Photo Gallery, Αθλητισμός

Στα σαλόνια της Ευρώπης ο Ολυμπιακός Β.

Παρά τη βαριά ήττα με 5-1 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ

Στιγμιότυπο από το χθεσινό παιχνίδι στην Τούμπα

Μπορεί ο Ολυμπιακός Βόλου να γνώρισε χθες βαριά ήττα με 5-1 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ, ωστόσο, η εξασφάλιση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου και η συμμετοχή των «ερυθρολεύκων» στο Europa League της νέας χρονιάς αποτελεί τεράστια επιτυχία για το βολιώτικο συγκρότημα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Ολυμπιακός Βόλου θα παίξει στην Ευρώπη, κάνοντας πραγματικότητα ένα όνειρο που φάνταζε μακρινό στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου.

Ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει σήμερα η ένσταση που κατέθεσε η ΑΕΚ κατά του κύρους του αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου την περασμένη Κυριακή, η «Ένωση» δεν μπορεί να πάρει την πρώτη θέση στα πλέι οφ και να συμμετάσχει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός Βόλου να έχει εξασφαλισμένο το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Μετά τη χθεσινή νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ με 2-0, οι «πράσινοι» θα παίξουν στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς με 13 βαθμούς πήραν την πρώτη θέση στην ειδική κατάταξη. Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε δεύτερος με 12 βαθμούς, η ΑΕΚ τρίτη με 8 και ο Ολυμπιακός τέταρτος με 6 βαθμούς.

Όσον αφορά τη χθεσινή αναμέτρηση, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 3-0 στο ημίχρονο με τέρματα των Σαλπιγγίδη στο 1’, Βιεϊρίνια στο 12’ και Αρίας στο 37’, ενώ στο β’ μέρος σκόραραν οι Σαλπιγγίδης στο 51’ και Μουσλίμοβιτς στο 67’. Το γκολ της τιμής για τον Ολυμπιακό πέτυχε στο 83’ με χτύπημα πέναλτι ο Μαρτίν.

Πως έπαιξαν οι ομάδες

Με σύστημα 4-2-3-1 παρέταξε την ομάδα του ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Μάκης Χάβος. Ο Χαλκιάς υπερασπίστηκε την εστία του «Δικεφάλου του Βορρά», ενώ την τετράδα της άμυνας από τα δεξιά προς τα αριστερά αποτέλεσαν οι Σνάουτσνερ, Μπαλάφας, Μαλεζάς και Λίνο. Οι Βιτόλο και Αρίας ήταν οι δύο αμυντικοί χαφ, ο Σαλπιγγίδης έπαιξε στη δεξιά πλευρά, ο Βιτόλο στην αριστερή, ενώ ο Φωτάκης έπαιξε πίσω από τον προωθημένο Αθανασιάδη.

Από την άλλη πλευρά ο Μάκης Κατσαβάκης αιφνιδίασε με το σχήμα που παρέταξε, καθώς ανέθεσε το ρόλο του δεξιού οπισθοφύλακα στον Μπρέσκα, αφήνοντας εκτός ενδεκάδας τον Σέλεζι, ενώ δεν χρησιμοποίησε ούτε τον Ψυχογιό, τη δεύτερη επιλογή των «ερυθρολεύκων» για τη θέση του δεξιού μπακ. Στον πάγκο κάθισε και ο Τομάς, με το νεαρό Γκότοβο να παίζει στόπερ, δίπλα στον Ντολεζάι (ο Σανκαρέ ήταν τραυματίας). Ως αριστερός μπακ αγωνίστηκε ο Ζαραδούκας, ενώ κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Γιακούποβιτς.

Στη μεσαία γραμμή οι Άλβαρεζ και Ρόκα ήταν οι δύο αμυντικοί χαφ, οι Μόνχε (δεξιά) και Νέμεθ (αριστερά) αγωνίστηκαν στις πτέρυγες, ενώ ο Σολάκης έπαιξε πίσω από τον Μαρτίν στην επίθεση.

 

Ο απόλυτος

αιφνιδιασμός

Ο ΠΑΟΚ μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι, αιφνιδιάζοντας τον Ολυμπιακό. Το χρονόμετρο του γηπέδου της Τούμπας σημάδευε μόλις το 12ο δευτερόλεπτο και ο «Δικέφαλος του Βορρά» άνοιξε το σκορ. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ με πέντε πάσες έφτασαν σε θέση βολής, φτάνοντας στο γκολ. Ο Βιερϊνία πάσαρε στον Λίνο, ο Βραζιλιάνος έβγαλε παράλληλη σέντρα για τον Σαλπιγγίδη μέσα στη περιοχή του Ολυμπιακού, με τον άσο του ΠΑΟΚ να σκοράρει με προβολή.

Οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετώπισαν σε όλο το πρώτο ημίχρονο πολλά προβλήματα στο χώρο της μεσαίας γραμμή, αφήνοντας κενούς χώρους, με αποτέλεσμα οι παίκτες του ΠΑΟΚ να τους εκμεταλλευτούν και να «κλειδώσουν» από το α’ μέρος τη νίκη, πετυχαίνοντας τρία γκολ.

Η άμυνα του Ολυμπιακού δέχθηκε πίεση από τους γηπεδούχους, με τον Βιεϊρίνια να είναι εξαιρετικός, ενώ και ο Λίνο από τα αριστερά δημιούργησε πολλά ρήγματα στην «ερυθρόλευκη» άμυνα. Οι ποδοσφαιριστές του Μάκη Κατσαβάκη δεν μπορούσαν να κρατήσουν τη μπάλα και να οργανώσουν το παιχνίδι, με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να βγαίνει ταχύτατα στην επίθεση.

Στο 4’ ο Βιεϊρίνια εκτέλεσε φάουλ με τον Γιακούποβιτς να διώχνει τη μπάλα, ενώ στο 9’ ο Ολυμπιακός απείλησε για πρώτη φορά την εστία του ΠΑΟΚ, με τον Γκότοβο να πιάνει την κεφαλιά, μετά από εκτέλεση φάουλ του Μπρέσκα, με τη μπάλα να περνά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Χαλκιά.

Πριν συμπληρωθεί το πρώτο 15λεπτο ο ΠΑΟΚ πέτυχε και δεύτερο γκολ. Ήταν το 12’ όταν ο Βιεϊρίνια έκανε ωραία προσπάθεια (ξεκίνησε από το χώρο του κέντρου, χωρίς να δεχθεί ιδιαίτερη πίεση από πλευράς παικτών Ολυμπιακού), προχώρησε και με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στο αριστερό «παραθυράκι» του Γιακούποβιτς (2-0).

Στο 19’ ο Μπαλάφας έφυγε τραυματίας από το παιχνίδι, με τον Σαβίνι να παίρνει τη θέση του στο κέντρο της άμυνας του «Δικεφάλου».

Ο Ολυμπιακός παίζοντας χωρίς νεύρο και πάθος, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί με επιτυχία στον επιθετικό ρυθμό που έδινε στο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ και στο 25’ οι γηπεδούχοι λίγο έλειψε να κάνουν το 3-0. Μετά από κάθετη πάσα του Βιεϊρίνια στον Σαλπιγγίδη, ο επιθετικός του ΠΑΟΚ σούταρε, με τον Γιακούποβιτς να διώχνει προσωρινά τη μπάλα. Στη συνέχεια της φάσης ο Βιεϊρίνια πάσαρε στον Φωτάκη, το σουτ του οποίου απέκρουσε και πάλι ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού.

Δύο λεπτά αργότερα σουτ του Σαλπιγγίδη έφυγε άουτ, ενώ στο 30’ ο ΠΑΟΚ έκανε και δεύτερη αναγκαστική αλλαγή, με τον Κρέσιτς να παίρνει τη θέση του τραυματία Χαλκιά κάτω από τα δοκάρια.

Οι γηπεδούχοι πριν κλείσει το πρώτο ημίχρονο πέτυχαν και τρίτο γκολ στο 39’, μετά από εξαιρετική προσπάθεια του Σνάουτσνερ και σουτ του Αρίας. Ο δεξιός οπισθοφύλακας του ΠΑΟΚ ξεπέρασε την αντίσταση του Άλβαρεζ μέσα στην περιοχή, γύρισε τη μπάλα πίσω στον επερχόμενο Αρίας και ο Κολομβιανός μέσος μόνος αμαρκάριστος από το ύψος της μεγάλης περιοχής με δυνατό σουτ πέτυχε το 3-0.

Αμέσως μετά το γκολ ο Μάκης Κατσαβάκης πέρασε στο παιχνίδι τον Σέλεζι αντί του Νέμεθ, με τον Ούγγρο να παίζει στη φυσική του θέση (δεξιός μπακ) και τον Μπρέσκα να αγωνίζεται στην αριστερή πτέρυγα.

