Photo Gallery, Τοπικά

Στα 50 εκ. ευρώ οι διαταγές πληρωμής


Ακόμη και μέσα στον Αύγουστο - τον κατ’ εξοχή μήνα διακοπών - τα αρμόδια τμήματα του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Βόλου δέχονταν κάθε μέρα, αιτήσεις διαταγών πληρωμής

 

«Εκρηκτική» αύξηση το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011 στη Μαγνησία

 

1.020 για 20 εκατομμύρια ευρώ και στο Ειρηνοδικείο του Βόλου

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

«Βουλιάζουν» ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις του Βόλου, καθώς τους οφείλονται πολλά εκατομμύρια ευρώ από ανεξόφλητα τιμολόγια. Η ζοφερή αυτή εικόνα της τοπικής οικονομίας αποδεικνύεται περίτρανα από τις εκατοντάδες αιτήσεις διαταγών πληρωμής που κατατίθενται πλέον καθημερινά στα δικαστήρια του Βόλου. Για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011 οι εκδοθείσες διαταγές πληρωμές ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Δεν υπάρχει προηγούμενο, αφού και μέσα στον Αύγουστο – τον κατ’ εξοχή μήνα διακοπών – τα αρμόδια τμήματα του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Βόλου δέχονταν κάθε μέρα αιτήσεις διαταγών πληρωμής.

Η συντριπτική πλειοψηφία των διαταγών πληρωμής αφορά τώρα πια ποσά άνω των 100.000 ευρώ. «Βροχή» όμως πέφτουν τώρα πλέον οι διαταγές πληρωμής κατά των Δήμων και ο κίνδυνος κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων είναι ορατός, περισσότερο από ποτέ. Παράλληλα στη Δικαιοσύνη στρέφονται και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο αριθμός των έως τώρα αγωγών έφτασε τις 125.

Από το Πρωτοδικείο Βόλου το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου εκδόθηκαν 200 αποφάσεις διαταγών πληρωμής συνολικού ποσού 11 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ εκκρεμούν προς έκδοση άλλες 50 αποφάσεις. Όπως τονίζεται όμως από νομικούς είναι αμφίβολη η είσπραξη των χρημάτων αφού δεν υπάρχουν χρήματα και πολλοί θα μείνουν στο χέρι με τη δικαστική απόφαση.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και στη Μαγνησία. Μέχρι 31/8/2011 εκδόθηκαν 830 διαταγές πληρωμής, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 29 εκατομμύρια ευρώ. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν εκδοθεί 627 διαταγές με αξία πέντε περίπου εκατομμυρίων.

Το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2011 εκδόθηκαν 200 διαταγές και τον Ιούνιο 220 διαταγές πληρωμής, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 12 εκατομμύρια. Τα στοιχεία αυτά είναι πρωτοφανή για την Μαγνησία, για το Πρωτοδικείο του Βόλου και δείχνουν με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο τη συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση όλο και περισσοτέρων πολιτών. Οι τελευταίες 200 διαταγές πληρωμής, αφορούν ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά (από 100.000 έως 600.000) και στρέφονται τόσο κατά ιδιωτών από τράπεζες, όσο και κατά Δήμων από ιδιώτες (προμηθευτές, εργολάβους). Νομικοί, αλλά και δικαστικοί υπάλληλοι τονίζουν πως είναι η πρώτη φορά που οι διαταγές πληρωμής «πέφτουν βροχή» και τα ποσά που διεκδικούνται είναι τόσο υψηλά. Εντύπωση προκαλεί το στοιχείο, όπως επισημαίνεται από αρκετούς, το μεγάλο ύψος των δανείων ή αλληλόχρεων λογαριασμών που εμφανίζουν να χορηγούσαν οι τράπεζες. Σε διαταγές πληρωμής διαπιστώνεται ότι οι χορηγίες τραπεζών κυμαίνονταν από 200.000 έως και 400.000 ευρώ. Εντυπωσιακά είναι επίσης τα στοιχεία για τους Δήμους, ειδικά τους περιφερειακούς, όπου οι πιστωτές διεκδικούν ποσά που φτάνουν τις 400.000 ευρώ. Νομικοί που διεκδικούν χρήματα για λογαριασμό των πελατών τους κάνουν λόγο ακόμη και για κατασχέσεις σημαντικού τμήματος της περιουσίας των Δήμων, καθώς υπάρχει αδυναμία πληρωμής.

