Photo Gallery, Τοπικά

Στήριξη, εν μέσω κρίσης, στις τοπικές κοινωνίες Νοτίου Πηλίου και Αλοννήσου

Προγράμματα για ευπαθείς ομάδες και κυρίως ανέργους θα υλοποιήσουν οι Δήμοι

 

 

Τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τις μικρές κοινωνίες του Νοτίου Πηλίου, ιδιαιτέρως ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι αυξανόμενοι άνεργοι, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι δήμοι των περιοχών, αξιοποιώντας σχετικά προγράμματα. Έτσι, στην εφαρμογή της δομής «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» προχωρεί ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, ενώ σχετική πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών υπέβαλε και ο αντίστοιχος της Αλόννησου. Η δομή εντάσσεται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και θα υλοποιείται μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους. Στόχος του προγράμματος είναι η ουσιαστική στήριξη και η ενίσχυση τω ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και των ανέργων.

 

Ρεπορτάζ:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

[email protected]

 

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου, όπως ελήφθη στη διάρκεια της τακτικής του συνεδρίασης στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, η Δημοτική Αρχή προχωρεί στην υλοποίηση του προγράμματος, στοχεύοντας στην ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και των ανέργων.

Το Σώμα αποφάσισε τη μεταφορά του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» στη νέα Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Η δομή έχει παραμείνει και ανήκει αυτή τη στιγμή στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, δεδομένου ότι η απόφαση για τη σύσταση της προερχόμενης από τη συγχώνευση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων, που λειτουργούσαν στους πρώην Δήμους, δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, η νέα Κοινωφελής δεν έχει συσταθεί και οι σχετικές αρμοδιότητες δεν έχουν μεταφερθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Δημοτική Αρχή Αλοννήσου προχώρησε στην υποβολή σχετικής αίτησης προς το Υπουργείο Εσωτερικών για τη συμμετοχή στο προαναφερόμενο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» θα υλοποιείται μέχρι τις 31/12/2011. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση κατά 100% από δημόσιους πόρους.

Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και της ισότιμης συμμετοχής των έμμεσα ωφελουμένων ατόμων στην εργασία μέσω της ενίσχυσής τους, με την παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και δεν έχουν τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ουσιαστική διευκόλυνση των ωφελούμενων ατόμων ως προς την ενσωμάτωσή τους στο ενεργό εργασιακά ανθρώπινο δυναμικό, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών.

Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με την ισότιμη πρόσβαση όλων στην αγορά εργασίας.

Στόχος του προγράμματος είναι και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των εξυπηρετούμενων ηλικιωμένων, καθώς και των ατόμων με αναπηρία που χρήζουν υποστηρικτικών, ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών ή και κατ’ οίκον βοήθειας, με σκοπό την παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, τη διατήρηση της συνοχής της οικογένειάς τους, την αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας και καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, στην περίπτωση που ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος παραμένει ο ίδιος, ισχύουν τα προβλεπόμενα. Το προσωπικό, που ήδη απασχολείται στο «Βοήθεια στο Σπίτι» με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του, με την ίδια σχέση εργασίας.
Κατά συνέπεια, οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στις δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας» ανανεώνονται ή παρατείνονται πέραν τις 31/12/2010 και μέχρι 31/12/2011, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ωφελούμενους.
Στην περίπτωση που ο φορέας υλοποίησης δεν είναι δυνατόν να παραμείνει ο ίδιος, το πρόγραμμα υλοποιείται από τον κάθε ένα εξυπηρετούμενο Δήμο. Στην περίπτωση αυτή, ο φορέας ΟΤΑ που αναλαμβάνει το πρόγραμμα, αναλαμβάνει και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος. Επομένως, ο διάδοχος φορέας ανανεώνει ή παρατείνει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού με την προαναφερόμενη διαδικασία και αναλαμβάνει τις υφιστάμενες συμβάσεις έργου, μέχρι τη λήξη της διάρκειάς τους.

 

Οι ωφελούμενοι

Δικαίωμα συμμετοχής στην πράξη ως ωφελούμενοι για την παροχή υπηρεσιών κατ΄ οίκον σε άτομα του συγγενικού τους περιβάλλοντος έχουν άνεργα άτομα εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ εισερχόμενα σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης όπως η κατάρτιση, η εξατομικευμένη προσέγγιση και συμβουλευτική, με προοπτική να εισέλθουν ή να επαναεισέλθουν στην αγορά εργασίας.
Εργαζόμενα άτομα τα οποία αναγνωρισμένα είναι επαπειλούμενα με ανεργία, εισερχόμενα σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με προοπτική να διασφαλίσουν την απασχόλησή τους ή να διευκολυνθούν στην κινητικότητα της εργασίας τους ή ενεργώς αναζητούντα εργασία άτομα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται κάρτα ανεργίας και έχουν εισόδημα έως 5.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2010, εισερχόμενα σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με προοπτική να εξασφαλίσουν εργασία, πιστοποιημένα από τον ΟΑΕΔ.
Οι ωφελούμενοι θα δικαιούνται να λάβουν υπηρεσίες «Βοήθεια στο Σπίτι», εάν κατά την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης αναζητούν εργασία ή συμμετέχουν σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, συν μια περίοδο 6 μηνών από την ημερομηνία ανάρτησης των αποτελεσμάτων ήτοι 13/06/2011 και όχι πέραν της 31/12/2011.
Στα άτομα που θα επιλεγούν προς ένταξη στα προγράμματα θα προσφέρονται κατ’ οίκον υπηρεσίες φροντίδας για τα συγγενικά τους πρόσωπα, από τις δομές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το