Τοπικά

Στη γειτονιά των αγγέλων η «ψυχή» των Ιώνων, Άννα Αϊβαζόγλου

ΑΝΝΑ ΑΙΒΑΖΟΓΛΟΥ

Η Άννα Αϊβαζόγλου-Δημητροπούλου, η ψυχή του προσφυγικού στοιχείου της Ν. Ιωνίας, δεν είναι από προχθές μαζί μας. Έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων σε ηλικία 66 χρόνων, μη μπορώντας να αντιμετωπίσει την ασθένεια που την χτύπησε. Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που η Άννα δεν μπόρεσε να κερδίσει μια μάχη στη ζωή της. Γιατί ήταν αγωνίστρια, ήταν επίμονη, δυνατή, δραστήρια, εργατική, οργανωτική και ανέδειξε το χρέος της διατήρησης της ιστορικής μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες.

Το τόνισε άλλωστε ο μητροπολίτης Βρεσθένης  Θεόκλητος Κουμαριανός, που μίλησε για την ζωή της και τον αγώνα της για τις αλύτρωτες πατρίδες, χθες στον επικήδειό της.

Για την προσφορά της στον πολιτισμό, την ανάδειξη των ηθών και εθίμων των αλησμόνητων πατρίδων, αλλά και την πορεία της Άννας Αϊβαζόγλου μίλησαν επίσης η αντιδήμαρχος Βόλου Νατάσα Οικονόμου, ο συνταξιούχος δάσκαλος Κωνσταντίνος Σταθαράς, η πρόεδρος των Εγγλεζονησιωτών Ουρανία Σταματιάδου, ενώ συγκίνηση προκάλεσε ο αποχαιρετισμός από την κόρη της εκλιπούσας Παναγιώτα, πτυχιούχο του Μουσικολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με ένα θερμό χειροκρότημα και με προπομπούς γυναίκες της Εστίας  Μικρασιατών με παραδοσιακές φορεσιές, η Άννα Αϊβαζόγλου οδηγήθηκε στην τελευταία της κατοικία στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας.

H Άννα Αϊβαζόγλου, «έφυγε» προχθές το πρωί, χτυπημένη από ασθένεια, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου νοσηλευόταν.

Και τι δεν ήταν η Άννα Αϊβαζόγλου. Πρόεδρος από την ίδρυσή της εδώ και 20 χρόνια, της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ίωνες», φιλόλογος καθηγήτρια, με πλούσιο έργο τόσο στην εκπαίδευση όσο και στον πολιτισμό, άριστη μητέρα του Δημήτρη, πτυχιούχου Τ.Ε.Φ.Α. Θεσσαλονίκης και της Γιώτας, πτυχιούχου του Μουσικολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σύζυγος του επίσης φιλόλογου Αλέξανδρου Δημητρόπουλου.

Διετέλεσε πρόεδρος της Εστίας «Ίωνες» επί εικοσαετία, από το 1994 που ιδρύθηκε. Μικρασιάτισσα, δεύτερης γενιάς, μέλος πολυμελούς οικογένειας από τα Κούλα της Φιλαδέλφειας, σπούδασε φιλόλογος και διακρίθηκε για τη βαθιά γνώση του αντικειμένου της και την παιδαγωγική της κατάρτιση. Λίγο πριν διορισθεί υπηρέτησε ως πρόεδρος στη Λέσχη Εργαζομένου Κοριτσιού της Νέας Ιωνίας με νεανικό ενθουσιασμό. Διορίστηκε το 1971 στο Γυμνάσιο Αργαλαστής και στη συνέχεια υπηρέτησε στο Βελεστίνο, στο 1ο Λύκειο Βόλου και έκτοτε στα Γυμνάσια της Νέας Ιωνίας 1ο και 2ο. Στα τελευταία 6 χρόνια της εκπαιδευτικής της σταδιοδρομίας τοποθετήθηκε ως υποδιευθύντρια στο 2ο Γυμνάσιο, από όπου και το 2004 συνταξιοδοτήθηκε, αφού υπηρέτησε ευδοκίμως 33 έτη στη δημόσια Εκπαίδευση. Μαζί με άλλα επτά ακόμη απόγονους προσφύγων Μικρασιατών υπήρξε το 1994 ο πυρήνας της ίδρυσης της Πολιτιστικής Εστίας «Ίωνες».

