Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Στα βιβλιοπωλεία για σχολικά βιβλία


Πωλούνται σε τιμές από ένα μέχρι και έξι ευρώ

Φέτος είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που οι μαθητές στον αγιασμό δεν θα πάρουν τα σχολικά βιβλία


 

 

Στα βιβλιοπωλεία της πόλης καταφεύγουν οι γονείς και οι μαθητές για να αγοράσουν τα σχολικά βιβλία και έτσι να αντιμετωπίσουν τα λιγότερα δυνατόν προβλήματα ως προς τη διδασκαλία των παιδιών τους. Ωστόσο και στα βιβλιοπωλεία τα αποθέματα σταδιακά λιγοστεύουν, με αποτέλεσμα να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλο και λιγότεροι γονείς.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Στην εκπαιδευτική κοινότητα επικρατεί μεγάλη αναστάτωση με το θέμα των σχολικών βιβλίων. Φέτος είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που οι μαθητές στον αγιασμό δεν θα πάρουν τα σχολικά βιβλία, αλλά θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου για να τα λάβουν.

Οι γονείς όμως δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση και προσπαθούν να βρουν τα σχολικά βιβλία από τα βιβλιοπωλεία.

Στο Βόλο λειτουργούν πέντε βιβλιοπωλεία που προμηθεύονται από τον Οργανισμό Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και από τις αποθήκες τα βιβλία και τα πωλούν στους ενδιαφερόμενους. Αυτό συνέβαινε κάθε χρόνο και κυρίως εξυπηρετούνταν οι γονείς μαθητών που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία, αφού δεν τα προμηθεύονται από τον ΟΕΔΒ.

Φέτος όμως το ενδιαφέρον ήταν πιο έντονο, αφού εδώ και δέκα περίπου ημέρες πολλοί γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στα δημόσια σχολεία και ξέρουν ότι δεν θα πάρουν τα σχολικά βιβλία μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, μεταβαίνουν στα βιβλιοπωλεία για να τα αγοράσουν από εκεί.

Όπως τόνισαν οι βιβλιοπώλες, συνήθως αγοράζουν τα βιβλία από τα πιο βασικά μαθήματα σε κάθε τάξη. Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που τα αγοράζουν όλα. Τις περισσότερες φορές οι γονείς δεν μπορούν να βρουν όλα τα σχολικά βιβλία που τους ενδιαφέρουν από το ίδιο βιβλιοπωλείο, και έτσι αναγκάζονται να μεταβαίνουν και στα υπόλοιπα, ψάχνοντας εδώ και εκεί, μήπως και τα βρουν.

Το κάθε σχολικό βιβλίο κοστίζει από ένα ευρώ μέχρι και έξι ευρώ περίπου. Συνήθως ο κάθε γονιός θα πρέπει να διαθέσει περίπου 35-60 ευρώ για να προμηθευτεί όλα τα βιβλία. Ωστόσο οι γονείς διαμαρτύρονται και λένε ότι δεν είναι δυνατόν ακόμη και το σχολικό βιβλίο που ήταν δωρεάν, τώρα να υποχρεώνονται να το αγοράσουν, επειδή το υπουργείο Παιδείας καθυστέρησε την εκτύπωσή τους.

Σημειώνεται πως υπάρχουν μαθήματα, όπως τα Μαθηματικά και η Φυσική της Α’ Τάξης Λυκείου που τα βιβλία έχουν αλλάξει.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών Εκδοτών κ. Απόστολος Βασιλειάς σημείωσε πως οι γονείς δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται, να δουν τι θα τους πουν στα σχολεία και μετά να ενεργήσουν. Πάντως τα σχολικά βιβλία είναι πιο φθηνά από τα βοηθήματα.

Ωστόσο οι βιβλιοπώλες έχουν ζητήσει νέες προμήθειες από τις αποθήκες για να εξυπηρετήσουν τους μαθητές.

 

Ενημέρωση διευθυντών

Εκδήλωση ενημέρωσης των διευθυντών Δημοτικών σχετικά με τη διαχείριση του προβλήματος για τη μη αποστολή των σχολικών βιβλίων πραγματοποιήθηκε χθες στο Μεταξουργείο. Την ενημέρωση έκαναν οι σχολικοί σύμβουλοι.

Αρχικά τονίστηκε η αδικαιολόγητη καθυστέρηση που υπάρχει με τη διάθεση των σχολικών βιβλίων στα σχολεία, ενώ υπογραμμίστηκε πως η διδασκαλία και η μελέτη μέσω των dvd δεν είναι δυνατή στους μαθητές του Δημοτικού. Επίσης και οι φωτοτυπίες δεν αποτελούν την καλύτερη λύση λόγω κόστους για τις σχολικές μονάδες.

Ο συντονιστής σχολικών συμβούλων για το Νομό Μαγνησίας κ. Κυριαζής Πόρποδας ανέφερε ότι προωθούνται άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης. Έτσι τονίστηκε στους διευθυντές πως οι δάσκαλοι θα μπορούν στα μαθήματα, όπως ιστορία, γεωγραφία, θρησκευτικά, να γράφουν στον πίνακα πέντε-έξι σειρές που ήταν οι κεντρικοί άξονες του μαθήματος και τις οποίες θα αντιγράφουν στο τετράδιό τους οι μαθητές. Παράλληλα θα κάνουν τη διδασκαλία της ενότητας. Για τη Γλώσσα, οι δάσκαλοι μπορούν να βγάζουν φωτοτυπία μόνο το κείμενο και να το μοιράζουν στους μαθητές, ενώ τις ασκήσεις να τις γράφουν στον πίνακα.

Επίσης μπορεί να γίνει και τροποποίηση του ωραρίου, δηλαδή να διδάσκονται οι μαθητές για αρχή περισσότερες ώρες τα μαθήματα που υπάρχουν τα βιβλία, μέχρι να έρθουν και τα εγχειρίδια για τα υπόλοιπα μαθήματα.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ηλεία: Θλίψη και οργή στην κηδεία της 11χρονης που δολοφονήθηκε από το θείο της

Πόνος, οργή, κι ένα τεράστιο «γιατί», διαγράφονται στα πρόσωπα της οικογένειας και των συγχωριανών της…

12 Ιουνίου 2024

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. για την αντιπυρική προστασία

Συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) του Δήμου Νοτίου Πηλίου σήμερα Τετάρτη…

12 Ιουνίου 2024

Χρήστος Μεγάλου στο συνέδριο Reuters Responsible Business Europe 2024: Κρίσιμος ο ρόλος των τραπεζών στην πράσινη ανάπτυξη

Την ανάγκη κινητοποίησης κεφαλαίων για την ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης και την υποστήριξη επενδυτικών σχεδίων…

12 Ιουνίου 2024

Εθελοντική αιμοδοσία από τους AHEPANS και την Αλληλεγγύη – video & photo

Την τρίτη συνεχόμενη αιμοδοσία διοργάνωσαν σήμερα οι AHEPA «Αργοναύτες Βόλος» σε συνεργασία με τον σύλλογο…

12 Ιουνίου 2024

Ξεκινά η Ναυτική Εβδομάδα 2024 – Αφιερωμένη στην Κύπρο

  Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, μέσω του Φορέα Πολιτισμού της «Μαγνήτων Κιβωτός», συνδιοργανώνει…

12 Ιουνίου 2024

Στο λιμάνι του Βόλου το κρουαζιερόπλοιο «MARELLA DISCOVERY»

Το κρουαζιερόπλοιο «MARELLA DISCOVERY» σημαίας Μάλτας, καταπλέει την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 και ώρα 08:00,…

12 Ιουνίου 2024