Photo Gallery, Τοπικά

Στις 2 Απριλίου η συζήτηση «λύσης» της εταιρίας «Ιάσων»

Δήλωση με αιχμές του πρόεδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για την αξιοποίηση του ακίνητου
Δήλωση με αιχμές του πρόεδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για την αξιοποίηση του ακίνητου

Αναβλήθηκε για τις 2 Απριλίου η συζήτηση στο Πρωτοδικείο Βόλου της αίτησης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τη «λύση» της εταιρίας «Ιάσων ΑΕ». Η συζήτηση είχε προσδιοριστεί να γίνει χθες, ωστόσο ζητήθηκε η αναβολή της προκειμένου η υπόθεση να τεθεί στο δικαστήριο σε συνδυασμό με τη νομική παρέμβαση που κατέθεσαν από κοινού Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Βόλου. Η κοινή αυτή παρέμβαση έχει προσδιοριστεί για τις 2 Απριλίου και έτσι κρίθηκε σκόπιμο η αναβολή της χθεσινής συζήτησης επί της αιτήσεως του Επιμελητηρίου.

Η αντιπαράθεση Επιμελητηρίου με το «δίπολο» Περιφέρειας – Δήμου Βόλου εντείνεται, μετά και την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να ακυρώσει την απόφαση παραχώρησης του οικοπέδου και να επιστραφεί η κυριότητά του στο Δημόσιο.

Σε χθεσινή του γραπτή δήλωση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης καταγγέλλει το δήμαρχο Βόλου για «μυστική διπλωματία» με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για κατασυκοφάντηση των προθέσεων του Επιμελητηρίου και για «παράδοση» του οικοπέδου – φιλέτου στην τρόικα, υπονοώντας ότι είναι πιθανόν το ενδεχόμενο το οικόπεδο να μπει στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας, όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Μπασδάνη, έχει στόχο να ασκήσει όλες τις δυνατότητες που του παρέχει ο νόμος για να ακυρώσει στα δικαστήρια την απόφαση του υπουργού. Με τη δήλωσή του διαψεύδει ότι το Επιμελητήριο συμφώνησε στη μεταβίβαση του ακίνητου της εταιρίας «Ιάσων» στο Δήμο Βόλου ή την Περιφέρεια για να δημιουργηθεί εκεί το Κέντρο Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης και Ανάπτυξης Θεσσαλίας. Πρόταση που έχει διατυπώσει ο Δήμος προς αξιοποίηση του ακίνητου που παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και οκτώ χρόνια.

Δήλωση

 

Η δήλωση του κ. Μπασδάνη είναι η ακόλουθη: «Επειδή τις τελευταίες ημέρες, στο περιθώριο της ανακοίνωσης, πως με Υπουργική Απόφαση επιστρέφει στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου η έκταση των 48.077 τ.μ., που ανήκει στην εταιρεία «ΙΑΣΩΝ Α.Ε.» και στην οποία μέτοχος είναι και το Επιμελητήριο Μαγνησίας, αναγράφηκε ότι ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου είχα τάχα συμφωνήσει ήδη από το μήνα Μάρτιο του 2012 για τη μεταβίβασή του είτε στο Δήμο, είτε στην Περιφέρεια, είτε από κοινού στο Δήμο και την Περιφέρεια, προκειμένου να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία Κέντρου Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και Ανάπτυξης Θεσσαλίας, οφείλω, προς αποκατάστασιν της αληθείας, να δηλώσω με κάθε ειλικρίνεια πως ουδέποτε προέβην σε τέτοιου περιεχομένου δήλωση.

Αντιθέτως, μάλιστα, υποστήριξα εξαρχής πως επιθυμία σύσσωμου του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου ήταν να προχωρήσουμε από κοινού οι μέτοχοί του στην αξιοποίηση της έκτασης αυτής, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, πλην, όμως, συναντήσαμε τη συστηματική στείρα άρνηση των υπολοίπων μετόχων να συμμετάσχουν δημιουργικά στην προσπάθεια αυτή.

