Photo Gallery, Τοπικά

Στα «λευκά» η κορυφή του Πηλίου

 

Δεν δημιούργησαν προβλήματα η χιονόπτωση και οι νέες κατολισθήσεις στο Πήλιο

 

Το ύψος του χιονιού έφτασε τα 15 εκατοστά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα

 

Νέα κατολισθητικά φαινόμενα σε Ξουρίχτι και «Καράβωμα»

 

 

Στα «λευκά» ντύθηκαν το βράδυ της Κυριακής οι κορυφές του Πηλίου, με το ύψος του χιονιού να φτάνει σε ορισμένα σημεία ακόμη και τα 15 εκατοστά. Ιδιαίτερα προβλήματα από τη χιονόπτωση δεν προκλήθηκαν, ωστόσο για μια ακόμη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα, σημειώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής ευτυχώς έκτασης, στις περιοχές του Ξουριχτίου και του Καραβώματος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή μηχανημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για την απομάκρυνση των βράχων.

 

Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΝΟΣ

[email protected]

 

Η χιονόπτωση στις κορυφές του Πηλίου ξεκίνησε στις 7μ.μ. της Κυριακής και διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Όπως προαναφέρθηκε το ύψος του χιονιού έφτασε και τα 15 εκατοστά στα λεγόμενα «ανεμοσούρια» από το ύψος της Αλυκόπετρας μέχρι και το Καράβωμα. Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων δεν δημιουργήθηκαν, ωστόσο στην περιοχή βρέθηκαν 3 εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για την απομάκρυνση του χιονιού στους οδικούς άξονες Χάνια- Ζαγορά, Χάνια- Κισσός και Χάνια- Δράκεια.

Ιδιαίτερη βαρύτητα τα εκχιονιστικά μηχανήματα έδωσαν στον αποχιονισμό του δρόμου από τη θέση «Αλυκόπετρα» μέχρι και το ύψος των ψυγείων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς και σε μήκος τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων.

Στην περιοχή του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου, σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Γ. Αντώνογλου- Κασσαβέτη,  το ύψος του χιονιού δεν ξεπέρασε τα τρία εκατοστά και συγκεκριμένα από τη θέση «Προφήτης Ηλίας» και πάνω, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 900 μέτρων.

Περιορισμένης έκτασης χιονόπτωση σημειώθηκε και στην περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου και συγκεκριμένα στη θέση «Άγ. Γεώργιος», χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα, σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Νικ. Φορτούνα.

Εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας εργάστηκαν και στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας για τον αποχιονισμό των πάρκιν του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου.

 

Νέες κατολισθήσεις

Ωστόσο, από τις βροχοπτώσεις και τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σημειώθηκαν νέα κατολισθητικά φαινόμενα στην περιοχή του Ξουριχτίου και στη θέση «Καράβωμα». Ζημιές ή προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων δεν αναφέρθηκαν, ωστόσο χρειάστηκε η επέμβαση μηχανημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για την απομάκρυνση των βράχων και των χωμάτων, ενώ σε ορισμένα σημεία τοποθετήθηκε ειδική σήμανση και φωτεινοί σηματοδότες για την ενημέρωση των διερχόμενων οδηγών.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αργ. Κοπάνας βρέθηκε στα Χάνια την Κυριακή το βράδυ για να επιβλέψει τον αποχιονισμό, ενώ το Σάββατο το βράδυ μετέβη στα σημεία των κατολισθήσεων με το Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αλ. Αλεξάνδρου, όπου μηχανήματα της Περιφέρειας απομάκρυναν τους βράχους και τα χώματα από το οδόστρωμα ώστε να διεξάγεται ομαλά η κίνηση των οχημάτων.

Χθες, Δευτέρα, περιόδευσε σε όλο το οδικό κύκλωμα του Πηλίου, μαζί με τον εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας κ. Λ. Ρίνη για να διαπιστώσουν την επικρατούσα κατάσταση.

Με αφορμή τις νέες κατολισθήσεις σε Ξουρίχτι και Καράβωμα ο αντιπεριφερειάρχης σε δήλωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στις αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας υπάγεται η «συντήρηση» των οδών, των οποίων η συντήρηση ανήκε στην αρμοδιότητα της Κρατικής Περιφέρειας και των αντίστοιχων πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.
Πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και οποιαδήποτε Π.Ε, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το υπουργείο Υποδομών, ούτε, βέβαια, διαθέτει τον προϋπολογισμό του υπουργείου ή του Κράτους.
Αν θέλουν κάποιοι να αναλάβουμε το ρόλο και το έργο του υπουργείου Υποδομών, θα το κάνουμε ευχαρίστως, αρκεί να μεταβιβαστούν σε εμάς οι αρμοδιότητες μαζί – και το τονίζω αυτό – με τους αντίστοιχους πόρους, αλλά και με επαρκές προσωπικό.
Στο Πήλιο το πρόβλημα είναι μεγάλο, έχει ξεφύγει από την έννοια και τα όρια της απλής «συντήρησης» του δρόμου, που είναι αρμοδιότητά μας. Έχει να κάνει με γεωλογικά φαινόμενα και φυσικές δυνάμεις, που παρασύρουν πλαγιές του βουνού και προκαλούν εκτεταμένες καταπτώσεις, καθιζήσεις και κατολισθήσεις.
Το ζήτημα πλέον δεν είναι η συντήρηση της οδού, αλλά η επανακατασκευή της οδού με έργα αντιστήριξης και διαχείρισης επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, αφού η κύρια οδική αρτηρία, που είναι γερασμένη, σε πολλά σημεία έχει θεμελιωθεί επάνω σε ασταθή επιφανειακά στρώματα και σε πρανή με μεγάλες κλίσεις.
Η παρέμβαση της Περιφέρειας μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος και της κρισιμότητας της κατάστασης είναι εκ των πραγμάτων «ασπιρίνη».
Και εδώ δεν χρειαζόμαστε «ασπιρίνες» για να ανακουφιστούμε προσωρινά, αλλά «χειρουργείο» για να δοθεί οριστική λύση.
Τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ απαιτούνται για να κάνουμε μιαν αρχή. Για να εκπονηθούν μελέτες στα σημεία που πονάμε. Για να υλοποιηθούν έργα εκεί όπου έχουμε ήδη μελέτες.
Όσο το υπουργείο θα αδιαφορεί και θα κωφεύει τόσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Δεν γίνεται να πορεύεται με τη λογική «ξεφορτώνομαι τομείς της ευθύνης μου».
Και ούτε μπορεί να μας κατηγορεί ότι δεν έχουμε μελέτες, τη στιγμή, που το ίδιο οφείλει να χρηματοδοτήσει τις μελέτες!».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το