Photo Gallery, Τοπικά

Στην τελική ευθεία για φοιτητικές εκλογές

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Τα τραπεζάκια των παρατάξεων γέμισαν

 

Σε προεκλογικούς ρυθμούς ενόψει των φοιτητικών εκλογών που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τετάρτη 16 Μαΐου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στο Θόλο του παραλιακού συγκροτήματος τα τραπεζάκια των παρατάξεων γέμισαν από κόσμο, ενώ από χθες πραγματοποιούνται οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων. Κύριος στόχος των παρατάξεων είναι η αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές, καθώς οι γενικότερες εξελίξεις στη χώρα, επιβάλλουν την ενεργοποίηση των νέων.

Το Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα (ΑΦΡ) που αντικατέστησε την ΠΑΣΠ, η ΔΑΠ, η ΠΚΣ, η ΑΡΕΝ, η ΕΑΑΚ είναι οι κύριες παρατάξεις που θα διεκδικήσουν την ψήφο των φοιτητών. Επίσης αναμένεται να κατέλθουν τα ψηφοδέλτια των ανεξάρτητων παρατάξεων, αν και έχουν μειωθεί, αλλά και άλλες αυτόνομες πρωτοβουλίες που πάντοτε δίνουν ξεχωριστό χρώμα.

Η ενδυνάμωση των ψηφοδελτίων με υποψηφίους, η συμμετοχή των φοιτητών στη διαδικασία της ψηφοφορίας, είναι μερικά από τα στοιχήματα των παρατάξεων.

Σημειώνεται πως πανελλαδικά ορισμένες οργανώσεις της ΠΑΣΠ αποφάσισαν να μετονομαστούν σε ΑΦΡ βάζοντας διαχωριστικές γραμμές με τις απόψεις της ΠΑΣΠ. Μεταξύ αυτών ήταν και η πρώην ΠΑΣΠ Βόλου.

Ο εκπρόσωπος του ΑΦΡ  Πέτρος Μεταξιώτης τόνισε πως «θεωρήσαμε πως η ΠΑΣΠ τα τελευταία δύο χρόνια δεν έδωσε απαντήσεις στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως αδράνησε και θεωρούμε ότι απεμπόλησε τις ιδέες και τις αξίες της ιδρυτικής της διακήρυξης. Γι’ αυτό και εμείς όντας πιο αριστεροί, προβάλλοντας μάλιστα την αντίθεσή μας, φεύγουμε και ιδρύουμε κάτι δικό μας, κάτι νέο, που θα εκφράζει όλους τους φοιτητές. Δεν έχουμε κάποιο κομματικό φορέα από πάνω μας, είμαστε ανεξάρτητοι και αυτόνομοι στο χώρο της κεντροαριστεράς. Θέλουμε να αναμορφώσουμε τον προοδευτικό δημοκρατικό κόσμο που υπάρχει μέσα στα πανεπιστήμια. Τα χρώματά μας είναι το πράσινο και το κόκκινο. Το πράσινο συμβολίζει το σοσιαλισμό και το κόκκινο τον αγώνα των ανατροπών».

Ερωτηθείς για το μήνυμα αυτών των φοιτητικών εκλογών, είπε πως «πρέπει να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα των αγώνων μας και να διεκδικήσουμε το μέλλον των ονείρων μας. Μάλιστα το φετινό στοίχημα είναι να έρθουν οι φοιτητές και να ψηφίσουν. Εμείς που ήμαστε πρώτη δύναμη τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θεωρούμε ότι οι φοιτητές μάς εμπιστεύονται».

Από την πλευρά του το μέλος της ΔΑΠ Μανόλης Μπελιμπασάκης είπε ότι «οι εκλογές της 16ης Μαΐου αποτελούν για ακόμη μια φορά την αφορμή για να εκφραστεί το φοιτητικό κίνημα. Η ΔΑΠ είναι η μόνη παράταξη που έχει συνεχή παρουσία για τα ζητήματα που σχετίζονται με το φοιτητή, ενώ έχει καταθέσει επίσημο πρόγραμμα και πλαίσιο σπουδών. Γι’ αυτούς τους λόγους και ελπίζουμε οι φοιτητές να την επιβραβεύσουν στην κάλπη».

Αναφερόμενος στο θέμα της αποχής είπε πως «από την πλευράς μας απευθύνουμε κάλεσμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές για να ψηφίζουν μαζικά θέτοντας το δίλημμα σταθερότητα μέσα στα πανεπιστήμια ή αστάθεια; Η ΔΑΠ θα κατέλθει σε όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου, ενώ η δυναμική της αυξάνει».  

Το μέλος της Γραμματείας Βόλου του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών που στηρίζει την ΠΚΣ, Λευτέρης Μπαρμπαγιάννης, τόνισε πως «οι βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, εκτός των άλλων, δείχνουν ότι ενισχύεται η προσπάθεια για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και συστήματος, όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Είναι ώρα οι φοιτητές να μπουν μπροστά στον αγώνα, στην οργάνωση του κινήματος, να μην επαναπαυτούν.

Καμία αλλαγή από τα πάνω, με όποιο μείγμα διαχείρισης, με νέα ή παλιά σχήματα δεν θα φέρει λύση στα προβλήματα των οικογενειών τους και τα δικά τους. Να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, γιατί όποια κυβέρνηση, όποιες συμμαχίες και αν προκύψουν τις επόμενες μέρες θα εφαρμόσουν τα αντιλαϊκά μέτρα.

Τώρα χρειάζεται αλλαγή συσχετισμών από τα κάτω που σημαίνει: Δράση μαζί με το ΜΑΣ και τις επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολή, αλλαγή συσχετισμών στους συλλόγους, συμπόρευση με το εργατικό λαϊκό κίνημα.

Κριτήριο ψήφου και στάσης είναι η κατάσταση στα ιδρύματα και τη ζωή των φοιτητών και σπουδαστών που είναι τραγική. Είναι η κατάσταση στην οικογένεια, είναι το κόστος σπουδών.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες πρέπει να απαντήσουν, να χαλάσουν το πανηγύρι που στήνεται, να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους. Με αποφασιστικότητα να ψηφίσουν Πανσπουδαστική ΚΣ». 

Το μέλος της ΑΡΕΝ Γιώργος Γεωργίου υπογράμμισε πως «αυτές τις φοιτητικές εκλογές δεν μπορούμε να τις δούμε μόνες τους, αφού είναι σε πλήρη συνάρτηση με την πολιτική κατάσταση στη χώρα, τις βουλευτικές εκλογές και το διακύβευμα θα πρέπει αν είναι κοινό. Δηλαδή, το βασικό ερώτημα στις φοιτητικές εκλογές είναι, αν ένας φρέσκος αέρας που φαίνεται να φυσάει στην ελληνική κοινωνία μετά την άνοδο της Αριστεράς κα την καταβαράθρωση των κομμάτων του μνημονίου, μπορεί να  περάσει στους φοιτητικούς χώρους και το Πανεπιστήμιο. Μάλιστα θα φανεί, αν την άποψη αυτή μπορούμε να την περάσουμε και στους νέους, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεγάλη επιρροή. Βέβαια χρειάζεται αγώνας».

Και πρόσθεσε λέγοντας πως το κύριο ζήτημα που απασχολεί τους φοιτητές, είναι αυτό της μετανάστευσης. Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών σκέπτεται το πώς δεν θα μεταναστεύσει, αφού αυτό φαντάζει ως μόνη επιλογή. Το ζήτημα είναι λοιπόν να παραμείνουν στην Ελλάδα με άλλους όρους.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το