Photo Gallery, Τοπικά

Σοβαρές ζημιές στο λιμάνι Κάτω Γατζέας

Άμεσος κίνδυνος υποχώρησης της υποδομής από θαλασσοταραχή και νοτιάδες
Άμεσος κίνδυνος υποχώρησης της υποδομής από θαλασσοταραχή και νοτιάδες

Με ολοκληρωτική καταστροφή κινδυνεύει το λιμανάκι της Κάτω Γατζέας στη Δημοτική Ενότητα Μηλεών. Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, στη λιμενική υποδομή παρατηρούνται ρωγμές, οι οποίες προκλήθηκαν από την έντονη θαλασσοταραχή και τους ισχυρούς νοτιάδες που έπνεαν στην περιοχή τον περασμένο χειμώνα. Την άμεση έγκριση της απαραίτητης άδειας από την Κτηματική Υπηρεσία προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης του μικρού λιμανιού ζητεί η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, η οποία κάνει λόγο για καθυστέρηση από την πλευρά των αρμοδίων στη διευθέτηση του ζητήματος. Οι εργασίες αποκατάστασης θα χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους από τον τοπικό Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων με πόρους από τις συνδρομές των μελών του.

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής του μικρού λιμανιού της Κάτω Γατζέας, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές φθορές από τη μανία του καιρού τον περασμένο χειμώνα.

Όπως διαπιστώθηκε στη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησαν πρόσφατα συνεργεία της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, στη λιμενική υποδομή παρατηρούνται ρωγμές, οι οποίες προκλήθηκαν από την έντονη θαλασσοταραχή και τους ισχυρούς νοτιάδες που έπνεαν στην περιοχή τον περασμένο χειμώνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, έχουν ραγίσει οι ογκόλιθοι του λιμανιού, πάνω στους οποίους βρίσκεται τοποθετημένος και ο φάρος της υποδομής.

Πλέον, με την πρώτη ισχυρή θαλασσοταραχή και τους νοτιάδες, οι ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς του χωριού φοβούνται για τα χειρότερα.

Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου χαρακτηρίζει ως επιτακτική την ανάγκη άμεσης επιδιόρθωσης και επισκευής των φθορών και των ζημιών που παρατηρούνται στο μικρό λιμάνι και ζητεί από την Κτηματική Υπηρεσία την έγκριση της απαιτούμενης άδειας για την έναρξη των εργασιών.

Σύμφωνα με το Δήμο πάντα, τη χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης των φθορών θα αναλάβουν η διοίκηση και τα μέλη του τοπικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων, με πόρους εξασφαλισμένους από τις συνδρομές.

Ωστόσο, από το Δήμο κάνουν λόγο για χαρακτηριστική καθυστέρηση από την πλευρά της Κτηματικής Υπηρεσίας στην έγκριση της απαιτούμενης άδειας.

Όπως υποστηρίζεται από τη Δημοτική Αρχή, όσο περνά ο καιρός και οι φθορές στο λιμανάκι δεν επιδιορθώνονται, ο κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατός.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με το λιμανάκι της Κάτω Γατζέας» επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος της Υπηρεσίας Ύδρευσης Δήμου Νοτίου Πηλίου κ. Κ. Λεγαντής «στην υποδομή του οποίου διαπιστώνονται ρωγμές. Πρόκειται για φθορές και ζημιές ταυτόχρονα, οι οποίες προκλήθηκαν από την έντονη θαλασσοταραχή και τους ισχυρούς νοτιάδες που έπνεαν το περασμένο χειμώνα στην περιοχή. Ο κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής του μικρού λιμανιού είναι πλέον ορατός. Η ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της υποδομής είναι επιτακτική. Για το λόγο αυτό υποβάλαμε αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία σχετικά με την άμεση έγκριση της απαιτούμενης άδειας, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Ωστόσο, η Κτηματική Υπηρεσία καθυστερεί χαρακτηριστικά να απαντήσει. Ζήτημα με τη χρηματοδότηση του έργου δεν τίθεται, καθώς θα την αναλάβουν με δικούς τους πόρους η διοίκηση και τα μέλη του τοπικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων. Η Κτηματική Υπηρεσία πρέπει να σπεύσει, καθώς το λιμανάκι κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή. Το Πολεμικό Ναυτικό χρηματοδότησε την εγκατάσταση του φάρου με το ποσό των 35.000 ευρώ. Πλέον, ο φάρος βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς στη βάση του είναι κούφιος και κινδυνεύει με την πρώτη έντονη θαλασσοταραχή και τους ισχυρούς ανέμους με υποχώρηση. Κινδυνεύει άμεσα να καταστραφεί ολοκληρωτικά ένα έργο, το οποίο κατασκευάστηκε με τόσο κόπο από τους κατοίκους και κυρίως τους ερασιτέχνες αλιείς της Κάτω Γατζέας. Επείγει η έκδοση της απαιτούμενης άδειας από την Κτηματική Υπηρεσία για την έναρξη των εργασιών. Ας ληφθεί υπόψη ότι οι εργασίες επιδιόρθωσης και επισκευής των φθορών και των ζημιών θα χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους από τη διοίκηση και τα μέλη του τοπικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων, με χρήματα από τις συνδρομές. Είναι τρελό να επιθυμούν κάποιοι να χρηματοδοτήσουν από την τσέπη τους ένα έργο και η Κτηματική Υπηρεσία να αδιαφορεί. Εμείς ως Δημοτική Αρχή είμαστε πανέτοιμοι να αρχίσουμε τις εργασίες, αρκεί να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία» καταλήγει ο κ. Λεγαντής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το