Ακόμη και στη συνάντηση που είχαμε οι εκπρόσωποι των μετόχων με τον τότε υπουργό κ. Σκανδαλίδη, προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος ένταξης του ακίνητου σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, επειδή μας δηλώθηκε από πλευράς του νομικού σύμβουλου του υπουργείου ότι με τη μορφή της ανώνυμου εταιρείας, που είχε η «ΙΑΣΩΝ Α.Ε.», δεν ήταν τούτο δυνατό, προτάθηκε από όλους τους μετόχους να εξεταστεί η περίπτωση ακόμη και της δημιουργίας άλλης, κατάλληλης, μορφής φορέα, που θα σέβεται, όμως, όπως κατέστησα προς όλους σαφές, την υπάρχουσα μετοχική σύνθεση, χωρίς, ωστόσο, να προκύψει κάποια θετική λύση.

Κι ενώ εμείς, ως Επιμελητήριο, αναζητούσαμε εναγωνίως την άμεση λύση στην αξιοποίηση της ακίνητου περιουσίας της «ΙΑΣΩΝ Α.Ε.», εντούτοις από πλευράς Δήμου Βόλου το ενδιαφέρον του εστιάστηκε μόνον στο πώς να του μεταβιβάσουμε χαριστικά το μερίδιό μας, αίτημα στο οποίο βέβαια απαντήσαμε αρνητικά.

Επανειλημμένα καλέσαμε τους υπόλοιπους μετόχους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2010, σε δυο άκαρπες γενικές συνελεύσεις, να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, εις τρόπον ώστε να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο κεφάλαιο για την εξόφληση των μέχρι τότε συσσωρευμένων φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων, που είχε η εταιρεία, πλην, όμως, χωρίς αποτέλεσμα, αφού κανείς άλλος μέτοχος, πλην του Επιμελητηρίου, δεν είχε επιδείξει τη διάθεση να διαθέσει ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν τα μέλη του Δ.Σ. της «ΙΑΣΩΝ Α.Ε.» να προχωρήσουν στην παραίτησή τους, αφ’ ης στιγμής έφεραν προσωπική ευθύνη για τα χρέη της, που άγγιζαν το ιλιγγιώδες ποσό των 500.000 ευρώ, οι δε ποινικές διώξεις ήταν προ των πυλών.

Ελλείψει συνεννόησης με τους υπόλοιπους μετόχους ζητήσαμε, μέσω δικαστικής προσφυγής αυτή τη φορά, να διορισθεί προσωρινή διοίκηση, η οποία θα συγκαλούσε γενική συνέλευση, για την εκλογή νέας διοίκησης, πλην, όμως, ούτε και η προσπάθειά μας αυτή έφερε αποτέλεσμα, εξαιτίας της συστηματικής αδιαφορίας των υπολοίπων μετόχων και των σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούσε μερίδα αυτών, γεγονός που μας εξανάγκασε να οδηγηθούμε στην επιλογή της λύσης της εταιρείας, αφενός για να απαλλάξουμε κάποια μέλη μας, που ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της εμπλοκής τους στα διοικητικά της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν ακόμη και φορολογική ενημερότητα και αφετέρου για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες  αξιοποίησης της περιουσίας της «ΙΑΣΩΝ Α.Ε.».

Ώσπου φτάσαμε στην ανακοίνωση περί επιστροφής του ακίνητου στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, αποτέλεσμα που είναι προφανές, με βάση τις τελευταίες δηλώσεις του δήμαρχου Βόλου, ότι αποτέλεσε προϊόν μυστικής διπλωματίας του με τον υπουργό κ. Τσαυτάρη, ώστε να αποβλέπει στην, μέσω κατασυκοφάντησης των προθέσεων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, δωρεάν παραχώρησή του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δήμο Βόλου και προς ικανοποίησιν διακαή πόθου του τελευταίου, συμπαρασύροντας στη λογική αυτή ακόμη και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και παραβλέποντας, ωστόσο, ότι η εξέλιξη αυτή παραδίδει ένα «φιλέτο» της πόλης στον έλεγχο της τρόικας και με ό,τι κινδύνους η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται.

Οφείλω, τέλος, να επισημάνω ότι η επιλεγμένη προβολή δηλώσεώς μου και μάλιστα με άτεχνα διαστρεβλωμένο τρόπο, γίνεται εκ του πονηρού και να διαβεβαιώσω τις χιλιάδες των μελών μας ότι το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα ασκήσει όλες τις δυνατότητες, που του παρέχει ο νόμος, προς ακύρωση της παραπάνω απαράδεκτης, από κάθε άποψη, Υπουργικής Απόφασης».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το