Photo Gallery, Τοπικά

Σοβαρές ελλείψεις στις Βόρειες Σποράδες

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ενώ ήδη οι ελλείψεις στα νησιά των Βορείων Σποράδων είναι τεράστιες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζει η Αλόννησος που τα φαρμακεία της έχουν στην κυριολεξία «στερέψει» από φάρμακα. Οι κάτοικοι είναι φανερά αναστατωμένοι, ενώ οι φαρμακοποιοί κάνουν έκκληση ώστε να κάποιο τρόπο να μεταφερθούν όσο το δυνατόν συντομότερα φάρμακα στο νησί.

Όλα τα ράφια είναι άδεια από προϊόντα ενώ σοβαρότατο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί κυρίως με τα φάρμακα στην Αλόννησο, αλλά και τρόφιμα, αφού παρατηρείται ολική έλλειψη φρέσκου κρέατος και άλλων ευπαθών προϊόντων. Σύμφωνα με το δήμαρχο Αλοννήσου κ. Πέτρο Βαφίνη, «με τον αποκλεισμό τα πράγματα έχουν ζορίσει πολύ για τους κατοίκους τους νησιού. Μόλις ανακοινώθηκε η νέα 48ωρη απεργία αυτό που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σε πρώτο επίπεδο είναι η έλλειψη των φαρμάκων».

Στην Αλόννησο δύο είναι τα φαρμακεία που εξυπηρετούν όλους τους πολίτες του νησιού και τα ράφια τους είναι άδεια καθώς έχουν να ανεφοδιαστούν με φάρμακα από την περασμένη Τετάρτη. «Επικοινώνησαν μαζί μου και οι φαρμακοποιοί του νησιού και με παρακάλεσαν ώστε με κάποιο τρόπο να έρθουν φάρμακα στο νησί αφού δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς» σημείωσε ο κ. Βαφίνης.

Στην Αλόννησο, σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται ολική έλλειψη φρέσκου κρέατος και άλλων φρέσκων προϊόντων που έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης, όπως τα γαλακτοκομικά. «Και σε άλλα προϊόντα παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις όμως είναι υποφερτές. Αυτό που επείγει είναι να βρούμε μια λύση σχετικά με τα φάρμακα. Το αν θα φάμε κρέας ή αν θα πιούμε γάλα δεν μας απασχολεί μπροστά το γεγονός πως κινδυνεύει οι υγεία κάποιων συνανθρώπων μας».

Ο κ. Κωνσταντίνος Χλίβας, ένας εκ των δύο φαρμακοποιών της Αλοννήσου, είπε στη «Θ»: «Ελλείψεις παρατηρούνται σε αντιβιοτικά, καρδιολογικά, γάλατα βρεφικής ηλικίας, αλλά και σε φάρμακα για το άσθμα και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην απεργία. Ο κόσμος δεν παραπονιέται όμως πλέον ελλοχεύει κίνδυνος. Δεν γίνεται ο καρδιοπαθής να σταματήσει την αγωγή του. Από την πλευρά μας κάνουμε οικονομία, όσο μπορούμε στα φάρμακα, δηλαδή εάν ο γιατρός γράφει δύο κουτιά, εμείς δίνουμε ένα ώστε να ικανοποιηθούν όλοι οι ασθενείς. Πρέπει άμεσα με κάποιο τρόπο να έρθουν φάρμακα στο νησί».

Ο δήμαρχος Αλοννήσου χθες το πρωί επικοινώνησε με το Λιμενικό Σταθμό Αλοννήσου ώστε να βρεθεί άμεσα μια λύση σχετικά με τον ανεφοδιασμό των φαρμάκων. «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να ανεφοδιάσουμε τα φαρμακεία μας με τη συνδρομή ενός λιμενικού σκάφους καθώς είναι το μόνο που μπορεί να ταξιδέψει χωρίς πρόβλημα. Επισημαίνουμε πως στηρίζουμε τα αιτήματα των ναυτεργατών καθώς αντιλαμβανόμαστε πως κι αυτοί έχουν τα προβλήματά τους, είναι άνθρωποι δικοί μας, ζούμε μαζί τους κάθε μέρα» κατέληξε ο κ. Βαφίνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως και στην Αλόννησο, όπως στη Σκόπελο, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μετέβησαν από το Βόλο για δουλειές στο νησί και ακόμη πληρώνουν ξενοδοχεία διότι δεν υπάρχει τρόπος για να επιστρέψουν στο Βόλο, αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή Αλοννησιώτες παραμένουν εδώ και μέρες στο Βόλο και περιμένουν πότε θα λήξει η απεργία ώστε να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση πως η απεργία θα συνεχιστεί για δύο ακόμη μέρες κάποιοι από τη Σκόπελο, που είχαν έρθει στο Βόλο για να επισκεφθούν γιατρούς και αναγκάζονταν να πληρώνουν ξενοδοχεία εδώ και μέρες, χθες αποφάσισαν να γυρίσουν στη Σκόπελο με το θαλάσσιο ταξί. «Αυτή βέβαια είναι μια λύση ανάγκης, το θαλάσσιο ταξί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί το μέσο μετακίνησης των κατοίκων της Σκοπέλου» διευκρίνισε ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γιώργος Μιχελής.

Ο ίδιος επεσήμανε τη μεγάλη δυσφορία εκ μέρους του κόσμου αφού οι ελλείψεις σε ζαρζαβατικά, γαλακτοκομικά, κρέας, αλλά και βενζίνες και πετρέλαιο είναι σημαντικές. «Έχουμε φτάσει να τρώμε φασολάδα και ελιές. Τα ράφια στα μάρκετ είναι άδεια. Ευτυχώς δεν έχουμε ακόμη πρόβλημα με τα φάρμακα, αλλά δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε το έντονο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με την έλλειψη προϊόντων».

Επίσης, ο κ. Μιχελής  διευκρίνισε πως σύσσωμη η κοινωνία της Σκοπέλου τάσσεται στο πλευρό των ναυτεργατών καθώς «μπορεί να μας ταλανίζει η έλλειψη των προϊόντων όμως και αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα αιτήματά τους. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φοβερό δίλημμα».

Η Σκιάθος φαίνεται πως αντιμετωπίζει το μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με τα άλλα δύο νησιά αφού παρόλο που τα ράφια είναι άδεια, ωστόσο οι κάτοικοι δεν παραπονιούνται ιδιαίτερα, σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού κ. Νίκ. Πλωμαρίτη. «Οι ελλείψεις παρατηρούνται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όμως για πρώτη φορά, ο κόσμος δεν αντιδρά. Άλλες φορές από την πρώτη, δεύτερη μέρα γινόταν χαμός, όλοι παραπονιόνταν. Αυτή τη φορά οι πολίτες συμπάσχουν με τους ναυτεργάτες και παρόλο που τα ράφια σε όλα τα μάρκετ είναι άδεια, κυρίως από αναλώσιμα, ωστόσο όλοι κάνουν υπομονή και αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία» κατέληξε ο ίδιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το