Photo Gallery, Τοπικά

Στην Εισαγγελία Βόλου πόρισμα για τη ΔΕΥΑΜΒ

Στο Δ.Σ. καταλογίζεται εσκεμμένη απόκρυψη των θεσμικών διαδικασιών την περίοδο 2006 - 2010

Χωρίς εκπλήξεις, το πόρισμα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΥΑΜΒ, από ορκωτούς λογιστές για σειρά υποθέσεων που μονοπώλησαν την επικαιρότητα κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Αλέκου Βούλγαρη στην προεδρία της Επιχείρησης.

Τα περίφημα «τσαπάκια» και οι μισθώσεις τους είναι ένα από τα κυρίαρχα ευρήματα ενώ για υποθέσεις, όπως αυτή της τεχνικής εταιρείας που διεκδικεί 6 εκατομμύρια ευρώ από τη ΔΕΥΑΜΒ, οι ορκωτοί παραπέμπουν στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, που πραγματοποιούν έρευνα.
Το πόρισμα που εστάλη στην Εισαγγελία Βόλου, «παραβιάζει ανοιχτές πόρτες», με δεδομένο ότι τα γεγονότα και τα αποτελέσματά τους είναι γνωστά στην τοπική κοινωνία, ωστόσο ανοίγει το δρόμο και για εισαγγελική διερεύνηση των υποθέσεων.

Οι συμβάσεις μίσθωσης των σκαπτικών μηχανημάτων που αποτέλεσαν αντικείμενο καταγγελιών και σύγκρουσης μεταξύ του πρώην αντιδημάρχου κ. Γ. Στάμου και του πρώην δημάρχου κ. Αλέκου Βούλγαρη, είναι κυρίαρχο ζήτημα της έρευνας. Ο πρώτος είχε καταγγείλει κατ’ επανάληψη πως οι διαδικασίες μίσθωσης των μηχανημάτων -που εξελίσσονταν από το 1994- αφενός δεν ήταν νομότυπες, αφετέρου υπήρχαν απαγορευτικές κοστολογήσεις που επιβάρυναν τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΜΒ. Το πόρισμα καταγράφει έρευνα που έγινε για το συγκεκριμένο ζήτημα από το 2006 μέχρι το 2010.

Η έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκάλυψε ότι οι μισθώσεις δεν ακολουθούσαν το γράμμα του νόμου για τις αναθέσεις έργων.

Στη ΔΕΥΑΜΒ καταλογίζονται εσκεμμένες ενέργειες, ενώ καταλογίζεται και εσκεμμένη απόκρυψη των θεσμικών διαδικασιών από το διοικητικό συμβούλιο, οι οποίες έπρεπε να ακολουθηθούν.

Το πόρισμα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περιγράφει ένα «θολό» τοπίο στο οποίο κινούνταν η ΔΕΥΑΜΒ για τις αναθέσεις των εργασιών, με την επιχείρηση να κινείται εσκεμμένα εκτός θεσμικού πλαισίου προβάλλοντας αιτιολογίες περί εξοικονόμησης χρημάτων.

Στο πλαίσιο αυτής της «κινητικότητας», οι μισθώσεις πραγματοποιούνταν μεν με διαγωνισμό, αλλά δεν προβλέπονταν συγκεκριμένα κονδύλια, γεγονός που δημιουργεί υποψίες για συνεχόμενες κατατμήσεις έργων, από την ώρα που δεν υπήρχε τακτικός διαγωνισμός.

Από τη ΔΕΥΑΜΒ επιχειρήθηκε να επιρριφθούν ευθύνες και στους εργολάβους, που κατηγορήθηκαν για μη τήρηση των συμφωνιών με την επιχείρηση, αλλά κάτι τέτοιο δεν προέκυψε από την έρευνα. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ επίσης εμφανίζεται «ανενημέρωτο» για τις αποφάσεις που λάμβανε ο ίδιος ο πρόεδρος, δηλαδή ο κ. Βούλγαρης, ο οποίος φέρεται να ερχόταν σε συνεννόηση μόνο με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι διαγωνισμοί ήταν της τάξης των 45.000 ευρώ, αλλά επειδή οι ανάγκες της ΔΕΥΑΜΒ ήταν κάθε χρόνο πολλαπλάσιες εκτιμήθηκε ότι γινόταν πιθανότατα συνεχόμενη κατάτμηση έργου χωρίς τήρηση συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τους ορκωτούς λογιστές να έχουν στα χέρια τους στοιχεία που το 2009 κατέθεσε η τεχνική υπηρεσία στη διοίκηση, σύμφωνα με τα οποία ο τρόπος δημοπράτησης της μίσθωσης σκαπτικών μηχανημάτων έπρεπε να αλλάξει και οι επισκευές των βλαβών, σε όλα τα τμήματα ευθύνης της, να γίνεται μέσω συνολικών εργολαβιών, χωρίς άλλη συνεννόηση με εργολάβους, με στόχο ταυτόχρονη μείωση του κόστους.

Όπως έγινε γνωστό, εντύπωση προκάλεσε στους ορκωτούς λογιστές το γεγονός, ότι ενώ η πρόταση της υπηρεσίας εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, το 2009, ένα μήνα αργότερα, δηλαδή σε επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου, ακυρώθηκε μετά από πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος. Η νέα απόφαση όμως απορρίφθηκε από την περιφέρεια και ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε. Ο τρόπος, που μέχρι το 2010 εφάρμοζε η ΔΕΥΑΜΒ, στις μισθώσεις μηχανημάτων για να καλύπτει τις 3000 βλάβες που παρουσιάζονται περίπου κάθε χρόνο, της κόστιζε 200.000 ευρώ παραπάνω, απ’ ότι εάν εφάρμοζε το σύστημα που πρότειναν οι τεχνικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πόρισμα εξετάζει και την εκτέλεση του έργου αυτοματοποίησης του δικτύου ύδρευσης, όπου για μια ακόμη φορά εμφανίζεται ανενημέρωτο το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ για το γεγονός ότι ο ανάδοχος προχωρούσε εργασίες χωρίς να έχει σύμβαση.

Οι υπερχειλιστές

Και για την υπόθεση των υπερχειλιστών οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προχώρησε η υλοποίηση έξι έργων, αλλά με απόφαση του πρώην δημάρχου, χωρίς για την υπογραφή της σύμβασης να έχει ενημερωθεί το διοικητικό συμβούλιο.

Το κόστος όλου του έργου είχε ανέλθει σε περίπου 45.000 ευρώ και το πόρισμα αναφέρει, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ότι πρέπει να εξεταστεί η κατάτμηση του έργου για να μην υπάρξει διαγωνισμός.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το