Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Στα 40 εκατ. Ε το οικονομικό άνοιγμα του Δήμου

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την έγκριση του ισολογισμού έναρξης ολοκληρώθηκε και τυπικά η συνένωση των πρώην ΟΤΑ

Σύμφωνα με τον ισολογισμό, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου


 

Σκοτινιώτης: Να δούμε την πραγματικότητα και να πρωτοστατήσουμε σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης

 

 

 

Με άνοιγμα μεγαλύτερο των 40 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς σε αυτό να έχει προϋπολογιστεί η εκκαθάριση των επιχειρήσεων, ο νέος Δήμος Βόλου ξεκίνησε την πορεία του. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την έγκριση του ισολογισμού έναρξης ολοκληρώθηκε και τυπικά η συνένωση των πρώην Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμαρχος που κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση για έλλειμμα διεκδικητικότητας, δήλωσε πως το σημείο εκκίνησης του Δήμου, μόνο αισιοδοξία δεν επιτρέπει και τόνισε ότι για τα δεινά της αυτοδιοίκησης δεν ευθύνεται ο «Καλλικράτης» αλλά η δυσμενής οικονομική συγκυρία.

«Ξεκινάμε με ένα πάρα πολύ μεγάλο άνοιγμα, που θα γίνει μεγαλύτερο όταν ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες για την εκκαθάριση των επιχειρήσεων που λύθηκαν. Θα αυξηθεί σημαντικά το άνοιγμα του Δήμου και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει εξυγίανση των οικονομικών για να βελτιωθούν και οι υπηρεσίες στους πολίτες», δήλωσε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Σκοτινιώτης σημείωσε πως ο ισολογισμός που εκπονήθηκε τους υποχρεώνει όλους να δουν την πραγματικότητα και να πρωτοστατήσει ο Δήμος σε δράσεις που θα αντιμετωπίζουν την κρίση.

«Όσοι ζούμε εδώ βλέπουμε ότι ανεργία και ανέχεια κυριολεκτικά καλπάζουν και υποχρεωνόμαστε να επαναπροσδιορίζουμε επαρκώς τις προτεραιότητες του Δήμου. Τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα και η Πολιτεία δεν καλύπτει ούτε το ελάχιστο κόστος λειτουργίας του Δήμου. Είναι σοβαρό πρόβλημα που θα επεκταθεί, με τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουμε μέσω της ΔΕΗ. Στοιχεία της ΚΕΔΚΕ κάνουν λόγο για 20% μείωση καταβολής των λογαριασμών στη ΔΕΗ. Σε λίγο θα μιλάμε για εκτροπή των οικονομικών, αφού με τα ανταποδοτικά καλύπτουμε την Υπηρεσία Καθαριότητας. Από ΣΑΤΑ λάβαμε μόλις μια δόση και δεν ήρθε ποτέ η τελευταία δόση του 2010, ενώ δεν λάβαμε καμία δόση του 2011. Το πρόγραμμα «Ελλάδα» είναι ακόμη στα χαρτιά. Υπάρχει σοβαρή υστέρηση των ιδίων εσόδων, αφού οι επαγγελματίες, για λόγους πραγματικής αδυναμίας, δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους. Μόλις τρεις επαγγελματίες πήγαν να κάνουν ρύθμιση μέχρι σήμερα. Υπάρχει θέμα της επόμενης μέρας και ελπίζω μετά τις 3 Οκτωβρίου, που ολοκληρώνεται η οργάνωση της ΚΕΔΕ, να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Δεν πρέπει η οικονομική κατάσταση να αποτελέσει άλλοθι αδράνειας, αλλά να δούμε ως Δήμος τι μπορούμε να κάνουμε» δήλωσε και τόνισε ότι γίνεται αγώνας δρόμου για να αξιοποιηθούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

«Αν δε λειτουργήσουμε με βάση το συνολικό συμφέρον θα είμαστε ανακόλουθοι και θα βρεθούμε σε δυσκολία να μην εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που δίνει το ΕΣΠΑ», κατέληξε.

Η αντιδήμαρχος κ. Νατάσσα Οικονόμου δήλωσε πως ο Δήμος θα αναγκαστεί να προχωρήσει και σε νέες περικοπές και το μεγάλο βάρος πέφτει πλέον στην αναδιοργάνωση του Δήμου και στην αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η οποία δεν έχει καταγραφεί στο σύνολό της.

