Photo Gallery, Τοπικά

Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Μαθητές της Γ’ Λυκείου μιλούν στη «Θ» για το δικό τους «Γολγοθά»
Μαθητές της Γ’ Λυκείου μιλούν στη «Θ» για το δικό τους «Γολγοθά»

 Κούραση, άγχος, αλλά και ελπίδα. Οι μαθητές της Γ’ τάξης Λυκείου βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Και επειδή φέτος το Πάσχα γιορτάζεται στις 5 Μαΐου, ουσιαστικά ο καθαρός χρόνος σχολικών μαθημάτων που απέμεινε, είναι μόλις δύο μήνες. Χθες μάλιστα ξεκίνησε στα Λύκεια και η υποβολή των αιτήσεων για τα μαθήματα επιλογής και τις Στρατιωτικές Σχολές, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η «Θ» βρέθηκε χθες στο 3ο Γενικό Λύκειο Βόλου και συνομίλησε με υποψήφιες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Μετά από εξαντλητικά ωράρια μελέτης, πίεσης και άγχους, οι υποψήφιοι προσπαθούν να βρουν τις κατάλληλες πνευματικές και σωματικές δυνάμεις για να αντέξουν στην κρίσιμη τελική ευθεία.

Και η ελπίδα της επιτυχίας στη Σχολή που τους αρέσει, είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για το διάστημα που απομένει.

Στη μέση της σχολικής χρονιάς, πώς αισθάνονται οι υποψήφιοι; «Υπάρχει κούραση, αφού τα μαθήματα και τα φροντιστήρια ξεκίνησαν από το καλοκαίρι, ενώ υπάρχουν και μέρες με περισσότερο άγχος» τονίζει η υποψήφια της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, πρώτου κύκλου, Ελένη Κατσή.

Περιγράφοντας το καθημερινό της πρόγραμμα που είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, σημείωσε πως ξυπνά στις 7 το πρωί για να πάει στο σχολείο, ενώ επιστρέφει γύρω στις 2 το μεσημέρι. Από τις 3 το μεσημέρι ξεκινούν τα μαθήματα στο φροντιστήριο, ενώ επιστρέφοντας γύρω στις 8 το βράδυ, αρχίζει το διάβασμα που διαρκεί και μετά τα μεσάνυχτα. Είναι ένα εξαντλητικό ωράριο το οποίο έχει αρχίσει εδώ και μήνες.

Αξίζει τον κόπο, ρωτάμε. «Νομίζω ναι. Μαθαίνουμε πράγματα και ελπίζω ότι στο τέλος θα ανταμειφθούμε για την προσπάθειά μας» απάντησε.

Η ίδια σημείωσε πως δεν έχει αποφασίσει οριστικά, πού θέλει να σπουδάσει. Έχει κάποιες σχολές στο μυαλό της, όπως η γεωπονία, η διαιτολογία.

Η υποψήφια Θεωρητικής Κατεύθυνσης Μαρία Χατζηχαραλάμπους υπογράμμισε πως ενδιαφέρεται περισσότερο για τα τμήματα Ιστορίας, Φιλολογίας. «Σε αυτή την Κατεύθυνση τα μαθήματα με αντιπροσωπεύουν περισσότερο. Με δεδομένη την κρίση, που υπάρχει παντού ανεργία, το σημαντικό είναι να κάνεις κάτι που αγαπάς» τόνισε και πρόσθεσε πως από χθες σήμανε η αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Με το ελάχιστο χρονικό διάστημα να απομένει, η υποψήφια τονίζει πως «προσπαθώ να είμαι ήρεμη, γιατί το άγχος δεν κάνει καλό. Και θεωρώ ότι θα περάσει όλη αυτή η κατάσταση. Εξάλλου τρεις μήνες έμειναν για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η υποψήφια της Θετικής Κατεύθυνσης Κατερίνα Ζαβιτσάνου, τόνισε πως θέλει να στραφεί και σε σχολές που μπορεί να μην έχουν πολλά μόρια, αλλά προϋποθέτουν μια καλή επαγγελματική προοπτική. Τέτοιες σχολές είναι η Δασολογία, αλλά και η Βιολογία, τομείς που έχουν μέλλον στην κοινωνία που θα ζήσουμε στα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα υπογράμμισε πως της αρέσει να ενεργοποιηθεί και στα οικολογικά-περιβαλλοντικά ζητήματα. «Μέσω της Δασολογίας μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, όπως έχω ενημερωθεί και από το οικογενειακό μου περιβάλλον».

Μάλιστα τόνισε και μια άλλη διάσταση της μετέπειτα αξιοποίησης των γνώσεων που λαμβάνουν στο Λύκειο οι υποψήφιοι. «Το θέμα είναι αυτά τα πράγματα που μαθαίνουμε τώρα, να μας χρησιμεύσουν κάπου. Και ανησυχώ, μήπως πολλά από αυτά που θα μάθω, ίσως να μην τα χρησιμοποιήσω ποτέ ξανά στη σχολή που πετύχω. Και αυτό είναι το λυπηρό της υπόθεσης. Γιατί κάνεις μια προσπάθεια, μαθαίνεις, εξασκείς του νου σου, τη λογική σου και στο τέλος δεν έχουν αντίκρισμα. Για παράδειγμα, μου αρέσουν πολύ τα μαθηματικά αλλά ούτε στη Βιολογία, ούτε στη Δασολογία τα χρησιμοποιείς, αφού είναι παραγκωνισμένα».

Αυτό που τους αρέσει

Η κρίση και η αίσθηση ότι η ανεργία παραμονεύει σε όλα τα επαγγέλματα, έχει οδηγήσει τους υποψήφιους να κοιτούν ακόμη περισσότερο αυτό που τους αρέσει ως προς την επιλογή της σχολής που θέλουν να σπουδάσουν. Ο ωφελιμισμός υποχωρεί και ενισχύεται αυτό που πραγματικά τους υπαγορεύει η καρδιά τους.

Η υποψήφια Μαρία Κατσίκη από τη Θεωρητική Κατεύθυνση, ενδιαφέρεται περισσότερο για τις σχολές της Θεατρολογίας και Ψυχολογίας.

«Παρά την κρίση, οι σημερινοί έφηβοι θέλουν να αποφοιτήσουν από μία σχολή, γιατί το βλέπουν ως ένα σημαντικό εφόδιο για τη δύσκολη συνέχεια. Με ενδιαφέρουν οι σχολές Θεατρολογίας, αλλά και Ψυχολογίας. Γνωρίζω ότι το επάγγελμα του ηθοποιού γνωρίζει επίσης, με άλλα επαγγέλματα, την ανεργία. Βέβαια ίσως μετά από πέντε χρόνια η κατάσταση να έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Αλλά κατά τη γνώμη μου πιστεύω ότι πρέπει να παλεύουμε και να βάζουμε στόχους για κάτι που μας αρέσει πραγματικά» τόνισε η ίδια.

Σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό σημείωσε ότι η κύρια πηγή πληροφόρησης είναι το διαδίκτυο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το