Photo Gallery, Κόσμος

Στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ η Ιταλία

Τριμηνιαίοι έλεγχοι στη χώρα- Τη Δευτέρα φτάνει κλιμάκιο στη Ρώμη

 

Στο κατώφλι του ΔΝΤ βρίσκεται και η Ιταλία, η οποία φαίνεται να είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος μετά την Ελλάδα. Η χώρα τέθηκε υπό εποπτεία από το Ταμείο και την Κομισιόν για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ενώ ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπάθησε να υποβαθμίσει τις εξελίξεις, λέγοντας ότι ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι καθαρά «συμβουλευτικός».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η Ρώμη ζήτησε από το Ταμείο να επιβλέπει την εφαρμογή των δημοσιονομικών της δεσμεύσεων. «Η Ιταλία αποφάσισε από μόνη της να ζητήσει από το ΔΝΤ να επιβλέπει την υλοποίηση» των μέτρων της για τη μείωση του ιταλικού δημόσιου ελλείμματος, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Μπερλουσκόνι ήθελε να πει «όχι» στους ελεγκτές, αλλά τελικώς υπέκυψε, γράφει η ιταλική La Repubblica, επισημαίνοντας ότι ο έλεγχος θα αρχίσει πρώτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η χώρα πρόκειται να υποβάλλεται σε ελέγχους ανά τρίμηνο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ταυτόχρονα με τους ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε οι προσπάθειες της χώρας για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων να γίνουν πιο αξιόπιστες, ανακοίνωσαν ανώτατα στελέχη της ΕΕ.

 

Ρώμη: Εθελοντική η εποπτεία…

 

Ο Μπερλουσκόνι υποστήριξε ότι «η Ιταλία δεν πρόκειται να τεθεί υπό επιτήρηση, απλώς θα επικυρώνεται η πρόοδός της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Κατά την συνέντευξή του στις Κάνες, ξεκαθάρισε ότι «είναι μια πρωτοβουλία που δεν επιβλήθηκε, αλλά ζητήθηκε από την Ρώμη. Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Διάσωσης, η Ιταλία θεωρεί ότι δεν το χρειάζεται”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επίθεση των αγορών κατά του δημόσιου χρέους της χώρας είναι μια παροδική μόδα, από την στιγμή που η Ιταλία διαθέτει ισχυρή οικονομία, είναι η έβδομη του πλανήτη και η καθημερινή ζωή της, δείχνει ότι πρόκειται για εύπορη χώρα».

Ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι, κατά την άποψή του, «η κατανάλωση δεν έχει μειωθεί, τα εστιατόρια είναι γεμάτα και δεν βρίσκει κανείς θέση για κράτηση στα αεροπλάνα». Ο Καβαλιέρε, επέμεινε ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να πετύχει την έγκριση των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την Ευρώπη, προσφεύγοντας σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι τόνισε ότι «πρόκειται για την μεγαλύτερη στράτευση της Ιταλίας υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που σημειώθηκε ποτέ… Δεν υπάρχει κανένα σχετικό προηγούμενο».

Την Δευτέρα, όπως επιβεβαίωσε και ο Μπερλουσκόνι, πρόκειται να φθάσει στην Ρώμη αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα συζήτησης την πορεία των μεταρρυθμίσεων.  Σε ότι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ ο Τρεμόντι συμπλήρωσε: «Δεν το σκεφθήκαμε ως οικονομική στήριξη, αλλά για να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία του. Πρόκειται για μια νέα μορφή τεχνικής υποστήριξης, μετά από αίτημα της Ιταλίας, για να γίνει ακόμη σαφέστερο ότι η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων είναι σε εξέλιξη».

Νωρίτερα, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία δέχθηκε να θέσει υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ τους κρισιμότερους τομείς της, όπως το σύνολο των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει αξιοπιστία ως προς τους στόχους της Ιταλίας – ότι θα τους εκπληρώσει. Αποφασίσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διαδικασία επιτήρησης, με τη χρήση της δικής του μεθόδου, και οι Ιταλοί λένε ότι μπορούν να το δεχθούν», ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή.