Τι «παρέδωσαν» οι πρώην ΟΤΑ

Ο κ. Πατσιαντάς ζήτησε να ενημερωθεί για την «προίκα» που άφησαν οι πρώην Δήμοι στο νέο Δήμο Βόλου, για να απαντήσει η αντιδήμαρχος ότι ο Δήμος Αισωνίας συνέβαλλε στο άνοιγμα με 2 εκατομμύρια ευρώ, ο Δ. Ιωλκού με 780.000, η Νέα Ιωνία με 8 εκατομμύρια ευρώ, η Πορταριά με 3,1 εκ. ευρώ, ο Βόλος με 28,5 εκ ευρώ, η Αγριά με 3,3 εκ. ευρώ, η Μακρινίτσα με 283.000 ευρώ , η Αρτέμιδα με 1,7 εκ. ευρώ και η Αγχίαλος με 1 εκ. ευρώ. Συνολικά 808.000 ευρώ είναι το άνοιγμα του Κοιμητηρίου, ενώ στις οφειλές του Δήμου Βόλου έχει συμπεριληφθεί και η ΔΕΥΑΜΒ. Ο Δήμος Βόλου δεν πλήρωσε ποτέ νερό και χρωστάει 2,3 εκατομμύρια ευρώ.

«Καλλικράτεια…σύγκρουση»

Ανοιχτή ήταν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο η σύγκρουση του Δημάρχου με την αριστερά και ειδικότερα με το ΚΚΕ και τον κ. Νάνο, που κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για στήριξη των κυβερνητικών επιλογών.

Στην πολιτική της τοποθέτηση η κ. Ζέττα Μακρή κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για έλλειψη διεκδικητικότητας και τόνισε ότι η παράταξή της θα βοηθήσει τη δημοτική αρχή σε κάθε ενέργεια που θα βγάλει το Δήμο από το αδιέξοδο και επισήμανε πως τα μέλη της ομάδας της και η ίδια δεν ενεργούν με βάση την καθοδήγηση του κόμματος που ανήκουν. Η τοποθέτησή της είχε «αποδέκτες» και πολιτικά πρόσωπα εκτός Δημοτικού Συμβουλίου καθώς εντός κύκλων της ΝΔ αναφέρεται ότι «δεν ασκεί την αντιπολίτευση που επιβάλλεται να ασκήσει στη Δημοτική Αρχή».

Δήλωσε πως θα στηρίξει τη Δημοτική Αρχή σε κάθε πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση πόρων προς όφελος του Δήμου, ενώ τόνισε πως δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να οχυρώνεται πίσω από τα προβλήματα και ταυτόχρονα να αξιοποιεί επιλεκτικά επαγγελματίες για να δρομολογεί μελέτες. Ειδικότερη ήταν η αναφορά της στο θέμα της Πλατείας Πανεπιστημίου, για να της απαντήσει ο κ. Σκοτινιώτης ότι κανείς δεν πρέπει να ταυτίζεται με συντεχνιακά συμφέροντα και ότι ο ίδιος θα αξιοποιήσει κάθε πρόσωπο που θέλει να προσφέρει εθελοντικά και ειδικά το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου.

Η κυβέρνηση και τα δεινά του «Καλλικράτη» έχουν οδηγήσει το λαό στην ανέχεια σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Νάνου που κατηγόρησε όλες τις παρατάξεις που στήριξαν τη διοικητική μεταρρύθμιση. Ο κ. Νάνος διάβασε καταγγελτικό κείμενο κατά της κυβέρνησης και του Καλλικράτη και τόνισε ότι η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής φοβάται τα λεγόμενά του γιατί στηρίζει τις κυβερνητικές πολιτικές.

«Παρεξήγηση» σημειώθηκε και μεταξύ της παράταξης του κ. Πατσιαντά με τον κ. Νάνο. Ο κ. Κλημόπουλος τόνισε ότι ο κ. Νάνος με τις τοποθετήσεις του δεν προσφέρει υπηρεσίες στον αγώνα των πολιτών.

Ο κ. Πατσιαντάς κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για έλλειμμα διεκδικητικότητας απέναντι στην κεντρική εξουσία και τόνισε ότι την προεκλογική περίοδο συνομίλησε με τους πρώην Δημάρχους και όταν τους ρώτησε για τα οικονομικά ανοίγματα που θα παραδώσουν στον ενιαίο Δήμο, του απάντησαν πως δεν υπάρχουν.

