Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Στα 14 εκ. η οφειλή στην «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου»

 

Κλήσεις για όσους δεν πλήρωναν τα διόδια
Κλήσεις για όσους δεν πλήρωναν τα διόδια

Στα 14 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η οφειλή στην εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» από τους οδηγούς – κυρίως φορτηγών αυτοκινήτων – οι οποίοι περνούσαν τους σταθμούς διοδίων που διαχειρίζεται η εταιρεία και δεν πλήρωναν. Η εταιρεία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για την είσπραξη των χρημάτων και έτσι άρχισε η διαδικασία έκδοσης διαταγών πληρωμής σε βάρος των παραβατών. Όσοι είχαν εφαρμόσει την αντίληψη του «δεν πληρώνω» τώρα καλούνται να πληρώσουν και μάλιστα με προσαυξήσεις…

Το συνδικαλιστικό όργανο των αυτοκινητιστών με παρέμβασή του ζητεί από την εταιρεία παράταση δύο μηνών έως ότου λάβει απάντηση από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο αίτημα όχι μόνο ρύθμισης των οφειλών, αλλά και μείωσης κατά 50%. Για το δεύτερο μάλιστα σκέλος του αιτήματος η εταιρεία, όπως επισημαίνεται, δεν προτίθεται να συναινέσει με το βασικό επιχείρημα ότι «δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις μεταξύ των χρηστών του δρόμου και μάλιστα να φέρνει σε πλεονεκτικότερη θέση τους παρανομούντες».

Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών δεν έχει απαντήσει στους επαγγελματίες των μεταφορικών εταιρειών, όμως η προθεσμία διευθέτησης της οφειλής που έδωσε η εταιρεία έληξε στο τέλος Απριλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 14 εκατομμύρια ευρώ, υπάρχει διευθέτηση για τις 400.000 ευρώ. Η διαδικασία βεβαίωσης των παραβατών ήταν πολύμηνη και δύσκολη.

Η περίοδος χάριτος προς όλους τους χρήστες (και ΙΧ, αλλά και επαγγελματίες), οι οποίοι οφείλουν χρήματα από διελεύσεις διοδίων, έληξε στις 30 Απριλίου 2013. Με έγγραφό του το Πανελλήνιο Συνδικάτο ζητεί παράταση της προθεσμίας για δύο επιπλέον μήνες -όχι για να μπορέσουν οι οφειλέτες (επαγγελματίες) να διακανονίσουν τις οφειλές τους- αλλά έως ότου τελεσφορήσουν οι συζητήσεις με το Δημόσιο. Λόγω αργιών του Πάσχα η εταιρεία δίνει παράταση έως και αύριο Παρασκευή 10 Μαΐου.

«Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις μεταξύ των χρηστών και μάλιστα διακρίσεις που θα φέρουν σε πλεονεκτικότερη θέση τους παρανομούντες από τους συνεπείς χρήστες και πιστεύουμε ότι την ίδια θέση έχει ευλόγως και το Ελληνικό Δημόσιο» επισημαίνει η υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας κ. Ειρήνη Ζαβρίδου. Και συνεχίζει: «Η εταιρεία έχει δείξει μεγάλη ανοχή έως σήμερα δεδομένου του ότι οι καταγεγραμμένες παραβάσεις αφορούν σε διελεύσεις άνω των δύο ετών και αν κάποιος επιθυμούσε το διακανονισμό θα είχε επικοινωνήσει με την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου προ πολλού. Ωστόσο λόγω των εορτών του Πάσχα παρατείνει την προθεσμία οικειοθελούς διακανονισμού και καταβολής των οφειλομένων με τους ίδιους όρους χωρίς το πρόστιμο του εικοσαπλασίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Μαΐου 2013 και εάν έχει ήδη εκδοθεί διαταγή πληρωμής, η εταιρεία μπορεί να συζητήσει τη μείωση του επιβληθέντος προστίμου του εικοσαπλασίου του οφειλόμενου διοδίου τέλους, κατά περίπτωση.

