Photo Gallery, Τοπικά

Στην Εισαγγελία στέλνει ο Δήμος την υπόθεση με τα ελλείμματα στο Νομικά Πρόσωπα

Για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, με βάση τις καταθέσεις στην Οικονομική Επιτροπή


Σκοτινιώτης: Να δώσει εξηγήσεις ο πρώην Δήμαρχος – Να διαλευκανθεί σε βάθος το θέμα

Βούλγαρης: Προσφεύγω στη Δικαιοσύνη για να προστατεύσω την τιμή και την υπόληψή μου

 

 

 

Στην Εισαγγελία παραπέμπει η Δημοτική Αρχή Βόλου, για να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες, τα πρακτικά της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής όπου ο πρώην ταμίας κ. Χ. Σιγάλας, που κατηγορείται για έλλειμμα 1 εκατομμυρίου ευρώ από τα Νομικά Πρόσωπα, υπέδειξε ως «εντολέα» του τον πρώην Δήμαρχο κ. Αλέκο Βούλγαρη και αποδέκτη των χρημάτων τον εργολάβο του Μουσείου της Πόλης κ. Θεόφιλο Βασιλειάδη.

Μετά τις εξελίξεις «την τιμή και την υπόληψή του» αποφάσισε να  προστατέψει με προσφυγή στη δικαιοσύνη ο πρώην Δήμαρχος που θίχτηκε από την κατάθεση του πρώην ταμία,  για να απαντήσει χθες ο κ. Σκοτινιώτης ότι ο Αλέκος Βούλγαρης και ο Χρήστος Σιγάλας πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους και να μη χρησιμοποιούν ως «μπαλάκι» το Δήμο.

Την ίδια ώρα ανακρίσεις έχει αρχίσει επίσημα το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο θα καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους με το ταμείο υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα κληθούν να καταθέσουν οι Δήμαρχοι της τελευταίας 20ετίας από την ώρα που ο κ. Σιγάλας δήλωσε ότι τα τελευταία 50 χρόνια ο Δήμος λειτουργεί με χρήματα που από τα ταμεία τού ενός δημοτικού φορέα συμπληρώνονται ανάγκες ενός άλλου.

 

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

Από ένα υπερκοστολογημένο έργο, αυτό του Μουσείου της Πόλης, «περνούσαν» εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που αφαιρούνταν από τα Νομικά Πρόσωπα, με έναν εντολέα και έναν αποδέκτη, χωρίς αποδείξεις, σύμφωνα με την κατάθεση του πρώην ταμία. Απλήρωτοι εργαζόμενοι, ακάλυπτες ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές συνέθεταν το σκηνικό της λειτουργίας του Δήμου, που ενδιαφερόταν σχεδόν αποκλειστικά για την καταβολή των οφειλών σε έναν εργολάβο. Οφειλές που χθες χαρακτηρίστηκαν από το νυν Δήμαρχο Βόλου κ. Σκοτινιώτη «υποτιθέμενες»…

Ο εργολάβος, σύμφωνα με την κατάθεση του ταμία, λάμβανε χρήματα χωρίς εντάλματα και πιστοποιημένους λογαριασμούς για ένα έργο που είχε εκτοξευθεί στα ύψη από υπερκοστολογήσεις που διερευνώνται από την Εισαγγελία.

Η Δημοτική Αρχή θεωρεί την κατάθεση του κ. Σιγάλα σε πολλά σημεία «έωλη» από την ώρα που δεν δικαιολόγησε την είσπραξη από τον εργολάβο χρημάτων χωρίς διαδικασίες και χωρίς να έχουν εκτελεστεί εργασίες.

Ο εργολάβος του Μουσείου της Πόλης πληρωνόταν προκαταβολικά.

Ο κ. Σκοτινιώτης δήλωσε χθες ότι η συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή «δικαίωσε πλήρως την επιμονή που δείξαμε από την πρώτη στιγμή να λειτουργήσουμε με θεσμική συνέπεια, με διαφάνεια και χωρίς εξαρτήσεις και με πολιτική ευθύνη.

Βγήκαν θέματα που τα θεωρώ πολύ σημαντικά και προφανώς πρέπει να διερευνηθούν. Ήδη έδωσα εντολή να τυπωθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία θα στείλουμε στην Εισαγγελία, που διερευνά την υπόθεση για να δει αν προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και για ποια πρόσωπα προκύπτουν, αλλά και στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο εξετάζει την πειθαρχική πλευρά του θέματος, για να δει αν και για ποιους προκύπτουν ευθύνες» δήλωσε.

