Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Σπάνιο αρχειακό υλικό του γιατρού Καραμάνη

 

Έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στο κτίριο Τσικρίκη
Έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στο κτίριο Τσικρίκη

Έκθεση με το σπάνιο προσωπικό αρχείο του ανθρωπιστή φυματιολόγου γιατρού Γεωργίου Καραμάνη και του σανατόριου του «Η Ζωοδόχος Πηγή στα Χάνια του Πηλίου» θα πραγματοποιηθεί στο ανακαινισμένο κτίριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διοργανωτές είναι η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) και η έκθεση γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιουνίου, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 10 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.

Με την έκθεση αυτή το κτίριο της παλιάς κλινικής του Τσικρίκη ανοίγει για πρώτη φορά τους χώρους του στο κοινό φιλοξενώντας αυτό το σπάνιο αρχείο.

Σημειώνεται πως ο φυματιολόγος γιατρός Γεώργιος Καραμάνης ίδρυσε στις 2 Μαΐου 1909 και διεύθυνε το πρώτο στην  Ελλάδα σανατόριο ύψους και συγχρόνως το πρώτο ιδιωτικό ίδρυμα για τη νοσηλεία και τη θεραπεία των ασθενών.

Το προσωπικό αρχείο του Καραμάνη που θα εκτεθεί στην έκθεση, αποτελεί δωρεά στα ΓΑΚ του φιλήστορα κ. Γιώργου Μπακέα και αφορμή αποτέλεσε η έκδοση πέρυσι του μυθιστορήματος «Άννα Σικελιανού: Ο έρωτας και το όνειρο» του καθηγητή κ. Κώστα Γουργουλιάνη και του καθηγητή κ. Νίκου Κυριαζή.

Η δωρεά προστέθηκε στον αρχικό πυρήνα του αρχείου του σανατορίου που ήδη υπάρχει στα ΓΑΚ εμπλουτισμένο με τη δωρεά του κ. Γουργουλιάνη που περιλαμβάνει σπάνιο υλικό σχετικά με τους ασθενείς του σανατόριου, τις μεθόδους θεραπείας τους. Πρόκειται για υλικό που είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Γουργουλιάνης σε ερευνητικό πρόγραμμα με τους φοιτητές του στην Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η νεοαποκτηθείσα πολύτιμη δωρεά του κ. Μπακέα που για πρώτη φορά έρχεται στο φως της δημοσιότητας, συμπληρώνει τα κενά της 55χρονης ιστορίας του σανατορίου, αλλά και της ενδιαφέρουσας προσωπικής διαδρομής του Καραμάνη. Για τη σημαντική αυτή δωρεά του ο κ. Μπακέας θα τιμηθεί το βράδυ των εγκαινίων από τους διοργανωτές.

Αναφορικά με την έκθεση συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες στα τοπικά ΜΜΕ ο  διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τέως πρύτανης κ. Κώστας Γουργουλιάνης και η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Αννίτα Πρασσά.

 

Ενδιαφέρει

την τοπική

κοινωνία

Ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στον τρόπο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αυτό το σπάνιο αρχειακό υλικό μετά από τη δωρεά του κ. Μπακέα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις προσωπικές επιστολές του Καραμάνη προς την Άννα και τον Άγγελο Σικελιανού. «Είναι ένα υλικό που ενδιαφέρει σίγουρα την τοπική κοινωνία, τους γιατρούς και τους φιλόλογους που θα μπορέσουν να κρίνουν διάφορα πράγματα. Δεν θα γινόταν τίποτα απ’ όλα αυτά, αν ο κ. Μπακέας δεν έφερνε το υλικό και αν δεν δραστηριοποιούνταν η κ. Πρασσά με τους συνεργάτες της που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω ότι το σπάνιο αρχειακό υλικό πήρε τη σωστή του θέση που είναι στα ΓΑΚ». Πρόσθεσε πως, αν δεν υπήρχε ο Τύπος αυτό το υλικό θα έμενε σε κάποιο μπαούλο.

Συμπλήρωσε δε ότι η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο κτίριο Τσικρίκη που ανακαινίστηκε επί δικής του θητείας και ελπίζει ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί και θα προσέλθει να την παρακολουθήσει.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι «προγραμματίζουμε όλα αυτό το υλικό με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και των επιστολών να γίνουν ένα λεύκωμα που θα εκδοθεί μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο. Ήδη γίνεται η επεξεργασία των επιστολών».

Από την πλευρά της η κ. Πρασσά τόνισε πως καταλληλότερος τρόπος για να γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, είναι η έκθεση με το σπάνιο αρχειακό υλικό του γιατρού Καραμάνη.

Παράλληλα ευχαρίστησε που το σπάνιο αρχειακό υλικό του ανθρωπιστή γιατρού περιήλθε στα ΓΑΚ και το οποίο αποκαλύπτει την προσωπικότητα του Καραμάνη. Παράλληλα ανέφερε πως το αρχείο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιστολές προς την πρώην του γυναίκα του Άννα Σικελιανού αλλά και σε Αθηναίους σανατοριάρχες, ενώ υπάρχει αλληλογραφία με γιατρούς από την Ελβετία που δείχνει την πολύ καλή φήμη που είχε στο εξωτερικό.

Επίσης αποτυπώνεται και το δεύτερο κομμάτι της εποχής του σανατόριου, από το 1951 και μετά, το οποίο λόγω του πολέμου είχε υποστεί καταστροφές και δείχνει τις προσπάθειές του να ξαναστήσει το σανατόριο μέχρι το 1964 που πέθανε.

 

Η έκθεση

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα υπάρχουν κατατοπιστικά κείμενα, λεζάντες στα έγραφα και φωτογραφίες και θα μπορεί ο καθένας να εισέλθει γρήγορα στο πνεύμα του αρχειακού υλικού.

Η μία αίθουσα της έκθεσης θα περιλαμβάνει την αλληλογραφία των τριών, δηλαδή του Γ. Καραμάνη, της Άννας Σικελιανού και του Άγγελου Σικελιανού και οι άλλες δύο αίθουσες θα περιλαμβάνουν το σανατόριο, τη λειτουργία του, την πορεία του, πώς εξελίχθηκε. Η επιμέλεια της έκθεσης έχει γίνει από την ιστορικό, αρχειονόμο κ. Πρασσά, που μαζί με τις συναδέλφους της κ.κ. Βάγια Καλατζή, Αγγελική Νικολάου και Άλκηστη σανιδά φιλοδοξούν να μυήσουν το κοινό στο μαγικό κόσμο του σανατόριου.

Ξεχωριστή θέση κατέχει η αλληλογραφία του γιατρού με την πρώην σύζυγό του Άννα και δεύτερη σύζυγό του Σικελιανού, καθώς και με τον ίδιο τον ποιητή. Οι καλές σχέσεις που διατηρούσε μαζί τους ο γιατρός, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά το ψυχικό του μεγαλείο και τη δύναμη της αγάπης του επιβεβαιώνοντας το χαρακτηρισμό «Ό Άγιος του Βουνού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το