής υποδομής, με την εγκατάσταση «σκοτεινών» οπτικών ινών και κόμβων πρόσβασης, όπου είναι απαραίτητο. Το συνολικό μήκος χάνδακα του οπτικού δικτύου ήταν 12.762m ενώ καλώδια που τοποθετήθηκαν ανήλθαν σε 32.474m. Με το δίκτυο συνδέονται 25 επιπλέον σημεία του Δημοσίου. Αναλυτικά, όλοι οι φορείς οι οποίοι θα αποτελέσουν τα σημεία σύνδεσης του συμπληρωματικού Μητροπολιτικού Δικτύου οπτικών ινών του Δήμου Βόλου είναι: (Περιγραφή – Διεύθυνση): Αθλητικό Κέντρο Αδαμόπουλου Ρήγα Φεραίου – Γλάδστωνος, 4ο Λύκειο, 4ο Γυμνάσιο,10 Γυμνάσιο, 2ο ΙΕΚ Νεαπόλεως – Υδρας, 6ο Γυμνάσιο Βόλου Χαϊδαρίου 12, 1ο Δ.Σ. Βόλου & 25ο Δ.Σ. Βόλου Βασάνη 69, 2ο Δ.Σ. Βόλου Μακρινίτσης 23, 18ο Δ.Σ. Βόλου & 29ο Δ.Σ. Βόλου Λαρίσης 84, 13ο Δ.Σ. Βόλου Παγασών-Αναλήψεως 15ο, Δ.Σ. Βόλου & 24ο Δ.Σ. Βόλου Τέρμα Δαβάκη – Χρυσοχοΐδη, 26ο Δ.Σ. Βόλου Αγ. Γεωργίου Ιωλκού 2ο Ειδικό.

Στο συμπληρωματικό δίκτυο, η «Ιντρακάτ», είχε υπογράψει σύμβαση με τους τρεις Δήμους, Βόλου, Λειβαδιάς και Αργούς, συνολικού προϋπολογισμού 2,40 εκατ. ευρώ (1,33 εκατ. ευρώ, 0,57 εκατ. ευρώ και 0,49 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).
Στις συμβάσεις προβλέπεται η προμήθεια, εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία καθώς και η διασφάλιση της καλής λειτουργίας των υποδομών των Μητροπολιτικών Δικτύων οπτικών ινών, των υποδομών ενεργού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σύνδεσης καθώς και των υποδομών ασύρματης δικτύωσης και πρόσβασης. Το συνολικό μήκος του δικτύου οπτικών ινών που κατασκευάστηκε ανήλθε σε 32,53 χλμ. (19,00 χλμ. για το Δήμο Βόλου, 6,28 χλμ. για το Δήμο Λειβαδιάς και 7,25 χλμ. για το Δήμο Aργους).
Το έργο στοχεύει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ελληνική περιφέρεια, με την ένταξη σε παραγωγική λειτουργία, ολοκληρωμένων συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών σε νευραλγικούς τομείς, όπως η δημόσια διοίκηση, η υγεία, οι μεταφορές και το περιβάλλον. Το συγκεκριμένο τεχνολογικό έργο θα συνέβαλε αισθητά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, την αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και της απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού.

Αντ’ αυτού δεν υπάρχει καμία χρηστικότητά του, αφού δεν έχουν προχωρήσει οι συνδέσεις. Ως βασικός διαχειριστής του έργου φέρεται ο Δήμος Βόλου που πρέπει να κινήσει και τις διαδικασίες και ενέργειες για τη σύνδεση όλων των υπηρεσιών.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ανοικτή η σημερινή προπόνηση στη Νίκη

Ανοικτή για το κοινό θα είναι η σημερινή προπόνηση της Νίκης πριν την αυριανή πρεμιέρα…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Θεωρητικό μάθημα στο Φυτόκο, εργαστήρια στο πρώην Πολυκλαδικό

  Σύσκεψη με τους διευθυντές των σχολείων, τους τομεάρχες και τους διευθυντές των εργαστηριακών κέντρων…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Παρατήρηση πλανήτη Κρόνου και Σελήνης στο Βελεστίνο

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΡΟΝΟΥ & ΣΕΛΗΝΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 ΣΤΟ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΟΛΟΓΙΟΥ) ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ…

20 Σεπτεμβρίου 2024

«Δε saltarismed!» με τη Χαρά Τσιώλη στην «Εξωραϊστική»

  Μετά τις επιτυχημένες sold out παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα και Στουτγκάρδη, η famous…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Για τις 20 Ιανουαρίου 2025 αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον Β. Μάγγο

Για τις 20 Ιανουαρίου 2025 αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον Β. Μάγγο. Από…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Ετοιμάζεται για «μάχη» ο Βόλος στο αυριανό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ

Βόλος και ΠΑΟΚ ανοίγουν αύριο Σάββατο στις 5 το απόγευμα την αυλαία της 5ης αγωνιστικής…

20 Σεπτεμβρίου 2024