Στα 10 εκατ. ευρώ ήταν η συνολική αξία των διαταγών πληρωμής το πεντάμηνο του 2011 και μέσα σε ένα μήνα το ποσό διπλασιάστηκε. Το πρώτο πεντάμηνο κατατέθηκαν 500 διαταγές και μέσα σε ένα μήνα κατατέθηκαν 250.

Τράπεζες και ιδιώτες περνούν πλέον ανοικτά στη δικαστική αντεπίθεση, καθώς διαπιστώνουν ότι στενεύουν όλο και περισσότερο, οι πιθανότητες να πάρουν τα χρήματά τους. Το μήνα Ιούνιο, διαταγές πληρωμής έχουν εκδοθεί και σε βάρος Δήμων (όπως Σκιάθου, Αλμυρού) για μεγάλα σχετικά χρηματικά ποσά (από 100.000 ευρώ έως και 220.000 ευρώ) για μη πληρωμή σύμβασης με τρίτα πρόσωπα. Εντυπωσιακή και η περίπτωση ιδιώτη (εταιρείας) που διεκδικεί την πληρωμή 400.000 ευρώ σε τιμολόγια.

Από πέρσι μέχρι και τώρα η αύξηση των καταθέσεων διαταγών πληρωμής υπολογίζεται στο 40% σε σχέση με την τελευταία διετία. Στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 κατατέθηκαν 500 διαταγές και το εξάμηνο 750. Το ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι είχαν εκδοθεί 420 αποφάσεις. Καταγράφεται μία αύξηση 20% – 30% τους πρώτους πέντε – έξι μήνες του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Το χαρακτηριστικό είναι ότι οι διαταγές πληρωμής αφορούν τώρα πια ακόμη και σε μικροποσά. Για ποσά έως 20.000 ευρώ οι αιτήσεις διαταγής πληρωμής κατατίθενται στο Ειρηνοδικείο, όπου η δικαστηριακή ύλη έχει τριπλασιαστεί. Παρατηρείται πως οι περισσότερες αιτήσεις έκδοσης διαταγών πληρωμής προέρχονται από τις τράπεζες και αφορούν σε δάνεια, προϊόντα καταναλωτικής πίστης και αλληλόχρεους λογαριασμούς. Διαταγές εκδίδονται και για μικρά σχετικά ποσά και στοχεύουν στην άσκηση πίεσης στους πιστωτές για την καταβολή τους.

Το αρμόδιο γραφείο του Πρωτοδικείο Βόλου καθημερινά δέχεται 20 έως 30 αιτήσεις, ενώ οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται μέσα σε διάστημα πέντε το πολύ ημερών.

Στο Ειρηνοδικείο το οκτάμηνο του 2011 κατατέθηκαν 1020 διαταγές πληρωμής αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Πέρσι, όλη τη χρονιά, είχαν κατατεθεί 1.399 διαταγές για 10 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

 

30% αύξηση αγωγών

στο Ειρηνοδικείο το 2011

Αύξηση, 30% περίπου, καταγράφεται στις εκδοθείσες αποφάσεις διαταγών πληρωμής του Ειρηνοδικείου όπου οι προσφυγές αφορούν σε ποσά μέχρι 20.000 ευρώ (από 12.000 που ήταν μέχρι πρότινος). Κυρίως πιστωτικές κάρτες, μη καταβολή ενοικίων και κοινοχρήστων. Το τελευταίο πεντάμηνο η πλειοψηφία αφορά σε διαταγές τραπεζών κατά επαγγελματιών και ιδιωτών για δάνεια και ανεξόφλητες επιταγές. Ελάχιστες, στην παρούσα φάση, αφορούν δημόσιους οργανισμούς, για ανεξόφλητα τιμολόγια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές αφορούν δανειακές συμβάσεις, μεγάλων σχετικά χρηματικών ποσών. Οι δανειολήπτες φέρονται να μην ανταποκρίθηκαν στην αποπληρωμή δόσεων και οι τράπεζες προχώρησαν στην κατάθεση αίτησης διαταγής πληρωμής. Οι αιτήσεις διαταγής πληρωμής στο Ειρηνοδικείο έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το