Photo Gallery, Τοπικά

Στις ιδιωτικές κλινικές με τιμολόγιο Δημοσίου

Σε έκτακτες περιπτώσεις, κατά τις οποίες υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία ασθενή και τα νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα, να καλύψουν το περιστατικό, τότε ο ασθενής μπορεί να απευθυνθεί σε ιδιωτική κλινική

Σε έκτακτες περιπτώσεις, κατά τις οποίες υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία ασθενή και τα νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα, να καλύψουν το περιστατικό, τότε ο ασθενής μπορεί να απευθυνθεί σε ιδιωτική κλινική, ενώ τα νοσήλια θα συμβαδίζουν με εκείνα των δημόσιων νοσοκομείων. Στο Βόλο πάντως, όλοι όσοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, μπορούν να νοσηλευτούν ανά πάσα στιγμή σε ιδιωτική κλινική, καθώς όλες είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, σε έκτακτες περιπτώσεις, κατά τις οποίες υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία ασθενή και τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν το περιστατικό, οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια υποχρεούνται, να δέχονται τους ασθενείς αυτούς με το τιμολόγιο νοσηλίων του Δημοσίου και όχι με αυτό που ισχύει για τις ιδιωτικές.

Αυτό πρότεινε προ δεκαημέρου στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας κ. Ιωάννης Τέντες, ερχόμενος σε αντίθεση με το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ταυτιζόμενος με τις θέσεις ασθενούς, η οποία το 1998 κινδύνευσε να χάσει τη ζωή της.

Συγκεκριμένα, το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρει ότι τα τιμολόγια νοσηλίων (ημερήσια νοσήλια, αμοιβές ιατρικών πράξεων και έξοδα χειρουργείου) για «ασφαλισμένους, καθώς και για ασθενείς, των οποίων η δαπάνη νοσηλείας βαρύνει το Δημόσιο, σε περιπτώσεις έκτακτης εισαγωγής, εφαρμόζονται υποχρεωτικά από τις ιδιωτικές κλινικές και τα νοσηλευτικά ιδρύματα, ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι σύμβαση μεταξύ τούτων και των ασφαλιστικών φορέων».

Τι ισχύει στο Βόλο

Χωρίς καμία ιδιαίτερη έκπληξη υποδέχθηκαν το νέο νόμο οι κλινικές του Βόλου καθώς όλες είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ και ήδη δέχονται ασθενείς με το τιμολόγιο του Δημοσίου.

Ο κ. Δημήτρης Καραστάθης, διοικητικός διευθυντής της Γενικής Κλινικής ΑΚΕΣΩ, διευκρινίζει: «Το θέμα περί νοσηλείας ασθενών στις ιδιωτικές κλινικές με τιμολόγιο Δημοσίου πήρε δημοσιότητα, έπειτα από την υπόθεση ασθενή και την υπέρογκη χρέωσή της από ιδιωτική κλινική της Αθήνας. Από εκεί κι έπειτα πήρε μεγάλη έκταση το ζήτημα, το οποίο όμως στο Βόλο δεν βρίσκει μεγάλη απήχηση, αφού ήδη όλες οι κλινικές είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ και μπορούν ανά πάσα στιγμή να δεχτούν τους ασφαλισμένους στο παραπάνω ταμείο, με τιμολόγιο Δημοσίου».

Αξίζει να σημειωθεί πως το ιδιωτικό κέντρο δεν μπορεί να υπερβεί τις τιμές του Δημοσίου και υποχρεούται να εφαρμόσει πλήρως το τιμολόγιο του Δημοσίου.

«Η όλη εξέλιξη, καθώς και η απόφαση του Προεδρικού Διατάγματος, δεν μας ενοχλεί και δεν μας πειράζει καθόλου. Ευχαρίστως να εξυπηρετήσουμε όποιον ασθενή έχει τη βοήθειά μας. Άλλωστε, το νοσήλιο του Νοσοκομείου είναι μεγαλύτερο από της ιδιωτικής κλινικής, καθώς στην κλινική έχεις τη δυνατότητα διαφοράς θέσης ανάλογα με το δωμάτιο», εξηγεί ο κ. Καραστάθης.

Ως μία εξέλιξη που μπορεί να χαρακτηριστεί και ευνοϊκή για τις ιδιωτικές κλινικές, παρουσιάζει τη νοσηλεία ασθενών με τιμολόγιο Δημοσίου σε ιδιωτικές κλινικές ο κ. Καραστάθης. «Αυτό βέβαια συμβαίνει μόνο στην επαρχία. Στην Αθήνα οι τιμές των ιδιωτικών κλινικών είναι πολύ μεγάλες. Στην επαρχία όμως οι τιμές είναι σχεδόν ίδιες με αυτές του Νοσοκομείου. Ίσως, λοιπόν, και να μας συμφέρει αυτή η εξέλιξη, σίγουρα πάντως δεν μας πειράζει».

Άλλωστε, όλες οι κλινικές είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ και «οι χρεώσεις είναι συγκεκριμένες. Έτσι, επί της ουσίας, στην επαρχία δεν αλλάζει τίποτα», καταλήγει ο κ. Καραστάθης.

Η ιστορία

Γεωργός, ασφαλισμένη στον ΟΓΑ, το 1998 υπέστη ανακοπή καρδιάς και παράλληλα προσεβλήθη από βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού. Όμως δεν υπήρχε κρεβάτι σε κρατικό νοσοκομείο και αναγκαστικά οι συγγενείς της τη μετέφεραν σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο. Συνέπεια όλων αυτών ήταν τα νοσήλια στο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο να ανέλθουν στο ποσό των 22.500 ευρώ, ενώ εάν νοσηλευόταν στο δημόσιο νοσοκομείο, θα ήταν 2.200 ευρώ.

Η υπόθεση, όπως ήταν φυσικό, απασχόλησε και τη Δικαιοσύνη. Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική ως αντίθετη στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) η ρύθμιση του Προεδρικού Διατάγματος 234/1980, κατά το σκέλος εκείνο, που επιβάλλει σε ιδιωτικές κλινικές τιμολόγιο νοσηλίων, υπολειπόμενο του κόστους λειτουργίας τους.

Πάντως, η καθιέρωση αναγκαστικού τιμολόγιου νοσηλίων για τα μη συμβεβλημένα θεραπευτήρια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τυχόν αυξημένο κόστος παραγωγής των υπηρεσιών τους, σε περιπτώσεις έκτακτης εισαγωγής προς αποτροπή κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία του ασθενούς, αποτελεί περιορισμό του ατομικού δικαιώματος της συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας, για λόγους δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το