Photo Gallery, Τοπικά

Στα όριά τους οι ιδιωτικές κλινικές

Οι συνολικές οφειλές των ταμείων προς τις ιδιωτικές κλινικές του Βόλου υπολογίζονται σε πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ «πνίγουν» και τις ιδιωτικές κλινικές του Βόλου, στις οποίες οφείλονται εκατομμύρια ευρώ από νοσήλια. Ήδη στη γειτονική Λάρισα μια ιδιωτική κλινική ανέστειλε τη λειτουργία της, ενώ στο Βόλο όλες βρίσκονται σε οριακή κατάσταση οικονομικά και έχουν οφειλές προς προμηθευτές, αλλά και προς εργαζόμενους. Τις προάλλες δόθηκε προκαταβολή των οφειλομένων νοσηλίων του Μαρτίου, ωστόσο σήμερα λήγει η προθεσμία εξόφλησης των νοσηλίων του… Απριλίου.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις, που έχουν γίνει το πεντάμηνο του 2012 σε εξωτερικούς ασθενείς, ενώ το πιο σοβαρό είναι πως οφείλει όλα τα νοσήλια των ταμείων που συγχωνεύθηκαν στον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2011, καθώς και δέκα μήνες από το 2010. Εξάλλου ορισμένα ταμεία όπως ο ΟΓΑ, έχει οφειλές στις ιδιωτικές κλινικές από το 2007.

Την ίδια ώρα, τα ιατρικά υλικά σε ένα δημόσιο νοσοκομείο κοστίζουν οκτώ με δέκα φορές περισσότερο από μια ιδιωτική κλινική, ενώ εικοσαπλάσιο είναι το κόστος του νοσηλίου σε ένα δημόσιο νοσοκομείο από ότι σε μια ιδιωτική κλινική.

«Και πριν τον ΕΟΠΥΥ ο ΟΓΑ έχει να εξοφλήσει νοσήλια από το 2007. Δίνει έναντι. Ο ΟΠΑΔ έχει 20 μήνες να πληρώσει, πλήρωσε μόλις δύο μήνες για το 2010, ενώ το ΝΑΤ χρωστάει από το 2008», επισημαίνει ο ιδιοκτήτης νευρολογικής κλινικής του Βόλου κ. Κ. Γάτος, που χαρακτηρίζει την κατάσταση απελπιστική και δηλώνει ότι το προσωπικό είναι απλήρωτο ένα μήνα.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γάτος, «ανά πέντε ασθενείς νοσηλευόμενους έχω έναν εργαζόμενο. Στο Δαφνί, που είναι κρατικό ίδρυμα, έχουν πέντε άτομα προσωπικό ανά ασθενή…»

Το πιο σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές χειρουργικές κλινικές, που χρειάζονται υλικά για τις επεμβάσεις. «Αν π.χ. για ένα ανεύρυσμα το αγγειοπλαστικό υλικό κοστίζει 25.000 ευρώ τα δέκα εκατοστά, πώς να βγει αυτή η κλινική;», αναφέρει ο κ. Γάτος. «Το ΙΚΑ είναι το πιο συνεπές Ταμείο και πληρώνει με ένα μήνα καθυστέρηση, πράγμα που δεν συμβαίνει όμως με τα υπόλοιπα Ταμεία», σημειώνει ο κ. Γάτος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ακριβά φάρμακα και τα αναλώσιμα, που είναι μονοπωλιακά, οι ιδιωτικές κλινικές προκαταβάλουν το κόστος τους».

Ήδη ιδιωτική κλινική της Λάρισας προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας της, ενώ οι κλινικές του Βόλου βρίσκονται πλέον σε οριακή κατάσταση.

«Τα ταμεία μας οφείλουν 2,7 εκατομμύρια ευρώ περίπου, αλλά οι υποχρεώσεις μας προς το Δημόσιο δεν συμψηφίζονται. Υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας, αν και βάσει ΦΕΚ έπρεπε μέχρι 31 Μαρτίου του 2012, να μας έχουν εξοφληθεί όλες οι παλιές οφειλές. Ωστόσο δεν πληρώθηκε ευρώ», τονίζει ο κ. Δ. Καραστάθης, υπεύθυνος ιδιωτικής γενικής κλινικής του Βόλου.