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες», υπό την προεδρία της συνέδραμε στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας των Μικρασιατών στην περιοχή μας, διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων αλλά εκδίδοντας και ποιοτικές εκδόσεις με την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα των Μικρασιατών.  H οικογένειά της, αντί στεφάνων, ζήτησε τα χρήματα να δοθούν στα Σπίτια Γαλήνης.

Δήλωση Ζέττας Μ. Μακρή

 Σε δήλωσή της η υφυπουργός κ. Ζέττα Μακρή αναφέρει: «Συγκίνηση σε όλη την τοπική κοινωνία, τη Ν. Ιωνία, την Πολιτιστική Εστία των Ιώνων και την εκπαιδευτική κοινότητα, προκαλεί ο θάνατος της Άννας Αιβαζόγλου.

Η Άννα ήταν μια ιδιαίτερα ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, που αφιέρωσε την ζωή της στην εκπαίδευση και στην ενίσχυση του πολιτισμού της περιοχής μας, γαλουχώντας γενιές μαθητών, διοργανώνοντας σειρά ποιοτικών εκδηλώσεων και καλλιεργώντας την αγάπη και τον σεβασμό για τον πολιτισμό της Μ. Ασίας και των Ιώνων. Πάνω από όλα, όμως, ήταν μία φίλη, με την οποία με συνέδεαν ισχυροί δεσμοί. Η πρωτοτυπία της σκέψης της, η αγάπη της για τα ήθη και τις παραδόσεις των προγόνων μας της Μ. Ασίας, η ευαισθησία της, η ευγένεια και το χαμόγελο της θα συνοδεύουν την μνήμη της. Καλό σου ταξίδι, Άννα».

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Έφυγε από κοντά μας η Άννα Αϊβαζόγλου. Η εκπαιδευτικός που έδωσε όλο το είναι της για να παιδαγωγήσει τους νέους. Ο άνθρωπος με το τεράστιο πολιτιστικό ανάστημα. Η απόγονος προσφύγων που αγωνίστηκε για να μείνουν άσβεστες οι προσφυγικές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της Μικρασιατικής γης.  Εμείς οι νέοι θα ακολουθούμε πάντοτε το παράδειγμά της. Στην οικογένειά της τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Η βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη  έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Άννα Αϊβαζόγλου με το έργο και την προσφορά της κατέκτησε μια εξέχουσα θέση στην πόλη μας. Υπηρέτησε ανιδιοτελώς την τοπική κοινωνία και τον πολιτισμό. Το ήθος και η σεμνότητά της αποτελούν παράδειγμα για όλους μας.  Εκφράζω τα εγκάρδια συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της».

 

Η ΔΗΜΑΡ Μαγνησίας

Σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΔΗΜΑΡ Μαγνησίας αναφέρεται: «Μια μεγάλη απώλεια θρηνεί η πόλη μας, με τον θάνατο της Άννας Αϊβαζόγλου, ενός ανθρώπου που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, ως ιδρυτής και Πρόεδρος του Προσφυγικού Συλλόγου των «Ιώνων», αλλά και ενός ανθρώπου που γαλούχησε γενιές και γενιές μαθητών. Η πόλη μας θα είναι φτωχότερη με την απώλεια της. Συλλυπούμαστε την οικογένειά της και τους συνοδοιπόρους της στους «Ίωνες» και πιστεύουμε ότι η μνήμη της θα είναι άσβεστη όπως και η παρακαταθήκη που μας άφησε.  Ας είναι ελαφρύ το χώμα, της γης που αγάπησε και υπηρέτησε, που θα την σκεπάσει».

Oι «Ίωνες»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες», μόλις πληροφορήθηκε τον αδόκητο θάνατο της Άννας Αϊβαζόγλου – Δημητροπούλου συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε ομόφωνα μεταξύ άλλων να κηρύξει τριήμερο πένθος και να αναρτήσει μεσίστια τη σημαία στα

γραφεία της Εστίας, να ανασταλούν επί 40ήμερο οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις και να αναρτηθεί στα γραφεία της Εστίας μεγάλη φωτογραφία της εκλιπούσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το