Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Στην Εφορία οι χιλιάδες οφειλέτες για το «χαράτσι» στα ακίνητα

Χιλιάδες είναι οι καταναλωτές της ΔΕΗ από τη Μαγνησία, που δεν πλήρωσαν το τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ)

 

Χιλιάδες είναι οι καταναλωτές της ΔΕΗ από τη Μαγνησία, που δεν πλήρωσαν το τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), το οποίο πλέον μεταβιβάστηκε στην Εφορία και θα βεβαιώνεται ως οφειλή προς το Δημόσιο. Οι λίστες με τους υπόχρεους δεν έχουν φθάσει ακόμη στις Εφορίες, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης των οφειλών. Στο μεταξύ, περίπου 20 καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, που είχαν επιλέξει τις δύο ιδιωτικές εταιρίες-πάροχους, οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ζητούν σε καθημερινή βάση από τη Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’) βεβαιώσεις μη οφειλής του ΕΕΤΗΔΕ, προκειμένου να επιστρέψουν στη ΔΕΗ.

Οι οφειλέτες του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ καλούνται τώρα να πληρώσουν τις οφειλές τους στην Εφορία, η οποία θα τους στείλει ειδοποιητήρια, απειλώντας τους με κατασχέσεις μισθών ή συντάξεων, ακόμη και μισθωμάτων, εφόσον φυσικά έχουν.

Οι λίστες με τους οφειλέτες του ΕΕΤΗΔΕ δεν έχουν ακόμη φθάσει στις κατά τόπους Εφορίες, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε χθες στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’), υπολογίζεται όμως πως για τη Μαγνησία θα είναι χιλιάδες, αφού πανελλαδικά φθάνουν τις 500.000.

«Έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, ποιοι πλήρωσαν και ποιοι όχι. Η ΔΕΗ αποδέσμευσε τις οφειλές, οι οποίες και αναμένεται να περάσουν στις Εφορίες. Από εκεί και πέρα θα φαίνεται πλέον ως οφειλή προς το Δημόσιο», σημειώνει το στέλεχος της Δ.Ο.Υ. του Βόλου.

Αποτέλεσμα θα είναι η ενεργοποίηση της νομοθεσίας που προβλέπει κατασχέσεις ακινήτων, μισθών και συντάξεων, προκειμένου να εξοφληθεί το χρέος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «καθημερινά περνάνε από την Εφορία 20 περίπου καταναλωτές των δύο ιδιωτικών εταιριών-παροχών ρεύματος, που ζητούν βεβαιώσεις μη οφειλής του ΕΕΤΗΔΕ, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν στη ΔΕΗ, για να επιστρέψουν σε αυτή». Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από όσους απαλλάσσονται από το ΕΕΤΗΔΕ, έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανάπηροι ή άνεργοι, που ζητούν απαλλαγή, καθώς τη δικαιούνται.

Επίσης συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων απαλλαγής για δημόσια και δημοτικά ακίνητα.

Το στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου σημειώνει ακόμη πως «είναι χιλιάδες οι αιτήσεις αδυναμίας πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ που έχουν υποβληθεί, ωστόσο το ξεκαθάρισμα των δικαιούχων απαλλαγής θα γίνει, μετά τη γνωστοποίηση της λίστας των οφειλετών του χαρατσιού, είτε από επιτροπή, είτε από τον έφορο».

Η ΔΕΗ

Όπως ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ σχετικά με την εξόφληση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) έτους 2011 μέσω των λογαριασμών ρεύματος:

-«Στα τέλη Απριλίου, έληξε η περίοδος εμπρόθεσμης εξόφλησης και των τελευταίων λογαριασμών που εκδόθηκαν από τη ΔΕΗ περιλαμβάνοντας ΕΕΤΗΔΕ έτους 2011. Για το λόγο αυτό, στις 30 Απριλίου 2012 η ΔΕΗ – σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις σχετικές κατευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών – διαβίβασε όλες τις οφειλές πελατών της για καθυστερούμενα ποσά ΕΕΤΗΔΕ που είχαν ενσωματωθεί σε προηγούμενους λογαριασμούς ρεύματος για είσπραξη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Προς τούτο, δεδομένου ότι τυχόν ανεξόφλητη οφειλή ΕΕΤΗΔΕ πρέπει μετά την 1η Μαΐου να διευθετείται μέσω των ΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών, σε κάθε περίπτωση πελάτη που είχε οφειλή από ΕΕΤΗΔΕ, η ΔΕΗ κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία (30.4.12) πίστωσε το λογαριασμό του με αντίστοιχο ποσό της οφειλής του, προκειμένου να μηδενισθεί η οποιαδήποτε σχετική χρέωση ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η ως άνω πίστωση – για όσους πελάτες όφειλαν ΕΕΤΗΔΕ -εμφανίζεται διακριτά στους λογαριασμούς που εκδίδονται μετά την 1η Μαΐου 2012.

-Στις περιορισμένες περιπτώσεις πελατών, οι λογαριασμοί των οποίων περιελάμβαναν καθυστερούμενες οφειλές ΕΕΤΗΔΕ και εξοφλήθηκαν εκπρόθεσμα μετά την 30η Απριλίου 2012, σημειώνεται ότι, το ποσό που τυχόν κατεβλήθη και αντιστοιχούσε στην οφειλή του ΕΕΤΗΔΕ θα επιστραφεί (πιστωθεί) στους πελάτες αυτούς με τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος.

-Εάν οιοσδήποτε εκ των ως άνω πελατών επιθυμεί να του επιστραφεί το ως άνω ποσό νωρίτερα από την έκδοση του επόμενου λογαριασμού του, μπορεί – εφόσον ο λογαριασμός εκδίδεται στο όνομά του – ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ και να εισπράξει άμεσα το σχετικό ποσό (με την προσκόμιση ενός πρόσφατου λογαριασμού και την ταυτότητά του).

-Για τη διευκόλυνσή τους οι ανωτέρω πελάτες – πριν από τη μετάβασή τους σε κατάστημα της ΔΕΗ – είναι προτιμότερο να έχουν σχετική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, τηλεφωνώντας στον αριθμό που αναγράφεται στο λογαριασμό τους στη θέση Πληροφορίες».

Τα «μπλοκάκια»

Προθεσμία μέχρι τις 16 Ιουλίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους, για να κλείσουν ανενεργά μπλοκάκια και βιβλία, ώστε να μην πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 500 ή 400 ευρώ για το 2011.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καταδικάστηκε 55χρονος που παρίστανε τον επιστήμονα με πλαστά πτυχία

Διοργάνωνε διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου μιλούσε για την ευεξία των…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σχολεία: Έτσι θα είναι τα lockers που θα αφήνουν τα κινητά τους οι μαθητές

Σε lockers, δηλαδή ειδικά ντουλαπάκια, θα αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα οι μαθητές όπως ανακοίνωσε…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλλία: Ένας από τους βιαστές ζήτησε συγγνώμη στη Ζιζέλ – «Έκανα ότι μου είπε ο Πελικό»

Ένας από τους άνδρες που κατηγορούνται ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό στην πολύκροτη υπόθεση που…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία

Με ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για την είσοδο των Κροατών οπαδών

Τον ποινικό έλεγχο των πέντε αξιωματικών της ΕΛΑΣ που είχαν κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις για…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Με 90 συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η Seajets Ανάβαση Πορταριάς

Με 90 αξιόλογες συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η  Seajets Ανάβαση Πορταριάς το Σαββατοκύριακο 21 και…

19 Σεπτεμβρίου 2024