Οι συνολικές οφειλές των ασφαλιστικών Ταμείων προς τις ιδιωτικές κλινικές της χώρας ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ περίπου, δηλαδή κατά μέσο όρο σε κάθε κλινική τα Ταμεία οφείλουν 4,1 εκατομμύρια ευρώ…

«Οι συνολικές οφειλές προς τις κλινικές του Βόλου υπολογίζονται σε πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Η κατάσταση είναι οριακή μέχρι τέλος Ιουνίου», τονίζει ο κ. Καραστάθης.

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και τις ιδιωτικές κλινικές, καθώς πλέον οι ασφαλισμένοι που είναι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, αποφεύγουν να νοσηλευθούν σε αυτές και προτιμούν το δημόσιο Νοσοκομείο.

«Πληρωθήκαμε προκαταβολή νοσηλίων του Μαρτίου, αλλά μας οφείλουν ακόμη τον Απρίλιο και το Μάιο, ενώ αύριο λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των νοσηλίων του Απριλίου και οφείλουν και το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων εξωτερικών ασθενών για όλο το πεντάμηνο του 2012», δηλώνει μεταξύ άλλων στη «Θ», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρ. Σαραφιανός. «Παράλληλα παραμένουν όλα τα χρέη μέχρι τέλος του 2011. Εμείς κάνουμε υπομονή, καθώς δεν μπορούμε να παίζουμε με την υγεία των ασθενών. Φταίει το κράτος, φταίει ο ΕΟΠΥΥ και προς αυτούς διαμαρτυρόμαστε. Δεν βάζουμε όμηρο τον ασθενή», σημειώνει ο κ. Σαραφιανός, αναφορικά με την πληροφορία περί αναστολής λειτουργίας των ιδιωτικών χειρουργικών κλινικών.

Σημειώνεται ότι η Ένωση εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών κλινικών, τις 150 από τις 170 συνολικά που λειτουργούν στη χώρα και που συνολικά διαθέτουν περίπου 15.000 κλίνες, από τις οποίες 700 στο Βόλο.

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών δηλώνουν πως «αδυνατούν να παρέχουν  υψηλού επίπεδου υπηρεσίες με νοσήλιο στο οποίο έχει ενταχθεί η παροχή των νοσηλευτικών υπηρεσιών, των ιατρικών χωρίς ξέχωρη αμοιβή υπηρεσιών, οι περισσότερες μικροβιολογικές εξετάσεις, 800 φάρμακα, οι οροί, τρία γεύματα ημερησίως, ψύξη, θέρμανση, καθαριότητα, διοικητική υποστήριξη, παροχή οξυγόνου, αναλώσιμα μιας χρήσης, συντήρηση δωματίων και χώρων και πολλά άλλα μικρότερης αλλά υπαρκτής αξίας, που το κόστος συνολικά αθροιζόμενο υπερβαίνει τα 34,63 ευρώ της Γ’ Θέσης».

Το πραγματικό κόστος νοσηλείας στα κρατικά νοσοκομεία, σύμφωνα με στοιχεία των ιδιωτικών κλινικών, είναι υπέρ-εικοσαπλάσιο ημερησίως ανά κλίνη από τα 34,63 ευρώ. Η κυβέρνηση προτιμά να πληρώνει πρόστιμα, παρά να κάνει αναπροσαρμογή νοσηλίου. Το νοσήλιο στα δημόσια νοσοκομεία είναι 70 ευρώ για τον παθολογικό τομέα και 100 για το χειρουργικό τομέα. Πέρυσι μόνον ένα νοσοκομείο έκανε ισολογισμό, το Ψυχιατρικό της Αθήνας, το οποίο χωρίς τους μισθούς, διότι πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, έβγαλε 1.200 ευρώ ημερήσιο νοσήλιο…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το