Photo Gallery, Τοπικά

«Στέγνωσε» η αγορά φαρμάκων στη Μαγνησία

ΦΑΡΜΑΚΑ

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, ακόμα και σε σκευάσματα καθημερινής χρήσης, παρατηρούνται στα ράφια των φαρμακείων και του Νομού Μαγνησίας, λόγω της μείωσης των τιμών τους, η οποία για ορισμένα σκευάσματα ανέρχεται στο ποσοστό της τάξης έως και του 30% και θα ισχύσει από τις 4 του ερχόμενου Μαρτίου. Οι εταιρείες φαρμάκων αρνούνται να εκτελέσουν τις παραγγελίες εκφράζοντας αντιρρήσεις για τη μείωση των τιμών σε σκευάσματα, τα οποία δεν διαθέτουν στην αγορά, καθώς δεν τα τιμολογούν. Από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν κορτιζόνες, εισπνεόμενα, ορμονικά, αντικαρκινικά, αντιβιώσεις, καθώς και νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους. Στο μεταξύ, εκτός λειτουργίας τέθηκε χθες και θα παραμείνει μέχρι και αύριο Κυριακή το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με τους ασφαλισμένους και τους φαρμακοποιούς να υποβάλλονται σε νέα ταλαιπωρία.

 

 

Οι νέες, μειωμένες σε ποσοστά της τάξης από 5% έως και 30%, τιμές φαρμάκων, οι οποίες βάσει του διορθωτικού καταλόγου θα τεθούν σε πλήρη ισχύ από τις 4 του ερχόμενου Μαρτίου, αποτελούν την αιτία των σοβαρών ελλείψεων σε σκευάσματα, που παρατηρούνται στα ράφια των φαρμακείων και του Νομού Μαγνησίας.

 

Σύμφωνα με φαρμακοποιούς, παρατηρούνται ελλείψεις σε σκευάσματα καθημερινής χρήσης και πρώτης ανάγκης, όπως είναι κορτιζόνες, εισπνεόμενα, ορμονικά, αντικαρκινικά, αντιβιώσεις, καθώς και νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους.

 

Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν συμφωνούν με τη μείωση των τιμών και αντιδρούν κρατώντας τα φάρμακα στις αποθήκες τους, χωρίς να τα τιμολογούν.

 

Φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι θα σημειώσουν νέα αύξηση πλέον οι εξαγωγές, ενώ αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες προτίθενται να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα και να φύγουν στο εξωτερικό.

 

Επιπλέον, φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για «σκοπιμότητα», ισχυριζόμενοι ότι στόχος είναι να ενισχυθούν οι εταιρείες που εμπορεύονται γενόσημα φάρμακα.

 

«Παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων» επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Νομού Μαγνησίας κ. Κ. Ματσιόλης «οι οποίες αποδίδονται στις νέες, μειωμένες από 5% έως και 30% τιμές που θα ισχύσουν από τις 4 του ερχόμενου Μαρτίου. Οι φαρμακευτικές εταιρείες κρατούν τα σκευάσματα στις αποθήκες τους και έχουμε ελλείψεις. Διαλύθηκε το σύστημα ροής των φαρμάκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διορθωτικός κατάλογος με τις τιμές των φαρμάκων άλλαξε τέσσερις φορές την τρέχουσα εβδομάδα. Πλέον, θα αυξηθούν οι εξαγωγές, ενώ πολλές φαρμακευτικές εταιρείες προτίθενται να φύγουν από τη χώρα. Υπάρχει σκοπιμότητα, προκειμένου να ενισχυθούν και να ωφεληθούν συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες γενόσημων φαρμάκων» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Νομού Μαγνησίας.

 

 Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

 

Εκτός λειτουργίας τέθηκε χθες και θα παραμείνει μέχρι και αύριο Κυριακή το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με τους ασφαλισμένους και τους φαρμακοποιούς να υποβάλλονται σε νέα ταλαιπωρία.

 

Σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το οποίο απεστάλη χθες στα φαρμακεία και του Νομού Μαγνησίας, «η λειτουργία της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν θα είναι διαθέσιμη μέχρι την Κυριακή 24/2/2013 στις 24.00. Μέχρι την αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι ιατροί θα εκδίδουν χειρόγραφες συνταγές χρησιμοποιώντας το ενιαίο έντυπο συνταγολογίου του ΕΟΠΥΥ (πράσινη συνταγή), οι οποίες θα εκτελούνται κανονικά από τα φαρμακεία. Τυχόν ηλεκτρονικές συνταγές που έχουν εκδοθεί πριν από τη διακοπή λειτουργίας του συστήματος θα εκτελούνται από τα φαρμακεία κανονικά με χειρόγραφη εκτέλεση».

 

«Η ταλαιπωρία για ασφαλισμένους και φαρμακοποιούς συνεχίζεται» τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Νομού Μαγνησίας κ. Κ. Ματσιόλης «καθώς είναι διάτρητο το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παρουσιάζει βλάβες καθημερινά. Μπάζει από παντού. Οποιοσδήποτε παρεμβαίνει, σκαλίζει, αλλάζει. Βγαίνουν πάντα άλλες τιμές αναφοράς. Αποδεικνύονται μεγάλες κουβέντες οι δεσμεύσεις των κυβερνώντων περί μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Εμείς αναγκαζόμαστε να εκτελούμε συνταγές χωρίς να λαμβάνουμε χρήματα, καθώς το σύστημα δεν λειτουργεί. Χρήματα δεν παίρνουμε και συνταγές εκτελούμε. Αν φύγει από το φαρμακείο ο ασφαλισμένος με τα φάρμακα που έχει ανάγκη και χωρίς απόδειξη και εντοπιστεί από την Εφορία θα επιβληθεί πρόστιμο στο φαρμακοποιό. Το Ταμείο από την άλλη δεν θα πληρώσει, καθώς θα ισχυριστεί ότι ο ασφαλισμένος δεν υπέγραψε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι πλέον συσσωρεύεται πλειάδα προβλημάτων. Η άσκηση της μνημονιακής πολιτικής έχει διαλύσει το σύστημα διάθεσης φαρμάκων, με συνέπεια να παρατηρούνται και ελλείψεις. Θέλουν να διαλύσουν το φαρμακείο της γειτονιάς προς όφελος των αλυσίδων» καταλήγει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Νομού Μαγνησίας. 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το