Ο κ. Σκοτινιώτης εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην κατάθεση του κ. Σιγάλα, ο οποίος παραδέχτηκε ότι τα χρήματα έφυγαν από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου  και δόθηκαν σε κάποιο εργολάβο.

Ο εργολάβος είναι ο κ. Θεόφιλος Βασιλειάδης και το έργο το Μουσείο της Πόλης, το οποίο έχει υπερκοστολογηθεί στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Δήμαρχος επικαλέστηκε την μαρτυρία του πρώην ταμία του Δήμου και εξέφρασε τις απορίες του για αυτήν. Ο κ. Σιγάλας κατέθεσε ότι έδινε χρήματα στον εργολάβο με εντολή του κ. Βούλγαρη προκειμένου να μην απενταχθεί το έργο από τα κοινοτικά κονδύλια. Η ροή όμως των κονδυλίων προς τον εργολάβο ήταν συνεχόμενη παρότι το έργο τελικά απεντάχθηκε, ενώ δεν υπήρχαν και πιστοποιημένοι λογαριασμοί για να λαμβάνει χρήματα.

«Έδινε χρήματα στο όνομά του να μην απενταχθεί το έργο – το οποίο είχε ήδη απενταχθεί εδώ και αρκετούς μήνες – ενώ ο εργολάβος είχε ήδη λάβει ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που του οφειλόταν. Εάν περίσσευαν αυτά τα χρήματα στο Δήμο, είναι προφανές ότι υπήρχαν άλλες ανάγκες πολύ πιο σημαντικές, όπως για παράδειγμα στις επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δήμου που υπήρχαν απλήρωτοι εργαζόμενοι, ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, για να δοθούν» δήλωσε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Σιγάλα ο εργολάβος έλαβε από το Δήμο και 300.000 ευρώ για εργασίες που… θα έκανε.

 

Να δώσει εξηγήσεις ο Αλέκος Βούλγαρης

Ο κ. Σκοτινιώτης κάλεσε χθες τον πρώην Δήμαρχο Βόλου κ. Αλέκο Βούλγαρη να δώσει εξηγήσεις για όσα ο πρώην ταμίας του Δήμου κατέθεσε.

«Θεωρώ ότι υπάρχουν θέματα για περαιτέρω εξηγήσεις και πιστεύω ότι η κοινή γνώμη περιμένει να δοθούν αυτές οι εξηγήσεις και απ’ όσα πολιτικά πρόσωπα κατονομάστηκαν από τον πρώην ταμία του Δήμου Βόλου. Δεν πρέπει να μείνουν σκιές σ’ αυτή την υπόθεση. Σ’ ό,τι μας αφορά, είμαστε αποφασισμένοι να διευκολύνουμε τη σε βάθος διερεύνηση κάθε πτυχής της υπόθεσης αυτής. Δε χειριζόμαστε τα ζητήματα για πολιτικές εντυπώσεις, αλλά θέλουμε να μείνει η ουσία και η διαχείριση των υποθέσεων αυτών να γίνει με προσήλωση στη νομιμότητα και με θεσμική συνέπεια», είπε.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της κ. Ζέττας Μακρή να κληθούν στην Οικονομική Επιτροπή οι πρώην Δήμαρχοι, ο κ. Σκοτινιώτης δήλωσε πως η Οικονομική Επιτροπή δεν είχε αρμοδιότητα να καλέσει τον πρώην Δήμαρχο.

«Μετά την εξέλιξη όμως στην Οικονομική Επιτροπή και πέρα από τη διερεύνηση που θα γίνει μέσω των πρακτικών, ότι ο Δήμαρχος οφείλει μια εξήγηση στους δημότες, κατά πόσο αυτά που είπε ο ταμίας ισχύουν. Πρέπει να εξηγήσει αν ισχύουν όλα αυτά, γιατί ισχύουν, γιατί επιλέχτηκε αυτή η λύση – να δοθούν δηλαδή χρήματα σε συγκεκριμένο εργολάβο, γιατί να μη δοθούν σε άλλον εργολάβο ή σε κάποιους προμηθευτές, γιατί να μη δοθούν σε ένα άλλο έργο που κινδύνευε με απένταξη, γιατί όχι στους εργαζόμενους του Δήμου», αναρωτήθηκε.

