Photo Gallery, Τοπικά

Στις εκπτώσεις προσβλέπουν οι έμποροι

Ο τζίρος υποχώρησε ακόμη και 50%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη εορταστική περίοδο του 2011, στην εμπορική αγορά

Πτώση σε ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 50%, σημείωσε η κίνηση στην αγορά του Βόλου και της Ν. Ιωνίας σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπόρων.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κων. Τσέλιος, η αγορά δεν κινήθηκε, όπως θα περίμεναν οι έμποροι και σε σχέση με πέρυσι τα πράγματα πήγαν δυστυχώς χειρότερα.

«Αν και ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα για την αγορά, ο τζίρος υποχώρησε ακόμη και 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη εορταστική περίοδο του 2011. Τη μεγαλύτερη πίεση δέχτηκαν οι κλάδοι της ένδυσης και του υποδήματος, κυρίως του αντρικού, καθώς οι άντρες καταναλωτές προτιμούν να καλυφθούν από τον ισχνό οικογενειακό προϋπολογισμό πρώτα οι καταναλωτικές ανάγκες των παιδιών και των συζύγων τους και στη συνέχεια οι δικές τους».

Στο μεταξύ, χθες τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά ως ανταποδοτική αργία για τις ημέρες των εορτών και τα σούπερ μάρκετ πραγματοποίησαν απογραφές, ενώ από σήμερα η αγορά θα λειτουργήσει με κανονικό ωράριο.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΒ, ήδη αρχίζουν από εμπορικά καταστήματα οι προσφορές, οι οποίες δεν μπορούν να διαρκέσουν πλέον του δεκαημέρου από την έναρξή τους και να αφορούν έως το 50% του εμπορεύματος κάθε καταστήματος, με ελεύθερο ποσοστό προσφοράς.

Καταστηματάρχες, που πραγματοποιούν και ανεπίσημες προσφορές σε διάφορα είδη, ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, που αρχίζει στις 15 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπορικών συλλόγων, οι χειμερινές εκπτώσεις 2013 θα χαρακτηρίζονται από γενναίες μειώσεις τιμών και τις προωθητικές ενέργειες, οι οποίες προηγούνται της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων. Αποτέλεσμα είναι να υπάρξουν μειώσεις έως και 50% σε ορισμένα προϊόντα.

Το επόμενο διάστημα οι έμποροι θα έχουν επίσημο διάλογο με το υπουργείο Ανάπτυξης, για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την κυριακάτικη αργία, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και το καθεστώς εκπτώσεων και προσφορών.

Λιανεμπόριο

Ο μικρός τζίρος των εμπορικών καταστημάτων κατά την εορταστική περίοδο αποτελεί στην ουσία συνέχεια της εικόνας που επικρατεί στο λιανεμπόριο και όλο το προηγούμενο διάστημα, απόρροια της οικονομικής κρίσης, καθώς και του φόβου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικά των παραπάνω είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για τον κύκλο εργασιών στο λιανεμπόριο τον Οκτώβριο του 2012, μήνα κατά τον οποίο επικρατούσε μεγάλη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της εθνικής οικονομίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, υποχώρησε τον Οκτώβριο του 2012 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011 κατά 17,1%. Ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) υποχώρησε το ίδιο διάστημα κατά 18,1%.

Εντυπωσιακή είναι η υποχώρηση του δείκτη όγκου στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σουπερμάρκετ) κατά 16,7% σε ετήσια βάση, καθώς και στα πρατήρια καυσίμων, κατά 25,2%, στοιχείο που δείχνει ότι οι καταναλωτές προβαίνουν πλέον σε σημαντικές περικοπές ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ έχουν περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις με το ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητό τους.

Μείωση 18,8% καταγράφει ο όγκος πωλήσεων σε ετήσια βάση στα φαρμακεία και στα καταστήματα πώλησης καλλυντικών, ενώ κατά 12,1% υποχώρησε ο αντίστοιχος δείκτης στα βιβλιοπωλεία και τα καταστήματα πώλησης επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού.

Ώρες φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων

Από 15 Ιανουαρίου 2013 θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η Κανονιστική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, που αφορά στις ώρες φορτοεκφόρτωσης των εμπορευμάτων στις κεντρικές οδούς, όπου απαγορεύεται η στάθμευση.  Σύμφωνα με την απόφαση αυτή οι ώρες που επιτρέπεται να γίνονται οι παραλαβές-παραδόσεις των εμπορευμάτων είναι από 21:30 έως 09:00 και από 14:30 έως 17:00 από Δευτέρα έως και Σάββατο. Οι φορτοεκφορτώσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά με οχήματα μέγιστου βάρους 3 τόνων.

Ο ΕΣΒ καλεί τους έμπορους να προβούν στις απαραίτητες συνεννοήσεις με τις μεταφορικές εταιρίες που συνεργάζονται, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το