Οικονομία

Στην τελική ευθεία το φορολογικό

Παρουσιάζονται σήμερα τα κύρια σημεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο


Τις τελευταίες… πινελιές στο φορολογικό νομοσχέδιο βάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχους τη μεγάλη φοροδιαφυγή και κυρίως τη μη απόδοση του ΦΠΑ.

Τα κύρια σημεία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου αναμένεται να παρουσιαστούν από τον Γ. Παπακωνσταντίνου στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει το προωθούμενο νομοθέτημα σε βασικό μέσο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, μέσα από την αυστηροποίηση του συστήματος των ποινών και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων οφειλετών του Δημοσίου αλλά και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης (μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και τμηματική καταβολή του ΦΠΑ).

Η αλλαγή της διάρθρωσης και της στόχευσης των φορολογικών ελέγχων είναι η βασική φιλοσοφία του νέου νομοθετήματος. Η μη απόδοση του ΦΠΑ μετατρέπεται σε διαρκές αδίκημα. Έτσι, θα οδηγείται στο αυτόφωρο όποιος συλληφθεί να μην έχει αποδώσει τον φόρο (πάνω από ένα ποσό) έστω και στο παρελθόν.

Όσοι καταδικάζονται για τον ΦΠΑ δεν θα μπορούν να εξαγοράσουν την ποινή εάν προηγουμένως δεν έχουν εξοφλήσει την οφειλή.

Ακόμα, αυξάνεται στο 50% (από 25%) η προκαταβολή του βεβαιωμένου φόρου που υποχρεούται να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορέσει να προσφύγει στο Φορολογικό Δικαστήριο, ενώ δημιουργείται ένα είδος φορολογικού διαμεσολαβητή για τη γρήγορη επίλυση διαφορών.

Με άλλη διάταξη του προωθούμενου νομοσχεδίου καθιερώνεται ο θεσμός του οικονομικού εισαγγελέα, ο οποίος θα μπορεί να προωθεί άμεσα υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Για να παταχθεί η εκτεταμένη διαφθορά στις φορολογικές υπηρεσίες καθιερώνεται νέος μηχανισμός αξιολόγησης των εφοριακών. Σε περίπτωση διαπιστωμένης διαφθοράς, θα προβλέπεται ακόμα και η απόλυση του υπαλλήλου.

Από την άλλη πλευρά, όμως, το νομοσχέδιο θα συμπεριλάβει και ευνοϊκές διατάξεις για την απόδοση του ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέρχεται η ρύθμιση για την τμηματική καταβολή του ΦΠΑ, που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και καταργήθηκε με τον φορολογικό νόμο του Απριλίου.

Είναι κοινά παραδεκτό, από την πλευρά τόσο της κυβέρνησης όσο και των παραγωγικών τάξεων, ότι ο ΦΠΑ είναι το μόνο εργαλείο που αντικαθιστά σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες προτιμούν να μην τον αποδώσουν και να καλύψουν άλλες δαπάνες (μισθολογικές, λειτουργικές κ.λπ.).

Οι βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου – το οποίο πρόκειται να συζητηθεί εντός της εβδομάδας στο υπουργικό συμβούλιο – αφορούν:

* Στη μετατροπή της μη απόδοσης του ΦΠΑ σε διαρκές αδίκημα, ώστε να μπορεί να κινηθεί οποτεδήποτε η διαδικασία του αυτόφωρου για ένα ποσό και άνω.

* Στην καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις. Θα παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες να υποβάλλουν την περιοδική δήλωση ΦΠΑ καταβάλλοντας το 40% του φόρου και το υπόλοιπο ποσό σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις (30%+30%), με τις ανάλογες προσαυξήσεις.

* Στη μείωση του φορολογικού συντελεστή των αδιανέμητων και διανεμόμενων εταιρικών κερδών στο 20% από 24%. Για τα κέρδη που διανέμονται η επιχείρηση θα παρακρατεί φόρο με συντελεστή 20% – 25%.

Από την παρακράτηση φόρου θα απαλλάσσονται τα νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα σε χώρα της Ε.Ε. και κατέχουν πάνω από το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Τα μερίσματα που λαμβάνουν φυσικά πρόσωπα θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και κατά την εκκαθάριση του φόρου θα συνυπολογίζεται η παρακράτηση που έχει γίνει.

* Στην καθιέρωση φορολογικής διαιτησίας. Στον νέο αυτόν θεσμό θα μπορούν να επιλύονται φορολογικές διαφορές πάνω από 150.000 ευρώ και η απόφαση θα εκδίδεται το αργότερο μέσα σε ένα εξάμηνο.

* Στην τοποθέτηση οικονομικού εισαγγελέα στο υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με οικονομικά εγκλήματα.

* Στην αύξηση από το 25% στο 50% των προστίμων που θα πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορέσει να ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.

* Σε ρύθμιση για το κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας ακινήτων, η οποία θα αφορά και στους 14.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που μέχρι το 2007 δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ και δεν πλήρωσαν στην εφορία φόρο ακίνητης περιουσίας.

* Στην προαιρετική χρήση της φοροκάρτας από τον Απρίλιο. Η κάρτα αποδείξεων θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των φορολογουμένων.

* Στη δημιουργία νέας εφορίας, στην οποία θα υπάγονται οι 1.200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας με τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ.

*Στην κατάργηση ή συγχώνευση 80 – 100 εφοριών.

* Στο νέο σύστημα (με πόντους) αξιολόγησης των εφοριακών και αλλαγή του πλαισίου αποπομπής από την υπηρεσία επίορκων υπαλλήλων.

* Στη δημοσιοποίηση των ονομάτων όλων όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες προς το Δημόσιο οφειλές από ένα ποσό και άνω και στη θέσπιση κριτηρίων για την κατάταξη των οφειλών αυτών σε εισπράξιμες και μη εισπράξιμες.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπολογίζεται σε 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

* Όσοι πολίτες διαµένουν τουλάχιστον 6 μήνες τον χρόνο στην Ελλάδα θα φορολογούνται στη χώρα για το σύνολο των εισοδημάτων που έχουν από πηγές εντός και εκτός αυτής.

* Στην εξίσωση από το φθινόπωρο των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και στη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στις οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Στόχος είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου από το οποίο υπολογίζεται ότι το Δημόσιο χάνει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το