«Είτε οι Δήμαρχοι ήξεραν τι συνέβαινε και αποσιωπούσαν τα γεγονότα, είτε τα αγνοούσαν. Ό,τι και να συνέβαινε από τα δύο, δεν τους τιμά, δήλωσε ο κ. Πατσιαντάς και ο πρώην Δήμαρχος Πορταριάς κ. Κοντορίζος αντέδρασε και υποστήριξε πως αμφισβητεί τα αποτελέσματα του ισολογισμού του Δήμου που διοικούσε. Δήλωσε ότι στα οικονομικά ανοίγματα του Δήμου που παρουσιάστηκαν συμπεριλαμβάνονται και οφειλές που δεν υπάρχουν.

Ο κ. Πατσιαντάς χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση του νέου Δήμου τραγική και αφού παρουσίασε τα αποτελέσματα της συντεταγμένης πτώχευσης στην οποία κατά τη γνώμη του έχει εισέλθει η χώρα, τόνισε ότι ο Δήμος θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση της εκμηδένισης των χρηματοδοτήσεων. Ο ίδιος αφού κατήγγειλε την κυβέρνηση κάλεσε όλους στο παμβολιώτικο συλλαλητήριο.

«Σέβομαι όλες τις απόψεις αν και θα μπορούσα και εγώ να κάνω πολιτικό διάγγελμα. Δεν ξέρω αν το πρόβλημα είναι ο Καλλικράτης. Μέχρι όμως να γίνει κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής πρέπει να γίνουν πράγματα καθημερινά, επίγεια, όπως να σηκώνουμε τα σκουπίδια. Πρέπει να γίνουν πράγματα με πόρους και πόροι δεν υπάρχουν στο δρόμο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια τραγική συγκυρία και θα ήταν αφέλεια ή δημαγωγία να εξαιρούσαμε την αυτοδιοίκηση. Όταν κινδυνεύουν μισθοί και συντάξεις, μου λέτε στα σοβαρά ότι για όλα φταίει ο Καλλικράτης; Φταίει που άργησε να εφαρμοστεί. Φταίει που έχουμε «λίγο» Καλλικράτη και δεν έχουμε «πολύ» γιατί το γραφειοκρατικό σύστημα που έβαλε δίπλα του η κυβέρνηση, μας δένει τα χέρια. Το πρόβλημα είναι η οικονομική συγκυρία και έτσι ο Καλλικράτης αφέθηκε μετέωρος και χωρίς οικονομική υποστήριξη. Βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας κρίσης που κινδυνεύει να γίνει εθνική καταστροφή και δεν χρειάζονται διαγγέλματα, αλλά ευθύνη», είπε ο Δήμαρχος.

Ο ισολογισμός του Δήμου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Προσπάθησε να αποφύγει επίθεση σκύλου και έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο – Σοβαρά τραυματίας 16χρονος

Σοβαρά τραυματίστηκε 16χρονος μαθητής στην Πρέβεζα, ο οποίος στην προσπάθειά του να αποφύγει επίθεση αδέσποτου…

13 Ιουνίου 2024

Αναβίωσε το έθιμο Αγιασμού των αλόγων στα Καλά Νερά

Πλήθος κόσμου απόλαυσε ανήμερα της Ανάληψης το έθιμο αγιασμού των αλόγων , με ρίζες βαθιά…

13 Ιουνίου 2024

Υπερδιπλασιάστηκαν οι κενές θέσεις εργασίας το α’ τρίμηνο – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Αύξηση 115,6% σημείωσε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, εκτός από…

13 Ιουνίου 2024

Εννέα μητέρες έβαζαν τα παιδιά τους να επαιτούν στη Ρόδο

Ούτε μια, ούτε δυο, αλλά συνολικά εννέα γυναίκες εκμεταλλεύονταν τα ανήλικα παιδιά τους αναγκάζοντάς τα…

13 Ιουνίου 2024

Τουρίστρια ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα στη Χερσόνησο

Έντονη αναστάτωση προκλήθηκε χθες σε παραλία του δήμου Χερσονήσου εξαιτίας μίας τουρίστριας που άφησε την…

13 Ιουνίου 2024

Σπουδαίο ιατρικό γεγονός: Γέννησε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα μετά από μεταμόσχευση ωοθηκών

Ένα υγιές αγοράκι βάρους 3.020 γραμμαρίων έφερε στον κόσμο με καισαρική τομή το Σάββατο (8/6)…

13 Ιουνίου 2024