Photo Gallery, Τοπικά

Στην Κύπρο σπουδάζουν 2.000 Έλληνες

 

Από τη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης των κυπριακών Πανεπιστημίων στο Βόλο

 

Σε Αρχιτεκτονική, Νομική, Διοίκηση, Ψυχολογία, ενώ μερικές δεκάδες είναι οι Βολιώτες

 


 

Σε μερικές δεκάδες ανέρχονται οι Βολιώτες που σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια της Κύπρου, ενώ συνολικά οι Έλληνες αγγίζουν τους 2.000. Χθες εκπρόσωποι των δημόσιων και ιδιωτικών κυπριακών ΑΕΙ καθώς και των συναρμόδιων υπουργείων βρέθηκαν στο Βόλο για να ενημερώσουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς σχετικά με τις προοπτικές που διανοίγονται στην κυπριακή Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η πρωτοβουλία διοργανώθηκε από το Εμπορικό Τμήμα της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, του υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Κύπρου, του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, ενώ συνεργάστηκε και ο τοπικός σύλλογος Κυπρίων.

Χθες, στα τοπικά ΜΜΕ, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου για την κυπριακή Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου συμμετείχαν ο εμπορικός ακόλουθος κ. Λουκάς Συμεωνίδης, ο διευθυντής του τμήματος υπηρεσιών του Επιμελητηρίου κ. Χρίστος Πετσίδης, ο Λειτουργός Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Λεωνίδας Νεοκλέους και ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κ. Αδάμος Μουζούρης.    Παράλληλα έδωσαν το παρών και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, του Frederick University, του American College. Επίσης στην Κύπρο λειτουργούν το Τεχνολογικό και Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ο Λειτουργός Εκπαίδευσης κ. Λεωνίδας Νεοκλέους αναφέρθηκε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Κύπρου. Ειδικότερα τόνισε πως στην Κύπρο λειτουργούν τρία δημόσια και τέσσερα ιδιωτικά Πανεπιστήμια που έχουν εντάξει τη συνθήκη της Μπολόνια. Για τα δημόσια ΑΕΙ η χρηματοδότηση προέρχεται από το κράτος.

Οι φοιτητές ανέρχονται στους 30.604 εκ των οποίων οι 2.361 είναι Ευρωπαίοι. Από αυτούς οι 2.000 είναι περίπου Έλληνες.

Στα κυπριακά Τμήματα εισάγεται από τους Έλληνες το 10% επί του αριθμού εισακτέων σε κάθε τμήμα βάσει του γενικού βαθμού στις πανελλαδικές εξετάσεις της χώρας μας. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους απευθείας στα Τμήματα τον Ιούλιο. Κάθε χρόνο η κυπριακή Δημοκρατία παραχωρεί σε Ελλαδίτες φοιτητές έντεκα υποτροφίες ύψους 3.840 ευρώ την καθεμία. Παρέχεται ακόμη οικονομική βοήθεια με κοινωνικά κριτήρια.

Μάλιστα μερικές δεκάδες είναι Βολιώτες που σπουδάζουν στην Κύπρο, ενώ μόνο από την περσινή αντίστοιχη ενημέρωση που έγινε στην πόλη μας πέντε υποψήφιοι σπουδάζουν Αρχιτεκτονική στο ιδιωτικό κυπριακό ΑΕΙ.

Η Ψυχολογία, η Αρχιτεκτονική, η Νομική, η Εκπαίδευση (κυρίως δάσκαλοι), η Διοίκηση, οι Γραφικές Τέχνες είναι οι κυριότεροι τομείς που διαλέγουν οι Έλληνες για τις προπτυχιακές τους σπουδές.

Στα δημόσια ΑΕΙ δεν υπάρχουν δίδακτρα, ενώ στα ιδιωτικά ανέρχονται ετησίως κατά μέσο όρο στα 6.000 ευρώ.

Η διάρκεια σπουδών στα δημόσια ΑΕΙ είναι τέσσερα χρόνια, ενώ ο φοιτητής μπορεί να προσπαθήσει να πάρει το πτυχίο του για άλλα δύο χρόνια. Στη συνέχεια διαγράφεται. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η ελληνική, ενώ υποχρεωτική είναι η παρακολούθηση των μαθημάτων. Τα προγράμματα σπουδών είναι δομημένα με το σύστημα των ευρωπαϊκών πιστωτικών μονάδων.

Στη συνέντευξη τύπου τονίστηκε πως μέχρι πρότινος τα ποσοστά ανεργίας ήταν πολύ χαμηλά. Για το 2010 όμως βρίσκεται στο 5,5% και αναμένονται αυξητικές τάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει επίδραση για την εύρεση εργασίας από τους πτυχιούχους.

Σχετικά με τις παροχές δίνονται στους φοιτητές χρήματα για τη σίτιση (1.000 ευρώ), τη στέγαση (2.100 ευρώ), ενώ για τους πρωτοετείς δίνεται η αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή (500 ευρώ).

Ο κ. Νεοκλέους υπογράμμισε πως οι τίτλοι σπουδών των κυπριακών ΑΕΙ αναγνωρίζονται από όλα τα κράτη, ενώ παρέχονται προγράμματα σπουδών που είναι προσαρμοσμένα στις σημερινές συνθήκες εργασίας μέσα σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και μεθόδους διδασκαλίας.

Φώτης Σπανός

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το