Όπως είπε, είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα και «είμαι βέβαιος ότι ένας άνθρωπος που διαχειρίστηκε υποθέσεις του Δήμου τόσα χρόνια, οφείλει και θα το κάνει να δώσει σαφείς εξηγήσεις, χωρίς να αφήνει σκιές».

 

«Δεν κάνω συναλλαγές για

υποτιθέμενες υποχρεώσεις»

Ο δικηγόρος του κ. Σιγάλα, Γ. Σινέλης, πρότεινε στο Δήμαρχο συμφηφισμό. Πρότεινε συγκεκριμένα σε ιδιωτική συζήτηση να συμψηφιστεί το άνοιγμα στα Νομικά Πρόσωπα με χρήματα που οφείλονται στον εργολάβο από το υπερκοστολογημένο Μουσείο της Πόλης. Σημειώνεται δε ότι ο ίδιος εργολάβος, σύμφωνα με τον κ. Σιγάλα,  ήταν το πρόσωπο το οποίο λάμβανε τα χρήματα που εμφανίζονται ως έλλειμμα στα Νομικά Πρόσωπα.

«Τρέμω και στην ιδέα ότι μια τέτοια υπόθεση θα μπορούσε να κλείσει με εξωθεσμικές συναλλαγές, έξω από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες. Είναι πολύ σοβαρά αυτά τα πράγματα για να λέγονται. Δεν θα μπορούσα ποτέ να επιτρέψω στον εαυτό μου να μπει σε μια συζήτηση, για να λυθεί ένα θέμα κάτω από το τραπέζι, χωρίς να γίνει μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες. Στη θεσμική όχληση που δέχτηκα έκοψα κάθε συζήτηση και είπα ότι αυτά τα θέματα είναι αδιανόητο να λυθούν με τρόπο, ο οποίος δεν είναι απολύτως σύμφωνος με τη νομιμότητα. Πώς θα μπορούσε να συμψηφιστεί το ταμειακό έλλειμμα τεσσάρων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου με τις υποτιθέμενες – γιατί περί αυτού πρόκειται – υποχρεώσεις του Δήμου απέναντι σε έναν εργολάβο. Αυτά είναι αδιανόητα, ασύλληπτα πράγματα και δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να υπάρξει θεσμικός παράγοντας και τέτοιος είναι η επικεφαλής της μειοψηφίας, που θα μπορούσε να μπει σε μια τέτοια συζήτηση και να συζητάει ένα τέτοιο ενδεχόμενο» δήλωσε ο κ. Σκοτινιώτης και κατηγόρησε την κ. Ζέττα Μακρή που υποστήριξε το συγκεκριμένο τρόπο που πρότεινε ο κ. Σινέλης ως λύση στο έλλειμμα.

Τονίζεται ότι τρεις συμπληρωματικές συμβάσεις για το Μουσείο της Πόλης έχουν περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η μία ακυρώθηκε και σε  δεύτερο επίπεδο κρίνεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτή τη στιγμή για το Μουσείο της Πόλης διενεργείται έρευνα από την Εισαγγελία για το γεγονός ότι το έργο ξεπέρασε τον προϋπολογισμό του κατά 1,2 εκατομμύριο ευρώ.

«Θα περιμένουμε τα πορίσματα της έρευνας για να δούμε πώς θα χειριστούμε αυτή την υπόθεση», τόνισε ο Δήμαρχος για την υπερκοστολόγηση του έργου.

 

Ο πρώην Δήμαρχος

Σε δήλωσή του ο πρώην Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, μετά την κατάθεση του κ. Σιγάλα τόνισε:

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, ως Δήμαρχος Βόλου, γνωρίζοντας τις ευθύνες και τα δικαιώματά μου, έδωσα προφορικές εντολές στον ταμία του Δήμου κ. Χρήστο Σιγάλα, να καταβάλει χρήματα χωρίς την ύπαρξη ενταλμάτων, εγκεκριμένων από τον αρμόδιο επίτροπο.

Η μοναδική προφορική εντολή στον ταμία του Δήμου, την οποία είχα γνωστοποιήσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι από τα διαθέσιμα χρήματα του Δήμου να πληρώνονται, κατά προτεραιότητα, οι εργαζόμενοι και οι ασφαλιστικοί τους φορείς».

Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να προστατεύσω την τιμή και την υπόληψή μου, όταν λάβω αντίγραφα των πρακτικών της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το