Η τελευταία φάση στο α’ μέρος σημειώθηκε στο 42’ με τον Σολάκη να εκτελεί φάουλ, με τη μπάλα να φεύγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Κρέσιτς.

 

Τυπική διαδικασία

το β’ μέρος

Το δεύτερο ημίχρονο αποτέλεσε τυπική διαδικασία, καθώς ο ΠΑΟΚ με το 3-0 του πρώτου μέρους είχε ήδη εξασφαλίσει τη νίκη. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν, πάντως, να παίζουν επιθετικά και σημείωσαν άλλα δύο τέρματα, δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη τους.

Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, στο δεύτερο ημίχρονο ανέβασε την απόδοσή του, παρότι δέχθηκε δύο γκολ, πριν πετύχει το γκολ της τιμής στο 83’. Πολύ νωρίς, στο 51’ ο ΠΑΟΚ πέτυχε το 4-0. Ο πανταχού «παρών» χθες Βιεϊρίνια είδε τον Σαλπιγγίδη να φεύγει στην επίθεση, ο έμπειρος επιθετικός του ΠΑΟΚ σούταρε με τη μπάλα να κοντράρει πάνω στον Γκότοβο, ξεγελώντας τον Γιακούποβιτς και καταλήγοντας στα δίχτυα του Ολυμπιακού. Αυτό ήταν το ένατο φετινό γκολ του Σαλπιγγίδης και το τέταρτο απέναντι στον Ολυμπιακό Βόλου.

Στο 58’ ο Λίνο έκανε ατομική προσπάθεια, όμως το σουτ που επιχείρησε έφυγε έξω από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Γιακούποβιτς. Ο «Δικέφαλος» ανέβασε στο 5-0 το δείκτη του σκορ στο 67’. Ο Λίνο (από τους κορυφαίους παίκτες του ΠΑΟΚ χθες) με εξαιρετική μεταβίβαση βρήκε τον Μουσλίμοβιτς (είχε περάσει ως αλλαγή στο ματς πριν από ένα λεπτό) με τον Βόσνιο επιθετικό να πλασάρει εύστοχα (5-0).

Τα νέα, ωστόσο, από το ΟΑΚΑ δεν ήταν καλά για τον ΠΑΟΚ, από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός κέρδιζε την ΑΕΚ, με αποτέλεσμα οι παίκτες του «Δικεφάλου» να απογοητευτούν.

Ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά και στο 73’ έχασε σπουδαία ευκαιρία με τον Ακόστα. Ο Ισπανός σούταρε πάνω στη κίνηση άουτ, μετά από σέντρα του Μπρέσκα, ενώ στο 82’ οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν πέναλτι. Ο Σαβίνι ανέτρεψε τον Σολάκη μέσα στη περιοχή (είδε την 2η κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε) με τον Μαρτίν να σκοράρει από την «άσπρη βούλα», μειώνοντας το σκορ σε 5-1.

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το ματς και αυτός με δέκα παίκτες, καθώς στο 88’ αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Ηλίας Σολάκης.

 

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός Β. 5-1

1. Χαλκιάς

(91. Κρέσιτς 30’ λ.τ.)

27. Σνάουτσνερ

16. Λίνο

4. Μπαλάφας

(36. Σαβίνι 19’ λ.τ.)

13. Μαλεζάς

6. Βιτόλο

85. Αρίας

9. Σαλπιγγίδης

20. Βιεϊρίνια

18. Φωτάκης

33. Αθανασιάδης

(11. Μουσλίμοβιτς 66’)

 

1. Γιακούποβιτς

31. Ζαραδούκας

(20. Ακόστα 46’)

10. Μπρέσκα

3. Ντολεζάι

33. Γκότοβος

13. Άλβαρεζ

(2. Ζέρης 62’)

21. Ρόκας

26. Μόνχε

26. Νέμεθ

(25. Σέλεζι 39’)

77. Σολάκης

9. Μαρτίν

 

Σκόρερ: 1’, 51’ Σαλπιγγίδης, 12’ Βιεϊρίνια, 39’ Αρίας, 67’ Μουσλίμοβιτς-83’ πεν. Μαρτίν

Κόκκινη: 82’ Σαβίνι (2η κίτρινη), 88’ (2η κίτρινη)

Κίτρινες: 45’ Λίνο, 64’ Σαβίνι-74’ Σολάκης, 79’ Ρόκας

Διαιτητής: Γιάχος (Χίου)

Βοηθοί: Φαντόπουλος (Πειραιά), Μπιτσίδης (Θράκης)

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το