 

Διακανονισμός

Μετά την ημερομηνία αυτή της 12.5.2013 και μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013, κάθε χρήστης που οφείλει χρήματα λόγω παραβάσεων διοδίων εφόσον προσέλθει μόνος του για να πληρώσει την οφειλή του δεν θα καταβάλλει το πρόστιμο του εικοσαπλασίου πλην όμως εφόσον θα έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής σε βάρος του, αυτή θα εκτελείται κανονικά». Η υπεύθυνη επικοινωνίας της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» διευκρινίζει πως το ποσό θα καταβάλεται τοις μετρητοίς. Αν ο οφειλέτης επιθυμεί δόσεις, αυτές θα είναι μέχρι έξι και θα επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας. Και φυσικά δεν θα δίδεται καμία έκπτωση σε όσους διακανονίσουν τις οφειλές τους. Απλά δεν θα καταβάλουν το πρόστιμο του εικοσαπλασίου του διοδίου τέλους. Οποιαδήποτε έκπτωση θα ήταν ουσιαστικά επιβράβευση των παραβατών έναντι όσων πλήρωναν κανονικά διόδια.

Μάλιστα για περισσότερες πληροφορίες οι οφειλέτες μπορούν να καλούν το Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών στο 2410 741440.

 

3 εκατ. απώλεια ΦΠΑ

Το έργο έχει ζημιωθεί πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ – εκ των οποίων τα 3 εκατ. έχει ζημιωθεί το Δημόσιο από το ΦΠΑ που δεν έχει εισπράξει αναφέρει. Το ζήτημα ωστόσο δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι και ζήτημα ισότητας των χρηστών και στηλίτευσης του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ επαγγελματιών. Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών είναι συνεπέστατοι στις υποχρεώσεις τους και στηρίζουν έμπρακτα το έργο. Το πρόβλημα το δημιουργεί μια ελάχιστη μειοψηφία των φορτηγών και επαγγελματιών που συνεχίζει να μην πληρώνει επιβαρύνοντας και  παραβιάζοντας τους κανόνες του ανταγωνισμού έναντι των συναδέλφων τους. Μέχρι σήμερα όλοι όσοι έχουν λάβει αγωγές και διαταγές πληρωμής έχουν προσέλθει για διακανονισμό. Έχουμε ήδη κλείσει συμφωνίες για την καταβολή περίπου 400.000€ και έπεται συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, οι επαγγελματίες μεταφέρουν τη χρέωση των διοδίων – όπως και των καυσίμων – στον πελάτη τους. Οι επαγγελματίες οφείλουν να χρησιμοποιούν την υποδομή (αυτοκινητόδρομο) να τη σέβονται και να συνεισφέρουν στη συντήρηση και τη βελτίωσή της.

«Η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» δεν έχει σκοπό ούτε και δεν της είναι ευχάριστο, να ασχολείται με εξώδικα, αγωγές ή διαταγές πληρωμής καταλήγει η κ. Ζαβρίδου. «Το αντικείμενο εργασιών της είναι πολύ διαφορετικό, είναι η δημιουργία, λειτουργία και συντήρηση ενός κατασκευαστικά άρτιου, αλλά και σύγχρονου αυτοκινητόδρομου. Όμως ο σημαντικότερος πόρος για να το πράξει αυτό προέρχεται από τα χρήματα που καταβάλλονται στα διόδια. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να προστατέψουμε το έργο και θα το πράξουμε. Οι διαταγές πληρωμής θα εκτελούνται στο ακέραιο».

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρθηκε, ότι μεγάλη μεταφορική εταιρεία με πολλά αυτοκίνητα κατέγραφε έως και 20 διελεύσεις ημερησίως χωρίς την καταβολή διοδίων.

 

Η επιστολή των μεταφορέων

Στην επιστολή του το Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών προς την εταιρεία – με κοινοποίηση και στον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών κ. Καλογιάννη, επισημαίνεται: «Όπως γνωρίζετε με το έγγραφό μας με θέμα μείωση τελών διοδίων 50% και ρύθμιση παλαιών οφειλών με μείωση 50% και εξόφληση σε 60 δόσεις, που εστάλη στο υπουργείο Ανάπτυξης Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, με αποδέκτες τους αρμόδιους υπουργούς, έχει ζητηθεί συνάντηση προκειμένου να αναλάβουν πρωτοβουλία για την άμεση λύση των εν γένει προβλημάτων.

Λόγω του ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχοντας ανειλημμένη υποχρέωση τη συζήτηση και ψήφιση του νέου νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή και (ως εκ τούτου δεν ήταν εφικτή η συνάντηση μαζί τους), παρακαλούμε όπως μας δώσετε τη  δυνατότητα να παρατείνεται την παροχή ευκαιρίας για τη ρύθμιση των οφειλών προς τις εταιρείες σας από τους ιδιοκτήτες Φ.Δ.Χ. χωρίς την επιβολή προστίμων, για επιπλέον 2 μήνες από την καταληκτική ημερομηνία, μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και τελεσφορήσουν οι επαφές με το υπουργείο Μεταφορών».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το