Photo Gallery, Τοπικά

Στη Δικαιοσύνη για οφειλές και εικονικά τιμολόγια

Οι οφειλές συνολικού ύψους 455.000 ευρώ και τα εικονικά τιμολόγια στο πρώην Δήμο Μηλεών, οδήγησαν σε απόφαση του Δήμου Νοτίου Πηλίου για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη

Στη Δικαιοσύνη σε βάρος του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου κ. Απ. Αρέθα για οφειλές συνολικού ύψους 455.000 ευρώ και για εικονικά τιμολόγια που δημιούργησε και υπέγραψε αντίστοιχα το 2010, όταν ήταν Δήμαρχος Μηλεών, καθώς και αναδόχου εργολάβου πρόκειται να προσφύγει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Η σχετική απόφαση ελήφθη στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία. Συνέπεια ήταν να ξεσπάσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Μ. Παπαδημητρίου και του κ. Απ. Αρέθα, ο οποίος αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, προκύπτουν από τον πρώην Δήμο Μηλεών οφειλές της τάξης των 120.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 92.000 υπογράφηκαν σε εργολάβο από τον Οκτώβριο μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου του 2010, λίγο πριν και μετά τις δημοτικές εκλογές.

Όπως υποστηρίζεται από το Δήμο Νοτίου Πηλίου και βάσει των οικονομικών στοιχείων, πρόκειται για εικονικά τιμολόγια, για κατατμήσεις ύψους 6.900 ευρώ και για έργα, τα οποία ουδέποτε εκτελέστηκαν και υλοποιήθηκαν.

Συνέπεια είναι ο ανάδοχος εργολάβος να διεκδικεί σήμερα το ποσό από το Δήμο Νοτίου Πηλίου και να προειδοποιεί με κατασχέσεις.

Επίσης, βάσει των ίδιων οικονομικών στοιχείων προκύπτει ότι το 2010 ο πρώην Δήμος Μηλεών προμηθεύτηκε από συγκεκριμένο πρατήριο με απευθείας ανάθεση και χωρίς τη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού υγρά καύσιμα για τα υπηρεσιακά του οχήματα συνολικού ύψους 185.000 ευρώ, ενώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά το κόστος ήταν της τάξης των 100.000 ευρώ περίπου.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν επίσης τη δημιουργία οφειλής από τον πρώην Δήμο Μηλεών σε αιρετούς του, το χρονικό διάστημα από το 2002 μέχρι και το 2010, συνολικού ύψους 150.000 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πρόσφατα ο τέως αντιδήμαρχος Μηλεών κ. Νίκ. Σγαρδώνης απευθύνθηκε στο Δήμο Νοτίου Πηλίου και αιτήθηκε την καταβολή ποσού ύψους 22.000 ευρώ για εξόφληση της αντιμισθίας του.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, προσκομίζοντας τα οικονομικά στοιχεία στον εισαγγελέα, σε βάρος του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Σώματος κ. Απ. Αρέθα για τις οφειλές και τα εικονικά τιμολόγια, όπως υποστηρίζεται, που δημιούργησε και υπέγραψε αντίστοιχα ως Δήμαρχος Μηλεών, καθώς και σε βάρος του αναδόχου εργολάβου.

«Πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2010» επισήμανε στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νοτίου Πηλίου κ. Μ. Παπαδημητρίου «χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες αποφασίστηκε από τον πρώην Δήμο Μηλεών η ανάθεση έργων σε συγκεκριμένο εργολάβο, συνολικού κόστους 120.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2010, υπογράφηκαν τιμολόγια από το Δήμο και τον εργολάβο ύψους 92.000 ευρώ, διαδικασία που συνεχίστηκε μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Ο Νόμος απαγορεύει ρητά την υπογραφή τιμολογίων λίγες μέρες πριν και μετά τις εκλογές. Πρόκειται για εικονικά τιμολόγια και για έργα που ουδέποτε εκτελέστηκαν και υλοποιήθηκαν. Ωστόσο, ο ανάδοχος εργολάβος διεκδικεί σήμερα την οφειλή από το Δήμο Νοτίου Πηλίου και προειδοποιεί με κατασχέσεις. Η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου θα κινηθεί δικαστικά σε βάρος του κ. Αρέθα και του αναδόχου εργολάβου, χωρίς εμπάθεια στο πρόσωπο κανενός. Επίσης, το 2010, πάλι προεκλογικά, ο πρώην Δήμος Μηλεών χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό και με απευθείας ανάθεση προμηθεύτηκε υγρά καύσιμα από συγκεκριμένο πρατήριο ύψους 185.000 ευρώ. Δεν δικαιολογείται αυτό το ποσό, όταν για την προηγούμενη χρονιά το κόστος για τα υγρά καύσιμα ήταν της τάξης των 100.000 ευρώ περίπου. Επιπλέον, ο πρώην Δήμος Μηλεών δημιούργησε από το 2002 μέχρι και το 2010 οφειλές της τάξης των 150.000 ευρώ σε αιρετούς. Ο τέως αντιδήμαρχος Μηλεών κ. Νίκ. Σγαρδώνης διεκδικεί ήδη από το Δήμο Νοτίου Πηλίου οφειλή 22.000 ευρώ από αντιμισθίες. Σε όλα αυτά ο κ. Αρέθας δεν έχει απαντήσεις» υποστήριξε ο κ. Παπαδημητρίου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Σώματος και τέως δήμαρχος Μηλεών κ. Απ. Αρέθας ισχυρίστηκε ότι «με εμπάθεια ο κ. Παπαδημητρίου προσπαθεί να με συκοφαντήσει. Δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό στην όλη υπόθεση. Οι δαπάνες έγιναν για την υλοποίηση έργου, κάτι που δεν έχει κάνει η νυν Δημοτική Αρχή, καθώς τα βρήκε όλα έτοιμα από εμάς. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, δεν με αγγίζει, δεν δίνω συνέχεια» τοποθετήθηκε ο κ. Αρέθας και αμέσως μετά αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Τέλος, το Σώμα αποφάσισε μεταξύ άλλων την απαγόρευση της στάθμευσης οχημάτων στον παραλιακό δρόμο του Λεφοκάστρου τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και την καθιέρωση της 29ης Ιουνίου, γιορτής Πέτρου και Παύλου, ως επίσημης αργίας του Δήμου Νοτίου Πηλίου διότι γιορτάζει η εκκλησία της Αργαλαστής, έδρας της Δημοτικής Αρχής.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το