Οικονομία

Σπάει ρεκόρ η αμόλυβδη

Αποκλείει την επιβολή πλαφόν στην τιμή της ο Μ. Χρυσοχοϊδης



Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τιμή της αμόλυβδης, που ανεβαίνει με ρυθμό 0,5 λεπτό την ημέρα και διαμορφώνεται σήμερα στο 1,65 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια ώρα, η ανώτατη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πλησιάζει το 1 ευρώ το λίτρο (έφθασε στα 97 λεπτά) ενώ η μέση τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα 85,7 λεπτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης ανέβηκε σήμερα στο 1,65 ευρώ, από 1,646 χθες, 1,64 τη Δευτέρα και 1,636 το περασμένο Σάββατο.

Σε 9 νομούς της χώρας (Κεφαλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Σάμος, Χίος, Χανιά, Κέρκυρα, Κυκλάδες και Ηράκλειο) η μέση τιμή υπερβαίνει το 1,7 ευρώ, αντίθετα σε άλλους 7 (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πιερία, Δράμα, Ανατολική Αττική, Ημαθία, και Σέρρες) ξεκινά από 1,617 και δεν ξεπερνά το 1,63.

Το φθηνότερο πρατήριο της χώρας είναι στην Κόρινθο, με 1,548 ευρώ και το ακριβότερο στις Κυκλάδες με 1,837 (η απόκλιση δηλαδή του φθηνότερου από το ακριβότερο πλησιάζει τα 30 λεπτά το λίτρο).

Για το ντίζελ θέρμανσης προκύπτει αύξηση 5,5 λεπτών από την 1η Φεβρουαρίου, οπότε κόστιζε 80,2 λεπτά το λίτρο, ως τα 85,7 που είναι η σημερινή τιμή.

Οι ακριβότεροι νομοί είναι Κυκλάδες, Λασίθι, Χανιά, Κεφαλονιά και Κέρκυρα όπου η μέση τιμή κλιμακώνεται μέχρι 91,1 λεπτά. Το περίεργο είναι ότι τόσο το φθηνότερο πρατήριο (με 79 λεπτά το λίτρο) όσο και το ακριβότερο (97 λεπτά) βρίσκονται στον ίδιο νομό, στη Θεσσαλονίκη.

«Όχι» στο πλαφόν

Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή της βενζίνης με τις σημερινές συνθήκες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» και απέδωσε την ανοδική τροχιά που καταγράφει η τιμή της αμόλυβδης στους φόρους που έχουν επιβληθεί και οι οποίοι όπως είπε, οφείλονται στην οικονομική κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η χώρα.
Ο υπουργός εστίασε στην ανάγκη να παταχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά καυσίμων, τονίζοντας ότι το υπουργείο θα εντείνει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συλλάβουμε όλους όσοι κλέβουν και καταδολιεύουν τους καταναλωτές. Σας υπόσχομαι ότι τα μηχανήματα που έχουν βάλει ορισμένοι και επιχειρούν να κλέψουν τους καταναλωτές, θα τελειώσουν. Όχι μόνο θα μπει λουκέτο ή θα πληρώσουν πρόστιμα, αλλά θα πάνε και φυλακή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το εάν εκτιμά ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει τα 2 ευρώ, δεδομένων και των διεθνών εξελίξεων, επισήμανε ότι «δεν πρέπει να σπείρουμε πανικό στους πολίτες» και υπενθύμισε ότι η χώρα μας εισάγει μόνο το 10% του πετρελαίου από τη Λιβύη.

«Φωτιά» και το πετρέλαιο
Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ πλησίασε το πρωί τα 116 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση κατά 50 σεντς σε σχέση με χθες, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη και υπάρχει ο φόβος εξεγέρσεων και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η τιμή του μπρεντ έφθασε τα 115,92 δολάρια το βαρέλι, που είναι και η υψηλότερη τιμή από τον Αύγουστο του 2008.

Άνοδο κατά 73 σεντς σημείωσε και η τιμή του αμερικανικού αργού, φθάνοντας τα 100,36 δολάρια.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι διακοπές στην παραγωγή από τις πετρελαιοπηγές της Λιβύης μπορεί να είναι παρατεταμένες, αν υπάρξει κλιμάκωση των μαχών που καταστρέψει τις υποδομές τους.

Ο επικεφαλής της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου της Λιβύης δήλωσε ότι η ημερήσια παραγωγή της χώρας μειώθηκε στο μισό από το επίπεδο των 1,6 εκατ. βαρελιών, λόγω της αποχώρησης των εργαζομένων στις εταιρίες πετρελαίου, αλλά τόνισε ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις δεν έχουν υποστεί ζημιές.

Δύο ελληνικά τάνκερ αναχώρησαν χθες από το λιμάνι Ες Σίντερ της Λιβύης, αφού φόρτωσαν 1,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, με κατεύθυνση την Ιταλία, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της ναυτιλιακής εταιρίας στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, αν δεν παραιτηθεί ο Μουαμάρ Καντάφι.

Συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων ασφάλειας με διαδηλωτές σημειώθηκαν και στο Ομάν, την Υεμένη, το Ιράν και το Ιράκ. «Αν (σ.σ.: οι εξεγέρσεις) συνεχίζουν να μεταδίδονται, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να φτάσουν σε ένα σημείο που θα ξεσπάσει πόλεμος και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα απίστευτο ράλι στις τιμές του πετρελαίου», είπε στο Ρόιτερ ο διευθυντής πωλήσεων εμπορευμάτων ιαπωνικής εταιρίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το