Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Στα 12,6 εκατ. ευρώ οι διαταγές πληρωμής

Το πρώτο δίμηνο του 2013 στο Πρωτοδικείο Βόλου
Το πρώτο δίμηνο του 2013 στο Πρωτοδικείο Βόλου

Αύξηση 23% υπολογίζεται στις διαταγές πληρωμής του δίμηνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013, οι οποίες κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Βόλου, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2012 και 2011. Οι τράπεζες, στην κυριολεξία, «σαρώνουν» τους οφειλέτες καθυστερημένων δανείων με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, για έκδοση διαταγής πληρωμής και στη συνέχεια πρόγραμμα πλειστηριασμού ή κατάσχεσης.

Η αξία των διαταγών πληρωμής του πρώτου δίμηνου τρέχοντος έτους ανέρχεται σε 12.648.623 ευρώ. Εκδόθηκαν 202 αποφάσεις, όλες σχεδόν αφορούν οφειλέτες τραπεζών.

Το αντίστοιχο διάστημα του 2012 εκδόθηκαν 159 αποφάσεις και το 2011 164 αποφάσεις. Σημειώνεται ότι το 2011 καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ αποφάσεων διαταγών πληρωμής, η αξία των οποίων έφτασε στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατάθεση αιτήσεων διαταγής πληρωμής συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό για Τρίτη συνεχή χρονιά, όσο δηλαδή διαρκεί η βαθιά οικονομική κρίση της χώρας.

Ο «κύκλος» των εργολάβων και προμηθευτών και των οφειλών προς τρίτους, οι οποίοι διεκδικούσαν ανεξόφλητα τιμολόγια, φαίνεται πως έχει «κλείσει» και έχει «ανοίξει» ο κύκλος των τραπεζών. Οι διαταγές πληρωμής του 2012 – η συντριπτική τους πλειοψηφία – και αυτών του πρώτου διμήνου του 2013 αφορούν σχεδόν αποκλειστικά δάνεια, αλληλόχρεους λογαριασμούς, επιταγές. Οι αιτήσεις προέρχονται από τις τράπεζες που προσπαθούν να «μαζέψουν» το χρήμα που είχαν δώσει. Οι περισσότερες αφορούν σε μη εξοφλημένα δάνεια, με σημαντική καθυστέρηση, αλλά και «κλείσιμο» επαγγελματικών δανείων.

Υπενθυμίζεται και σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου τμήματος του Πρωτοδικείου Βόλου το 2012 εκδόθηκαν 1.223 διαταγές πληρωμής αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, το 2011 εκδόθηκαν 1.080 διαταγές πληρωμής συνολικής αξίας 85 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2010 εκδόθηκαν 1.030, το 2009 εκδόθηκαν 911, το 2008 649 και το 2007 μόλις 437.

Αύξηση 30% περίπου καταγράφεται στις εκδοθείσες αποφάσεις διαταγών πληρωμής του Ειρηνοδικείου, όπου οι προσφυγές αφορούν σε ποσά μέχρι 20.000 ευρώ (από 12.000 που ήταν μέχρι πρότινος). Κυρίως πιστωτικές κάρτες, μη καταβολή ενοικίων και κοινοχρήστων, επαγγελματιών και ιδιωτών για δάνεια και ανεξόφλητες επιταγές. Οι αιτήσεις διαταγής πληρωμής στο Ειρηνοδικείο έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Και τον Ιανουάριο του 2013 συνεχίστηκε η κατάθεση αιτήσεων διαταγής πληρωμής στο Ειρηνοδικείο – κυρίως από τράπεζες για πιστωτικές κάρτες – αν και στο Ειρηνοδικείο καθημερινές είναι οι αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο προσδιορισμός για συζήτηση γίνεται τώρα από το 2014. Έως τώρα έχουν κατατεθεί 900 αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 

Δικηγόροι και από άλλες πόλεις

Ένα πολύ σημαντικό και νέο στοιχείο, που μαρτυρεί και τις αλλαγές που έχουν επέλθει με την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, είναι ότι η κατάθεση πολλών πλέον δικογράφων για έκδοση διαταγών πληρωμής γίνεται από δικηγόρους άλλων πόλεων και κυρίως της Αθήνας.

Δικηγόροι, οι οποίοι έχουν έδρα την Αθήνα ή είναι υπάλληλοι δικηγορικής εταιρίας, εμφανίζονται στο Πρωτοδικείο Βόλου και καταθέτουν αιτήσεις διαταγών πληρωμής για λογαριασμό τραπεζών. Τούτο έχει περιορίσει την ύλη δικηγόρων του Βόλου.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από το Σεπτέμβριο και μετά η κατάθεση αιτήσεων διαταγής πληρωμής στο Πρωτοδικείο γίνονταν από δικηγόρους εκπρόσωπους τραπεζών. Σε αρκετές δε περιπτώσεις η κατάθεση ήταν ομαδική. Και τούτο επειδή οι τράπεζες επιχειρούσαν να πιέσουν με τον τρόπο αυτό τους δανειολήπτες (κυρίως επαγγελματίες με μεγάλα δάνεια) καθώς γίνονταν αντιληπτό ότι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση θα τους οδηγούσε σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής δανείων. Οι περισσότερες αφορούν – ειδικά το τελευταίο τετράμηνο – σε αλληλόχρεους λογαριασμούς, επαγγελματικά δάνεια και επιταγές. Τα ποσά κυμαίνονται από 20.000 έως και 400.000 ευρώ. Από το μήνα Νοέμβριο και μετά, η συντριπτική πλειοψηφία των διαταγών πληρωμής προέρχονται από τράπεζες, οι οποίες πίεζαν ασφυκτικά τους δανειολήπτες – κυρίως τους ασυνεπείς – για κλείσιμο λογαριασμών και καταβολές των δανείων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το