«Η Ιταλία δεν έχει κανένα πρόβλημα με την επιτήρηση, ακόμη και με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», είπε, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ θα αναφέρουν την πρόοδο της Ιταλίας στην εκπλήρωση των στόχων. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η προληπτική γραμμή πίστωσης δεν θεωρείται αξιόπιστη επιλογή για την Ιταλία, όπου ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η εμπιστοσύνη της αγοράς στα οικονομικά της σχέδια. «Δεδομένου του γενικού κλίματος και της έλλειψης αξιοπιστίας της Ιταλίας, οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση ή πρόβλημα διογκώνεται και χειροτερεύει τα πράγματα, και έτσι οι αγορές δεν μπορούν να δείξουν εμπιστοσύνη», τόνισε.

 

“Όχι επιτήρηση αλλά

παροχή συμβουλών”

 

Η κυβέρνηση της Ρώμης, από την πλευρά της, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις εξελίξεις, κάνοντας λόγο μόνο για «παροχή συμβουλών». Η Ιταλία δεν αποδέχθηκε μία επίσημη «επιτήρηση» από τον θεσμό της Ουάσινγκτον, αλλά είναι έτοιμη να ζητήσει «συμβουλές» ή γνώμες για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων προς την ευρωζώνη για την ανάταξη των δημοσιονομικών της και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, είχε δηλώσει στις Κάννες ιταλική κυβερνητική πηγή.

Οι «απόψεις» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο στην επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρίνισε.

Το Ταμείο φέρεται επίσης να προσέφερε, δια στόματος Κριστίν Λαγκάρντ, έκτακτη οικονομική βοήθεια στην κυβέρνησης της Ρώμης, ύψους σαράντα τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε ένα χρόνο, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Επισήμως, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση.

 

Έλλειμμα αξιοπιστίας

 

Πολλοί ευρωπαίοι και μη ηγέτες έχουν διατυπώσει το τελευταίο διάστημα κατ’ ιδίαν την εκτίμηση ότι οι επιθέσεις των αγορών κατά της Ρώμης δεν οφείλονται στις επιδόσεις της ιταλικής οικονομίας, αλλά στην αξιοπιστία της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και προεδρεύων της Ομάδας των 20 δήλωσε από τις Κάννες ότι σημείωσε τα νέα μέτρα που υιοθετήθηκαν στη Ρώμη για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα οποία η ιταλική κυβέρνηση παρουσίασε στη σύνοδο κορυφής των Καννών και θα τα θέσει προς έγκρισιν στη Γερουσία την ερχόμενη εβδομάδα μέσω διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

“Το θέμα δεν είναι το περιεχόμενο του πακέτου, το θέμα είναι αν το πακέτο θα εφαρμοσθεί”, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

 

Ψήφος εμπιστοσύνης

 

Να σημειωθεί ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σύμφωνα με συνεργάτες του αναμένεται να συνδέσει τα μέτρα που απαιτούνται από την ΕΕ με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, στη στιγμή που το κόμμα του Λαός της Ελευθερίας «φυλλορροεί», καθώς δύο βουλευτές αποφάσισαν να προσχωρήσουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κεντρώου χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc.

Μετά την Ελλάδα, η διεθνής πίεση μετατοπίζεται στην Ιταλία, η οικονομία της οποίας έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο των αγορών, ενώ η συμμετοχή του Μπερλουσκόνι στην G20 σκιάζεται πλέον από το ενδεχόμενο σενάριο – που υποκίνησε η Ελλάδα – για έξοδο χώρας-μέλους από την ευρωζώνη.

Ο Μπερλουσκόνι πήγε με «άδεια χέρια» στη Σύνοδο της G20 στις Κάννες, καθώς σε μαραθώνιο υπουργικό Συμβούλιο δεν έγινε εφικτό να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα “περάσουν” τα μέτρα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το